Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011

Περί Επιχειρηματικότητας και Επιχειρηματιών

Με αφορμή τις καθημερινές προσαγωγές στη Δικαιοσύνη "επιχειρηματιών" για χρέη προς το Δημόσιο, καταγράφω τις δικές μου απόψεις σχετικά με το πώς αντιλαμβάνομαι εγώ την επιχειρηματικότητα.
Κατ' αρχή, επιχειρηματία θεωρώ αυτόν που διαθέτει ένα αρχικό κεφάλαιο και αποφασίζει, αντί να το καταθέσει στην Τράπεζα και να καρπώνεται τους τόκους, να ρισκάρει την επένδυση του κεφαλαίου του σε μια δουλειά προσδοκώντας μεγαλύτερη και διαρκέστερη απόδοση. Να σημειωθεί ότι αρχικό "κεφάλαιο" μπορεί να είναι και μια ιδέα και το χρήμα ή μέρος αυτού για την υλοποίηση της ιδέας να προέρχεται από δανεισμό.
Εφ' όσον ο επιχειρηματίας αναλάβει το ρίσκο της επένδυσης, αποδέχεται έμμεσα και την περίπτωση της αποτυχίας και της απώλειας του κεφαλαίου του.
Εάν η επιχείρησή του "περπατήσει" και αρχίσει να κερδίζει χρήματα, τότε κύριο μέλημά του, πέρα από την σκληρή και διαρκή δουλειά, πρέπει να είναι η επένδυση μέρους των χρημάτων του στην επιχείρησή του και η διατήρηση υψηλής ρευστότητας, αφού βεβαίως μεριμνήσει προηγουμένως για την κάλυψη των ενδεχόμενων δανείων του..
Σπίτια, βίλλες, αυτοκινητάρες, κότερα, πισίνες, εξωτικά ταξίδια, γκόμενες, τσόχες δεν έχουν θέση, για πολλά χρόνια, στη ζωή και στις επιδιώξεις του επιχειρηματία.
Πρέπει συνεχώς να έχει στο μυαλό του ότι τα επιπλέον χρήματα που έχει κάθε βράδυ στην τσέπη του δεν είναι όλα δικά του. Ένα μεγάλο μέρος αφορά υποχρεώσεις του προς το Κράτος (ΦΠΑ, φόροι, ασφαλιστικές υποχρεώσεις), προς εταιρείες υποστήριξης (φως, νερό, τηλέφωνο) και προς τρίτους (μισθοί και δώρα υπαλλήλων, απαιτήσεις ενδεχομένων προμηθευτών). Πολύ περισσότερο που επιχειρεί μέσα σε ένα αναξιόπιστο κράτος που όχι μόνο δεν προσφέρει σταθερό επιχειρηματικό περιβάλλον, αλλά συνεχώς εφευρίσκει τρόπους για να προκαλεί προβλήματα.
Παίρνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, μου προκαλεί οδυνηρή έκπληξη η επιείκια που επιδεικνύει η Δικαιοσύνη απέναντι στους προσαγόμενους "επιχειρηματίες". Ευημερούντες επιχειρηματίες με χρεοκοπημένες επιχειρήσεις, έχοντας κλέψει τον ΦΠΑ, αρνούμενοι να καταβάλουν φόρους και ασφάλειες, απολύοντας απλήρωτους και χωρίς αποζημίωση μεροκαματιάρηδες υπαλλήλους. Κάποιοι απ' αυτούς έχουν το θράσος να καταθέτουν στον εισαγγελέα το Ε9 τους επικαλούμενοι το γεγονός ότι οποιοδήποτε από τα ακίνητά τους αν πουληθεί, θα είναι σε θέση να υπερκαλύψουν τις υποχρεώσεις τους, δεν το κάνουν όμως γιατί η κτηματαγορά είναι "πεσμένη"!!! Και ο εισαγγελέας αποδέχεται το επιχείρημα και χαϊδεύει τον προσαχθέντα!!!
blog comments powered by Disqus