Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2010

Ποσο εχει αλλαξει αυτη η πολη.


Μια εξαιρετικη φωτογραφια της πολης, στην οποια κυριαρχει το κοκκινο. Πρεπει να εχει τραβηχτει το 1962, συμφωνα με το Χαρη (Χρονια Πολλα!), αφου στο σπιτι του διακρινεται η σκαλωσια. Αναφερομαι στην πρωτη πολυκατοικια που εκτισε ο Χρ. Μπατσης στο κεντρο της πολης και η οποια δεν ειναι η πρωτη που εγινε στην πολη. Η πρωτη πολυκατοικια κτιστηκε, απο τον ιδιο, επι της οδου της Αγ. Λαυρας (μελλοντικη αναρτηση).
Πιο περα φαινεται ο Απολλων, οι τρεις τελευταιοι οροφοι του ξενοδοχειου Φιλιπποι και η Εμπορικη.
Σε πρωτο πλανο η εκκλησια του Αγ. Παυλου, ενα κομματι της Ομονοιας και λιγο πιο αριστερα της τα δυο κομψα διδυμα διωροφα σπιτια, με το περιτεχνο αετωμα, των Εβραιων καπνεμπορων Ναταν Ναχμια και Χαίμ Μπεβενιστε. Παρατηρειστε τα κτιρια δεξια της Κασσανδρου. Στη θεση τους σημερα βρισκεται το παρκιγκ της Δημαρχιας και η ειδεχθης πολυκατοικια με την ταβερνα Μιχαλακης στο ισογειο της.
Στην κατω φωτογραφια η πολυ-πολιτισμικη Καβαλα ειναι μπροστα μας. Το Κοινοβιο των Καθολικων, το Δημαρχειο (Γραφειο Herzog), το Παραρτημα του (μεγαρο Wix), η Μεγαλη Λεσχη, το Παρθεναγωγειο (10ο Δημοτικο), η Καπναποθηκη-σπιτι του Δ.Τοκκου. Μια καταπληκτικη παραταξη που ευτυχως ακομη υπαρχει.
( Ευγνωμων στα Γενικα Αρχεια του Κρατους για την δυνατοτητα που μας εδωσαν να δουμε εικονες της πολης που μεγαλωσαμε).

blog comments powered by Disqus