Τρίτη 13 Ιουλίου 2010

Σκανδιναυικές Ανατροπές

Για τα καλά της Σκανδιναυίας όλοι λίγο-πολύ ξέρουμε ή έχουμε ακούσει. Θα ακολουθήσει κι ένα ταξιδιωτικό σημείωμα με φωτογραφίες. Σαν πρώτο σημείωμα, όμως, θα αναφέρω τα αρνητικά:

1. Κοπενχάγη, Nyhavn (New Port). Ένα από τα πιό τουριστικά σημεία της δανέζικης πρωτεύουσας. Τα καφέ/μπαρ/μπιστρό στη σειρά γεμάτα με κόσμο που χαίρεται την ηλιοφάνεια και την υψηλή θερμοκρασία. Παραγγέλνουμε τις μπύρες και τους καφέδες μας. Όταν φωνάζω τον σερβιτόρο για πληρωμή, μένω εμβρόντητος. Έρχεται με ένα τεφτέρι, όπου έχει σημειώσει με μολύβι τις παραγγελίες, διαγράφει με το μολύβι τις εκκρεμούσες προς πληρωμή και μού λέει το σύνολο, ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΚΟΨΕΙ ΑΠΟΔΕΙΞΗ!!! Ούτε στη Θάσο του '70!!!

2. Στοκχόλμη, παλιά πόλη, κέντρο, εστιατόριο/πιτσαρία πολυτελείας. Μετά το γεύμα, ζητώ το λογαριασμό. Έρχεται το ΔΕΛΤΙΟ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑΣ!!! Όταν ζητώ να πληρώσω με πιστωτική κάρτα, έρχεται και η κανονική απόδειξη!!!

3. Κοπενχάγη. Ο συμπαθέστατος αφγανός ταξιτζής μού εξηγεί ότι δεν με συμφέρει να πληρώσω σε euros διότι αυτό θα με επιβαρύνει με 5€ (!) για τον κόπο και τον χρόνο του να πάει στην Τράπεζα να τα αλλάξει! Τελικά, αυτό οδηγεί σε επιβάρυνση της πιστωτικής μου κάρτας κατά 62 DKK (περίπου 8,5€), ενώ άλλοι για την ίδια διαδρομή χρεώθηκαν 13,5€!

4. Δανία, Νορβηγία, Σουηδία έχουν το εθνικό τους νόμισμα, αλλά σχεδόν παντού δέχονται πληρωμή σε euros. Η μετατροπή, όμως, είναι αυθαίρετη και σχεδόν ληστρική. Η ισοτιμία 1:7,3 μεταφράζεται σε 1:7, το 1:7,8 σε 1:7,5 και το 1:9,1 σε 1:9!

5. Όλοι λένε ότι σε όλες τις χώρες το νερό είναι άφθονο και πόσιμο. Επομένως, δεν χρειάζονται εμφιαλωμένα. Όμως, βρύσες δεν υπάρχουν πουθενά. Αν δεν πας με το μπουκαλάκι σου να γεμίσεις νερό από κάποια τουαλέττα, είσαι αναγκασμένος να αγοράσεις νερό.

6. Το μπουκαλάκι το νερό του 0,5 lit κοστίζει από 1,7 (Ελσίνκι) έως 2,4 euros (Κοπενχάγη, Στοκχόλμη)! Είναι πανάκριβο ακόμη και γι' αυτούς.

7. Οι αρμοί από τις πλάκες στα πεζοδρόμια της Στοκχόλμης είναι γεμάτοι αποτσίγαρα! Πλένονται το βράδυ και ως το απόγευμα της επομένης είναι στην ίδια φρικτή κατάσταση.

8. Όλοι διαφημίζουν την ασφάλεια της κυκλοφορίας των πεζών όλες τις ώρες. Όμως, μετά τις 11 το βράδυ, που αυτόν τον καιρό μόλις έχει δύσει ο ήλιος, κυκλοφορούν στα μεταμεσονύκτια στέκια δεκάδες μεθυσμένοι, ξαπλώνουν στα πεζοδρόμια, φωνάζουν.

9. Όλοι, μα όλοι, μιλούν αγγλικά σαν μητρική τους γλώσσα. Όμως, ελάχιστες επιγραφές είναι και στα αγγλικά.

10. 8 μέρες στη Σκανδιναυία ήταν 8 ηλιόλουστες ημέρες. Όλοι είχαν στο μυαλό τους να πάνε στα πάρκα να αράξουν στον ήλιο. Ας μη μας κατηγορούν που σκεπτόμαστε ακριβώς με τον ίδιο τρόπο.

11. Τέλος, ο μπακαλιάρος και ο σωλομός είναι απλά ΔΥΟ ψάρια. Με όσους τρόπους και να μαγειρευτούν, δεν παύει να είναι ΔΥΟ ψάρια.

blog comments powered by Disqus