Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2010

Καλή Χρονιά


Σε όλα τα σχολεία σήμερα έγινε ο Αγιασμός και μοιράσθηκαν στα παιδιά τα βιβλία. Μια νέα σχολική χρονιά αρχίζει. Σε κάποιο έντυπο  χθες, σε άρθρο με τίτλο '' Μ' αρέσει-Δεν μ΄ αρέσει '' κάποιος δήλωνε ευτυχής που δεν χρειάζεται να ξυπνήσει την επόμενη μέρα για να πάει στο σχολείο. Αλλά και απ΄ την άλλη όποιος επιθυμεί να ξαναζήσει τα σχολικά χρόνια, σίγουρα θα έχει παράπονα από το δρόμο που πήρε η μετέπειτα ζωή του. 
Όλοι ωστόσο, περάσαμε από τα θρανία. Παρά τον όποιο ψυχαναγκασμό και το στρες της μαθητικής ζωής, ίσως λόγω της αθωότητας με την οποία έχουμε συνδέσει την εφηβεία μας, ίσως γιατί τότε αρχίσαμε να την χάνουμε, μας συγκινούν και τα νοσταλγούμε. Εξάλλου ήταν τα χρόνια της επανάστασης, της διαμόρφωσης, της ανυπακοής, της ονειροπόλησης, της αισιοδοξίας και των έντονων συναισθημάτων της νιότης. Οι συμμαθητές μας βρίσκονται για πάντα στη μνήμη μας και συχνά θυμόμαστε στιγμές που ζήσαμε στη τάξη.
(Οι φωτογραφίες είναι από την έναρξη της σχολικής χρονιάς την Τρίτη 1-10-1974. Τότε τα γυμνάσια και τα λύκεια άνοιγαν στις 1 Οκτωβρίου. Στην επάνω φωτογραφία το 1ο και 2ο Θηλέων, ενώ στην κάτω τα αντίστοιχα των Αρρένων. Μπροστά από τους μαθητές του 1ου Αρρένων ο Τροφαντός. Πιο  κάτω, μεταξύ των μαθητών του 2ου Αρρένων διακρίνεται ο Πίτσας, σφιγμένος και βλοσυρός, επιτηρεί έτοιμος να επέμβει -τι βαρύ χέρι που είχε- ανά πάσα στιγμή).

blog comments powered by Disqus