Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2010

Πρωτοποροι συμμαθητες ( 1 )

Η Καβαλα του 2010 δεν ειναι ερημος. Με αυτο τον τιτλο στην Πρωινη στις 25/1 ο Κοσμας Χαρπαντιδης - συγγραφεας και δντης της Δημοτικης Βιβλιοθηκης - αναφερεται στην πνευματικη ζωη της επαρχιας. Μεταξυ αλλων γραφει οτι ζωντας εκτος Αθηνων, δεν χανεσαι πλεον απο την πολιτιστικη απραξια των γυρω σου. Σημερα, συνεχιζει, σε καθε επαρχιακη πολη λειτουργει ενας πυρηνας ανθρωπων που δημιουργει, διαλεγεται, αναζητα και παραγει ενα αξιολογο πνευματικο εργο.
Αντιθετα, σε συνεντευξη του στις 29/1 στο περιοδικο Ταχυδρομος των Νεων ο Αργυρης Μπακιρτζης, απαντωντας στην ερωτηση τι σημαινει να ζεις στην επαρχια, δηλωνει:'' οι πολιτιστικοι στοχοι σε αρκετο βαθμο εξαντλουνται στην εκδοση αδειων μπαρ και καφετεριων''.
Και συμπληρωνει πικροχολα: ''...γενικα, πολλα μυστικα και ψεμματα και μια καλοσυνατη κατασταση που ολοι οφειλουν να συμμορφωνονται σε ενα χαμηλομεσαιο μεσο ορο...''.
Αρκετα χρονια πριν, ο Αντωνης Κουφαλης σε αρθρο του στην Πρωινη στις 3/3/1977 με τιτλο '' Οταν η πολη πεθαινει '', αναρωτιεται για την πνευματικη ανυπαρξια της Καβαλας. Λιγες μερες μετα, τελη Μαρτιου, ομαδα 20 περιπου μαθητων με βοηθο τον προαναφερθεντα δημοσιογραφο, ανακοινωνει τη δημιουργια Θεατρικης Ομαδας, υλοποιωντας το απο 20ετιας και πλεον ονειρο της Σ.Φ.Γ.Τ. να δημιουργησει στην πολη μονιμη θεατρικη σκηνη.
Μετα απο κοπιαστικη προετοιμασια μηνων (φθινοπωρο του 1976;) αναγγελλεται για τις 5 Ιουνιου, Κυριακη, η πρωτη παρασταση του θεατρικου εργου Το ημερολογιο της Αννας Φρανκ. Θα δινονταν μονο 2 παραστασεις γιατι απο την Τεταρτη 8 Ιουνιου ξεκινουσαν οι εξετασεις στα σχολεια, αργοτερα απο αλλες χρονιες λογω απεργιας των Καθηγητων.(Τη θυμαστε; ειχε κρατησει ολο το Μαρτιο). Μετα τις εξετασεις το εργο θα παιζοταν και στην επαρχια. Να θυμηθουμε οτι οι περισσοτεροι απο τους συμμετεχοντες ειχαν να αντιμετωπισουν την αρνηση και τη γκρινια των γονιων τους (ο Ακης δεν πηρε μερος, βοηθουσε κρυφα), την καχυποψια των καθηγητων, αλλα και την απαξιωση απο καποιους συμμαθητες λογω του ενδιαφεροντος τους για θεματα περα απο την προετοιμασια για το Πανεπιστημιο.
Και δεν ηταν το μονο πολιτιστικο συμβαν αυτο! Την ιδια περιπου περιοδο η Β' ταξη του 2ου Λυκειου Αρρενων ανακοινωνει την παρουσιαση Κυριακη 22 Μαίου, στο Παλλας, του εργου Μπλοκ C του Ηλια Βενεζη. '' Μονοι, χωρις καμια βοηθεια, σηματοδοτωντας τους αδιαβατους δρομους της νεκρης πολιτειας ", σχολιαζει ο Α. Κουφαλης. Στη φωτογραφια φαινονται οι:
Μ. Αντυπας ( Μιχαλη, περιμενουμε τα σχολια σου), Θ. Καρακασιδης, Σ. Μανδρινος, Γ.Δελακης, Γ. Δελης, Μ. Αντωνιαδης, Α. Λαδας, Κ. Θεριου, Γ. Λασκαριδης, Χ. Σαββιδης.
blog comments powered by Disqus