Πέμπτη 26 Αυγούστου 2010

Εξ όνυχος o ... Τούρκος









Επιστρέψαμε προχτές απο την Κωνσταντινούπολη, όπου πήγαμε οικογενειακώς. Η Πόλη είχε πάρα πολλούς τουρίστες και ήταν ιδιαίτερα εντυπωσιακή. Άλλαξαν αρκετά από την τελευταία μου επίσκεψη πριν από 11 χρόνια. Αυξήθηκαν οι τιμές, η ευρωπαική αίσθηση που σου έδινε, αλλά μειώθηκε η ευγένεια των Τούρκων καθώς και οι ευχαριστίες μετά από κάθε αγορά. Μάλλον μας βλέπαν και κάπως ειρωνικά! Ο τουρισμός για την Πόλη είναι βασική πηγή εσόδων. Στην Αγιά Σοφία κάθε χρόνο εισέρχονται 25.οοο.οοο τουρίστες πληρώνοντας έκαστος 10 Ευρώ.
Αξίζει οπωσδήποτε να επισκεφτεί κανείς το Αρχαιολογικό Μουσείο, όπου εκτίθενται αντικείμενα των πολιτισμών που πέρασαν απο την Μικρά Ασία. Το περίεργο είναι οτι ενώ ο κάθε πολιτισμός περιγράφεται με την ταυτότητά του, όταν πρόκειται για ελληνικό έκθεμα, χαρακτηρίζεται γενικά ως κομμάτι της κλασικής αρχαιότητας.
Πολύ ενδιαφέρον ήταν το υπόγειο Βυζαντινό Υδραγωγείο. Στο εισιτήριο της εισόδου(φωτογραφία κάτω) φαίνεται ένα τμήμα του. Στο πίσω μέρος του εισιτηρίου όμως, ο εθνικισμός καραδοκεί. Διαφημιζόταν το Μουσείο της κατάκτησης (Άλωσης για τους Δυτικούς) της Πόλης. Κάθε χρόνο η τουρκική κοινωνία γιορτάζει τη μέρα της Άλωσης με ιδιαίτερες τελετές, το δε Μουσείο επισκέπτονται δημοτικά σχολεία από όλη τη χώρα. Δε ξέρω πόσο πολιτισμένος είναι ένας λαός που κομπάζει για την καταστροφή της πιο σημαντικής και λαμπρής πόλης που υπήρξε στον τότε πολιτισμένο κόσμο.

blog comments powered by Disqus