Τετάρτη 28 Ιουλίου 2010

Aκτή Tosca

Καλοκαιρι του 1964. ''Στις δυτικες ακτες της Καβαλας, σ'ενα ειδυλλιακο τοπιο, στο γνωστο μας ''Παχυ'' λιγο πιο περα απο την ακτη Μπατη, δημιουργουνται τωρα οι πιο τελειες και ανετες εγκαταστασεις για να φιλοξενουν στο μελλον ξενους τουριστες (ανω φωτογραφια).
18 Μπαγκαλοους και ενα τεραστιο διωροφο κτιριο που θα χρησιμευει ως bar-εστιατοριο, ξεκινουν να αναγειρονται εκει που καποτε υπηρχαν θαμνοι, πανω σε μια χερσα εκταση 15 στρεμματων και η οποια για πολλους εθεωρειτο αχρηστη (!!)''. Αποσμασμα απο τον τοπικο τυπο που συνεχιζει με ενθουσιασμο : '' Την πραγματοποιηση αυτης της ρηξικελευθης πρωτοβουλιας την ανελαβε η Ανωνυμος Τουριστικη Εταιρεια ''Τοσκα'' αποτελουμενη απο 8 μετοχους: Δυο Γαλλους τους κ. Εντμοντ Μπερτοσιαν και Σαρλ Καμπανταγιερ και τους Δ.Τσιροπουλον, τους αδελφους Στεργιο και Παντελη Τσιρλη, τον κ. Μυστακιδη, τον κ. Αρσεν Μαρτυροσιαν και την δραστηριωτατην
κ. Ολγα Μαρτυροσιαν....''
Τεσσερα περιπου χρονια μετα, το Σαββατο 22 Ιουνιου 1968 (δευτερη φωτογραφια) ανακοινωνεται η εναρξη της λειτουργιας της πλαζ με διθυραμβικα σχολια:
''Ισως να μην υπαρχει ομοια ακτη εις ολοκληρον την Ευρωπην. Οσοι ξενοι την επισκεφθησαν αυτο υποστηριζουν. Η πολυτελεια, το καλο γουστο και το αφειδωλευτο σκορπισμα δεκαδων εκατομμυριων εδημιουργησε ενα επιβλητικον εις ωραιοτητα και μεγαλοπρεπεια τουριστικον συγκροτημα...'''
Κι ετσι αρχιζει η λειτουργια της πλαζ που χρεωνει εκεινη την εποχη εισοδο 10 δραχμες. Δεν μπορω να θυμηθω ποση η αξια των δραχμων εκεινης της εποχης (ποσο κοστιζε ο Μπατης; το σινεμα;) και παντα λεγαμε οτι η Τοσκα ειναι ακριβη αλλα και μοναδικη! Φοβερη θαλασσα, αμμουδια, εγκαταστασεις. Και παντα ηταν καπως απλησιαστη για τη μπασκλασαρια. Αντιθετα οι sic την ειχαν για στεκι.
Το ιδιο καλοκαιρι (1968) η Καρεζη και ο Καζακος ερχομενοι για να παιξουν στους Φιλιππους μενουν στην ολοκαινουργια Τοσκα, φωτογραφιζομενοι στη βεραντα ενος απ΄τα μπαγκαλοους.
blog comments powered by Disqus