Τρίτη 17 Αυγούστου 2010

Κροατια και Μαυροβουνιο

Περασα τις καλοκαιρινες μου διακοπες στη Κροατια και στο Μαυροβουνιο. Ηταν η πρωτη φορα που πηγαινα σε αυτες τις χωρες και αποδειχθηκε οτι ηταν μια εξαιρετικη επιλογη.
Στην Κροατια περα απο το Ντουμπροβνικ πηγαμε σε 3 νησια - Βις, Χβαρ, Κορτσουλα (Ισσα, Φαρος, Κερκυρα τα αρχαια ελληνικα ονοματα τους)
Μετα απο την πρωτη νυχτα στο Ντουμπροβνικ, πηραμε το λεωφορεια για ενα εξαωρο ταξιδι στο Σπλιτ (210 χιλ). Ο δρομος ειναι καλης ποιοτητας αλλα με μια λωριδα μονο, πολλα αυτοκινητα, γεματο στροφες. Βορεια απο το Ντουμπροβνικ, η ακτη ειναι ιδιαιτερα ομορφη με πολλους κολπισκους. Για να φτασεις στο Σπλιτ, παιρνας απο τη Βοσνια, η οποια χωριζει την Κροατια στα δυο.
Το Βισ ειναι το πιο απομακρυσμενο απο την ακτη, μικρο νησι, με 2 χωρια (Βις και Κομιζα). Το νησιωτικο στιλ ειναι πετρινα σπιτια με κεραμιδενιες σκεπες, με βενετσιανικη επιρροη (κατι που ειναι εμφανες σε ολη την παραθαλασσια Κροατια και Μαυροβουνιο)
Αν καποιος περιμενει παραλιες ελληινκες, θα απογοητευθει μια και οι παραλιες ειναι λιγες (και γεματες αυτη την εποχη), ο περισσοτερος κοσμος κολυμπα απο τα βραχια. Το νερο ηταν πεντακαθαρο, κρυσταλλινο. Φαγαμε ψαρι (50 ευρω το κιλο στο εστιατορια για πρωτη κατηγορια ψαριου), ηπιαμε κροατικο κρασι (μετριο κατα την γνωμη μου για την τιμη (18 ευρω και πανω το μπουκαλι). Καλυτερη επιλογη ηταν το χυμα κρασι σε 8 ευρω το λιτρο.Η μπυρα ειναι 2 με 2.5 ευρω το μπουκαλι
Οπως και σε αλλα μερη της περιοχης το Βις ειναι δημοφιλες λιμανι για γιοτς και ηταν απολαυση νωρις το βραδυ να καθομαστε στο μπαλκονι μας και να βλεπουμε το λιμανι να γεμιζει σιγα-σιγα.
Σχεδον καθε βραδυ ειχε ζωντανη μουσικη στη παραλια στα πλαισια του τοπικου φεστιβαλ.
Μετα το Βις, πηγαμε στο Χβαρ για μια μερα. Το Χβαρ ειναι το νησι που τραβαει ατομα με πολλα λεφτα, τα τεραστια γιοτς στο λιμανι του δειχνουν το ειδος τουριστα. Οι Ρωσσοι εναι εκει σε μεγαλους αριθμους και γεματοι μπλινγκ!
Στη Κορτσουλα μειναμε μια εβδομαδα. Ειχαμε σπιτι πανω στη θαλασσσα και ηταν υπεροχο το να σηκωνεσαι το πρωι και να βουτας στη θαλασσα (απο τα βραχια φυσικα). Μειναμε σε ενα χωριο που λεγεται Λουμμπαrντα, 5 χιλιομετρα απο την Κορτσουλα. Ηρεμο χωριο με αρκετα εστιατορια και μπαρς, συνεχισαμε την ψαροφογια αλλα φαγαμε και κρεας. Υπαρχουν εκατονταδες μικρα νησια και μια μερα νοικιασαμε βαρκα και βαρκαρη και καναμε μια περιοδεια σε μερικα απο αυτα.
Οπως και τα αλλα νησια, η Κορτσουλα ειναι καταπρασινη (οι Ελληνες την ονομασαν Μαυρη Κερκυρα επειδη εχει τοσο δασος). Εχουν δικο τους κρασι (ενα λεγεται Grk)
Το Ντουμπροβνικ ειναι διασημο για την παλια του πολη αλλα υπαρχουν και αλλα μερη στη Δαλματια με παλιες πολεις. Η Κορτσουλα εχει μια πολυ ωραια παλια πολη, παρομοια με το Ντουμπροβνικ αλλα σε μικροτερη κλιμακα.Το καλυτερο κρασι του ταξιδιου το ηπιαμε σε ταβερνα της παλιας πολης.
Απο την Κορτσουλα, επιστρεψαμε στο Ντουμπροβνικ και απο εκει πηγαμε στο Μαυροβουνιο. Μειναμε στο Κοτορ το οποιο τεχνικα ειναι παραθαλασσιο αλλα η θαλασσα του ειναι εσωτερικη, μοιαζει περισσοτερο με λιμνη με βουνα γυρω-γυρω. Δυσκολο να το περιγραψω
Το Μαυροβουνιο ειναι γεματο απο εκκλησιες και Ρωσσους οι οποιοι εχουν αγορασει ακινητα σε μεγαλους αριθμους. Το νομισμα της χωρας ειναι το ευρω και εχει 2 βιομηχανιες - ακινητα και τουρισμο. Το οδηγημα στο Μαυροβουνιο ανεβασε την πιεση μου σε ψηλα επιπεδα (φανταζομαι οτι ΕΛληνες θα  βρουν απολυτα φυσιολογικο τον τροπο οδηγησης)
Η παλια πολη του Κοτορ ειναι πολυ ομορφη, με τειχος γυρω γυρω και μαλιστα το τειχος ανεβαινει στο βουνο. Η περιοχη εχει μεγαλη ναυτικη παραδοση, ενα αλλο μερος που λεγεται Περαστ ηταν διασημο για τους καπετανιους και πλοηγους του.
Το Μαυροβουνιο εχει μεγαλες παραλιες, κατειλημενες απο ομπρελες, ξαπλωστρες, Ρωσσους και Σερβους. Ειναι μια πολυ μικρη χωρα με παρα πολλους επισκεπτες και θα ελεγα ειναι καλυτερα να την επισκεφθει καποιος Ιουνιο/Σεπτεμβριο.
Οι τιμες στο Μαυροβουνιο ειναι χαμηλοτερες απο την Κροατια (ψαρι πρωτης κατηγοριας ειναι 35 ευρω το κιλο) αλλα εχει και μερικα πανακριβα ξενοδοχεια (το παλατι του πρωην βασιλια της Γιουγκοσλαβιας ειναι διαθεσιμο με 500 ευρω το δωματιο)
Μερικες φωτογραφιες παρακατω (για τους φωτογραφους ειναι τραβηγμενες με την καμερα του τηλεφωνου και Olympus Tough - αποφασισα να μην κουβαλησω την digital SLR λογω μεγεθους)
Ιχνη του πολεμου υπαρχουν ελαχιστα αλλα στη Βοσνια βλεπεις καμμενα σπιτια (δεν τα ειδα εγω, μου το ειπε μια φιλη που επισκεφτηκε ενα μοναστηρι στη Βοσνια). Το Ντουμπροβνικ. βομβαρδιστηκε απο τους Σερβους απο την περιοχη του τελεφερικ (το οποιο κατεστρεψαν) και μπορεις εκει να δεις φωτογραφιες απο την καταστροφη.
Του χρονου Αλβανια στο πλαισιο αναζητησης της ιδανικης παραλιας!

Croatia Montenegro 2010
blog comments powered by Disqus