Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2010

Η Ναυκρατουσα


Αρχες της δεκαετιας του '60.
Στο ΝΟΚ αραγμενο, μαγνητιζοντας τους περαστικους, το πανεμορφο σκαφος του Σαπουντζη. Ακουγοταν οτι ο προηγουμενος ιδιοκτητης ηταν ο Βασιλιας Παυλος. Πολλες φορες το καμαρωσα και ονειρευτηκα ενα ταξιδι μ' αυτο.
Ενδιαφερον επισης το τοπιο πισω απο την θαλαμηγο. Το νεο Λιμανι εχει ολοκληρωθει και το μοναδικο κτιριο που βλεπουμε σε πρωτο πλανο ειναι το ΙΚΑ. Μπροστα του παρκαρισμενα τα λεωφορεια του ΚΤΕΛ (παρατηρειστε το χρωμα τους) να καταλαμβανουν απο τοτε την περιοχη.
Δεν θα μπορουσα ομως να μη (ξανα)βαλω την φωτογραφια του αλλου πολυ ωραιου σκαφους που ηταν αγκυροβολημενο λιγο πιο κατω. Του ιστιοφορου του Κραντονελλη.
Αυτη η καρτ ποσταλ ειναι τραβηγμενη λιγα χρονια μετα, οπου πλεον οι πολυκατοικιες εχουν ηδη αλλαξει το τοπιο, κρυβοντας το ΙΚΑ.
Προσφατα κυκλοφορησε ενα λευκωμα του Μουσειου Μπενακη για τον κοσμοπολιτη αρχιτεκτονα Κλεωνα Κραντονελλη, που κανεις δεν τον μνημονευει στην γενετειρα του. Γεννηθηκε το 1912 στην ακομη διασωζομενη οικια Ν. και Ε. Γρηγοριαδη, αφου η μητερα του ηταν κορη της φημισμενης οικογενειας Γρηγοριαδη, μεγαλων καπνεμπορων.
Σημερα περνωντας μπροστα απο το απομειναρι του αρχοντικου τους, που παραμενει φαντασμα και ερειπωνει, λυπουμαστε γιατι συνειδητοποιουμε την ελλειψη ετοιμοτητας μια ολοκληρης κοινωνιας να διασωσει ενα τοσα σημαντικο κομματι της ιστοριας της.
(Αν προσεξετε και στη δευτερη φωτογραφια, πισω απο το ιστιοφορο, διακρινεται καπως η Ναυκρατουσα.)

blog comments powered by Disqus