The Byzantine empire's own 'eurozone' crisis offers a lesson for the EU today


Original article: http://www.guardian.co.uk/commentisfree/2013/mar/10/byzantine-empire-crisis-lesson-for-eu?INTCMP=SRCHΜερικές φορές είναι εύκολο να ξεχάσουμε γιατί μελετάμε την ιστορία. Φυσικά, χρησιμοποιούμε το παρελθόν για να κατανοήσουμε το παρόν? Αλλά και, στην ιδανική περίπτωση, να μάθουμε από αυτό πάρα πολύ. Τι κρίμα, λοιπόν, ότι δεν υπάρχει χώρος στο νέο εθνικό πρόγραμμα σπουδών για την ιστορία του Βυζαντίου. Το ανατολικό μισό της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας που ήκμασε πολύ καιρό μετά την ίδια τη Ρώμη εκτοξευθεί σε μείωση της ύστερης αρχαιότητας, η βυζαντινή αυτοκρατορία έχει τη διάκριση της ύπαρξης μια από τις πολύ λίγες σφαίρες να επιβιώσει για περισσότερο από μια χιλιετία, από την ίδρυση της Κωνσταντινούπολης το 330 για να πτώση του το 1453.

Δυστυχώς, επειδή γενιές δεν έχουν μάθει ποτέ για την πανίσχυρη ανατολική Μεσόγειο που κάποτε αποκλειστεί από τη Βενετία στην Παλαιστίνη, από τη βόρεια Αφρική, στον Καύκασο, το μάθημα που θα μπορούσε να μάθει στον σύγχρονο κόσμο χάνεται στα βάθη του χρόνου - ένα μάθημα ότι η Ευρώπη θα μπορούσε να κάνει με το τώρα περισσότερο από ποτέ. Όπως και η ΕΕ, η βυζαντινή αυτοκρατορία ήταν ένα πολύγλωσσο, πολυεθνικό κοινοπολιτεία που εξαπλώθηκε σε διαφορετικά κλίματα και ποικίλες τοπικές οικονομίες, που κυμαίνονται από πολυσύχναστες πόλεις σε πόλεις της αγοράς, από την ακμάζουσα λιμάνια των μικρών αγροτικών οικισμών. Όχι μόνο αυτό, αλλά είχε επίσης ένα ενιαίο νόμισμα - ένα, επιπλέον, ότι δεν κυμαίνονται σε αξία για αιώνες.

Σε αντίθεση με την κοινή γνώμη που εκφράζεται σχεδόν σε καθημερινή βάση στη Βουλή των Κοινοτήτων, όπου βουλευτές ουρά μέχρι να περιγράψει την υπερβολική ρύθμιση ή υπερβολικά πολύπλοκη νομοθεσία ως "Βυζαντινό", η βυζαντινή αυτοκρατορία ήταν στην πραγματικότητα ένα μοντέλο της εξειδίκευσης - ιδιαίτερα όταν ήρθε στα είδη των περιοχών όπου η ΕΕ έχει βρεθεί θέλουν. Σε αντίθεση με την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Βυζάντιο δεν ήταν γεμάτη με αναποτελεσματικότητα και την ανισότητα, όταν ήρθε σε φόρο: τα κέρδη δεν θα μπορούσαν να σταθμεύουν σε μια πιο ελκυστική περιοχή, υπονομεύοντας έτσι τη δομή της αυτοκρατορίας. Κυβέρνηση στο Βυζάντιο ήταν λιτό, απλό και αποτελεσματικό.

Δεν υπήρχε καμία αμφιβολία ότι διάφορα μέρη της αυτοκρατορίας θα μπορούσε να έχει διαφορετικούς κανόνες ή διαφορετικές φορολογικές πολιτικές: για το κράτος να λειτουργεί με ένα ενιαίο νόμισμα, έπρεπε να υπάρξει δημοσιονομική, οικονομική και πολιτική ένωση? Φόρους έπρεπε να καταβληθεί από την περιφέρεια το κέντρο? και έγινε κατανοητό ότι οι πόροι έπρεπε να εκτραπεί από τις πλούσιες περιοχές σε εκείνους που ήταν λιγότερο ευλογημένοι - ακόμη και αν δεν ήταν όλοι ευχαριστημένοι γι 'αυτό. Ελευθερία, γκρινιάζει ένας συγγραφέας του 11ου αιώνα, σημαίνει ελευθερία από τους φόρους.

Αν ευρωκράτες θα μπορούσαν να μάθουν από τη δομή της αυτοκρατορίας, τότε το ίδιο θα μπορούσε να επωφεληθεί από την εξέταση πώς αντιμετωπίζεται ένα χρόνιο ύφεση, που προήλθε από το ίδιο θανατηφόρο συνδυασμό που έχει παραλύσει δυτικές οικονομίες σήμερα. Στο 1070s, τα δημόσια έσοδα κατέρρευσαν, ενώ οι δαπάνες συνέχισαν να αυξάνονται για τις βασικές υπηρεσίες (όπως οι στρατιωτικοί)? Αυτά έγιναν χειρότερα από μια χρόνια κρίση ρευστότητας. Έτσι, έκανε κακή η κατάσταση να γίνει ότι οι πόρτες του ταμείου ήταν διάπλατα ανοιχτή: δεν υπήρχε σημείο κλειδώματος τους, έγραψε ένας σύγχρονος, επειδή δεν υπήρχε τίποτα εκεί για να κλέψουν.

Οι υπεύθυνοι για την κρίση έδειξαν κανένα έλεος. Ο Herman Van Rompuy του χρόνου, ένας ευνούχος όνομα Νικηφορίτζη, ήταν lambasted με ένα θυμωμένο πληθυσμού αντιμετωπίζουν με αύξηση των τιμών και μείωση του βιοτικού επιπέδου, και τελικά βασανίστηκε μέχρι θανάτου. Η εκτεταμένη δυσαρέσκεια οδήγησε σε άλλους που ανεπίσημα απομακρύνθηκε από τη θέση, συχνά αναγκάζονται να γίνουν μοναχοί, κατά πάσα πιθανότητα, έτσι θα μπορούσαν να προσεύχονται για συγχώρεση για τις αμαρτίες τους.

Η κρίση έδωσε αφορμή για ακόμη μια Nigel Farage σχήμα, του οποίου τα επιχειρήματα σχετικά με το γιατί τα πράγματα είχαν πάει στραβά ακουγόταν "τόσο πειστική», σύμφωνα με μια σύγχρονη, ότι οι άνθρωποι «ενωμένη στην δίνοντάς του προτεραιότητα" και εξέφρασε την ικανοποίησή του παντού με χειροκροτήματα. Ήταν μια ανάσα φρέσκου αέρα σε μια εποχή που η παλιά φρουρά είχαν παραλύσει από την αδράνεια και με τρομερή έλλειψη καλών ιδεών. Το μήνυμά του, ότι η τρέχουσα συγκομιδή των ηγετών ήταν άχρηστο, ήταν δύσκολο να υποστηρίξει κανείς με.

Οι έκτακτες περιπτώσεις πολιτικών που είχαν δοκιμάσει ήταν μια καταστροφή, που έχει κανένα αποτέλεσμα σχετικά με τον καθορισμό των προβλημάτων. Αυτό περιλαμβάνεται υποτίμηση του νομίσματος από την άντληση όλο και περισσότερα νομίσματα με ταυτόχρονη μείωση πολύτιμων μετάλλων της? Μια μορφή ποσοτικής χαλάρωσης, με άλλα λόγια. Ήταν σαν να βάζουμε ένα γύψο για ένα τραύμα από πυροβολισμό.

Καθώς η κατάσταση χειροτέρεψε, ήρθε η ώρα για ένα καθαρό σκούπισμα της παλιάς φρουράς. Νέο αίμα έφερε σε, και μαζί τους ήρθε ριζοσπαστικές νέες ιδέες. Ένα γερμανικό σχέδιο διάσωσης ήταν μία πρόταση, αν και δεν μπόρεσε να υλοποιηθεί, παρά τις πολλά υποσχόμενες ψάχνει για μια στιγμή. Αλλά, όπως τα τρόφιμα και έτρεξε σύντομη συζήτηση στράφηκε στην αποκάλυψη, δεν υπήρχε άλλη επιλογή παρά να αναλάβει αποφασιστική δράση.

Η λύση ήταν τριπλός. Κατ 'αρχάς, το νόμισμα είχε αποσυρθεί από την κυκλοφορία και να αντικατασταθεί από νέα δόγματα που ήταν μια δίκαιη αντανάκλαση της πραγματικής αξίας? Δεύτερον, το φορολογικό σύστημα αναθεωρήθηκε, με μια συλλογή που ανήκει από τα στοιχεία του ενεργητικού σε όλη την αυτοκρατορία που χρησιμεύει ως έναυσμα για την αύξηση των εσόδων το μέλλον? τέλος, εμπορικοί φραγμοί μειώθηκαν να ενθαρρύνουν τους με ξένα κεφάλαια να επενδύσουν πιο φθηνά και εύκολα από ό, τι στο παρελθόν - όχι στην απόκτηση περιουσιακών στοιχείων, αλλά ειδικά για το εμπόριο. Τέτοια ήταν η κατάσταση της αυτοκρατορίας ότι τα εμπόδια αυτά έπεσαν στο σημείο ότι εκτός επενδυτές θα μπορούσε να υπονομεύσει ακόμη και τους ντόπιους, τουλάχιστον σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, προκειμένου να τονωθεί η οικονομία. Η διαδικασία λειτούργησε: δεν ήταν τόσο επώδυνη, όπως είχαν φοβηθεί, και αναβιώσει ένα ασθενή που υπέφερε από την οικονομική καρδιακή ανακοπή.

Ο Nigel Farage του 11ου αιώνα, δεν το έκανε ποτέ, από τον τρόπο, αν και το έκανε να ανοίξει το δρόμο για μια πραγματικά καλός υποψήφιος για να ανέβει στην κορυφή. Αλέξιος Κομνηνός ήταν το όνομα του ανθρώπου που ξαναχτίστηκε το Βυζάντιο, αν και είχε να πληρώσει το τίμημα για τις μεταρρυθμίσεις του: περιφρονείται στη διάρκεια της ζωής του, για τη λήψη δύσκολων αποφάσεων, που αγνοήθηκε από την ιστορία για αιώνες αργότερα. Ίσως θα πρέπει να ψάχνει για κάποιον με αρκετά ευρεία ώμους σήμερα.

blog comments powered by Disqus