Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2010

Πρωτοποροι συμμαθητες (2)

















Τον Οκτωβριο της ιδιας χρονιας (1977) ανεβηκε το δευτερο εργο, το Τρομος και Αθλιοτητες στο Γ' Ράιχ, μετα απο προετοιμασια τρισημιση μηνων (Καλοκαιρι 77). Στην αρχικη ομαδα προστεθηκαν  και νεα προσωπα. Ο Θανασης Τσιρταβης, η Ιφη Τοδη, η Μαριαννα Πολυχρονιδου, ο Ακης Ασσαντουριαν (και μαλιστα σε ρολο πρωταγωνιστη), η Ελπη Ταβανιωτου, ο Παναγιωτης Βουγιουκας και αλλοι.
Η πρεμιερα δοθηκε στις Κρηνιδες και την ιδια μερα και στην Περνη. Ο τοπος της πρεμιερας (στις Κρηνιδες βρισκεται το αρχαιο θεατρο) συμβολιζε την αρχη της πραγματοποιησης μιας ιδεας για θεατρικη παιδεια στο χωριο.
Το εργο θεωρηθηκε πολυ πετυχημενο, απο αποψη προετοιμασιας, αποδοσης και απηχησης στο κοινο. Οι παραστασεις που δοθηκαν ηταν πολλες. Ανεβαστηκε στη Θεσσαλονικη, Κομοτηνη, Χαλκιδα, Θασο. Πηρε μερος σε δυο φεστιβαλ, στο Αρμα Θεσπιδος και στην Πανελληνια Πολιτιστικη Κινηση. Δυστυχως ομως σε καποιους η συμμετοχη τους  στην παράσταση ίσως να κοστισε την εισαγωγη τους στο Πανεπιστημιο. Ηταν ενα μακρυ και δυσκολο καλοκαιρι. Θυμαμαι που σχολουσαμε βραδυ απο το φροντιστηριο και μετα, με το Χρηστο, ανεβαιναμε με βαρια βηματα σπιτι. Στη Μυροβολο ειχε πολλους φιλους και γνωστους, αλλα δεν μενανε αν και μας καλουσαν. Ο καθενας κανει τις επιλογες του.
Το επομενο εργο του Θ.Ε. ηταν Ο Δρακος. Παρουσιαστηκε το Μαιο του 1978, δινοντας πολλες παραστασεις στην πολη αλλα και στην περιφερεια. Το φθινοπωρο του 78 που ανακοινωθηκαν τα αποτελεσματα των Εισαγωγικων ο Α. Κουφαλης σχολιαζει διθυραμβικα: ''Καινουργιοι θριαμβοι για το Θ. Ε. Καβαλας. Αυτη τη φορα οχι καλλιτεχνικοι... Το εργαστηρι χτυπησε πρωτιες και η επιτυχια της ομαδας των παιδιων που διναν εξετασεις κυμανθηκε σε δυσθεωρητα ποσοστα''....
Ανοιξη του 1979, ανεβαινει το τεταρτο πλεον, εργο του Εργαστηριου. Το Επικινδυνο Φορτιο του Κωστα Μουρσελα.
Την ιδια ανοιξη ομως, επερχεται διασπαση. Τι ακριβως συνεβη και γιατι, δεν μπορω να θυμηθω, Τι εφταιξε και παλιες φιλες ( Κατια - Εμυ ) αλλα και πρωην συνεργατες βρισκονται να παιζουν σε διαφορετικο θεατρικο σανιδι; Ανακοινωνεται η δημιουργια της Θεατρικης Λεσχης. Πυρηνες για την ιδρυση της δωδεκα μελη απο το Θεατρικο Εργαστηρι της Στεγης. Στους στοχους της, εκτος απο το θεατρο, περιλαμβανει μουσικη και σινεμα. Δρομολογειται ακομη για το φθινοπωρο του 1979 η παραγωγη παιδικου θεατρου, σε συνεργασια με τις ''Γυναικες Νομου Καβαλας''. Πρωτη δραστηριοτητα της Θεατρικης Λεσχης το ανεβασμα του εργου του Γιωργου Αρμενη, Η Προβα. Τα νεα προσωπα σε συνεργασια με τους ''παλιους'' δουλευουν πυρετωδως και με παθος.
Καπως ετσι εγινε η αρχη...Πολλοι απο τους πρωτους συμμετεχουν ακομη. Καποιοι εγκατελειψαν. Εξαλλου, ηθοποιος δεν σημαινει μονο φως.
Ηθοποιος, οτι κι αν πεις 
ειναι καημος πολυ πικρος 
και στεναγμος πολυ βαθυς.

blog comments powered by Disqus