Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2011

Σύλληψη. Ε, και;

Την προηγούμενη βδομάδα έσκασε η "βόμβα" με τη σύλληψη με την διαδικασία του αυτόφωρου βορειοελλαδίτισσας επιχειρηματία για μη απόδοση ΦΠΑ ύψους 620000€ περίπου.
Η παραπάνω επιχειρηματίας, που σημειωτέον ότι είχε βραβευθεί ως "επιχειρηματίας της χρονιάς" πριν από δυο χρόνια, βαρύνεται και με τις κατηγορίες των οφειλών προς το Δημόσιο από φορολογικές υποχρεώσεις και υποχρεώσεις στα ασφαλιστικά ταμεία ύψους 7000000€, καθώς και για οφειλές μισθών ύψους 140000€ περίπου.
Να υπογραμμίσω ότι η είσπραξη ΦΠΑ δεν αποτελεί εισόδημα για τον επιχειρηματία, αλλά φόρο που πληρώνει ο πελάτης προς το Κράτος και ο επιχειρηματίας απλώς τον εισπράττει σαν ενδιάμεσος για να τον αποδώσει στο Δημόσιο. Επομένως, με απλά λόγια, παρακράτηση και μη απόδοση του ΦΠΑ είναι σα να μπαίνει κάποιος οπλισμένος στο Δημόσιο Ταμείο και να ληστεύει κρατικά χρήματα. Πολύ χειρότερο, κατά τη γνώμη μου, από το να ληστέψει κανείς μια Τράπεζα, που στο κάτω κάτω είναι μια ιδιωτική επιχείρηση και έχει και τα χρήματά της ασφαλισμένα.
Επίσης, η μη καταβολή των εισφορών στα Ταμεία αποτελεί ακραία πράξη κοινωνικής αναλγησίας, αφού με τα χρήματα αυτά πληρώνονται οι συντάξεις, ενώ και μέρος αυτών παρακρατείται από τον μισθό των εργαζομένων.
Αλλά τι να πει κανείς και για μη καταβολή δεδουλευμένων προς τους εργαζόμενους! Που στην πλειοψηφία τους περιμένουν να ζήσουν από τον πενιχρό μισθό τους και που συχνά για να τον εξασφαλίσουν υποκύπτουν σε πλήθος από μη συμβατικές απαιτήσεις του επιχειρηματία!
Ίσως κανείς να αντιτείνει ότι ο επιχειρηματίας θα μπορούσε να πέσει έξω και να βρίσκεται σε προφανή αδυναμία εκπλήρωσης των υποχρεώσεών του, αν και ακόμη και σ' αυτήν την περίπτωση δεν δικαιολογείται η μη απόδοση του ΦΠΑ.
Στην παραπάνω περίπτωση, όμως, δεν έχουμε να κάνουμε με τέτοιο ενδεχόμενο.
Η συλληφθείσα κυρία δεν καταστράφηκε οικονομικά. Απλά ανήκει στην μεγάλη μερίδα των επιχειρηματιών που οι επιχειρήσεις τους πτωχεύουν ενώ οι ίδιοι πλουτίζουν. Κατά δήλωση της ίδιας έχει πολύ μεγάλη περιουσία και μπορεί να καλύψει τις υποχρεώσεις της. Και τότε γιατί δεν τις κάλυπτε ως τώρα; Μα γιατί πίστευε ότι η ένταξή της στην "υψηλή κοινωνία", οι γνωριμίες της και οι χορηγίες της (με τα λεφτά τρίτων) την είχαν εντάξει στον χώρο του απυρόβλητου.
Συνελήφθη, λοιπόν, βάσει του νέου νόμου, που ορίζει ότι διώκεται με την διαδικασία του αυτόφωρου. Κρατήθηκε ένα βράδυ στο Τμήμα και την επόμενη μέρα απολογήθηκε στον εισαγγελέα, που την άφησε ελεύθερη με την κατάβολή εγγύησης 50000€. Ακριβώς, δηλαδή, όπως γίνεται με τους ανώνυμους ληστές... Πλήρωσε, λοιπόν, 50 χιλιάρικα από την μεγάλη, κατά δήλωση της ίδιας, περιουσία της και αφέθηκε ελεύθερη...
Χθες, με την ίδια διαδικασία, συνελήφθη στο Άστρος Κυνουρίας ένας μεγαλοεπιχειρηματίας από τον χώρο των κρεάτων για μη απόδοση ΦΠΑ ύψους 510000€ περίπου.
Τώρα ξέρουμε. Σήμερα θα απολογηθεί στον εισαγγελέα και θα αφεθεί ελεύθερος με μικρή χρηματική εγγύηση.
Συνελήφθη. Συνελήφθη. Συνελήφθη...
Ε! Και;;;

ΥΓ: Μήπως είναι καιρός να καταργηθούν αυτά τα βραβεία για τους "επιχειρηματίες της χρονιάς"; Αρκετά λαμόγια έχουν βραβευτεί ως τώρα...
blog comments powered by Disqus