Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2011

Δρόμοι για παιχνίδι


Πρίν καιρό η Μαρία μας έστειλε μια φωτογραφία από τη γειτονιά, όπου πίσω από το σπίτι του Θέμου, παιδιά και γονείς είχαν στήσει μια μικρή γιορτή. Μια πoλύ καλή κίνηση με σκοπό να γνωριστούν μεταξύ τους oι άνθρωποι και να καταλάβουν ότι είναι γείτονες. Το κακό όμως ήταν ότι όλα αυτά γίνονταν ανάμεσα σε παρκαρισμένα αυτοκίνητα που δεν άφηναν και πολύ χώρο στα παιδιά για παιχνίδι.
Στις παλιές γειτονές, οι δρόμοι μετατράπηκαν σε αυτοκινητόδρομους και πάρκιγκ. Οι κοινωνικές σχέσεις σ΄αυτές έγιναν πιά αδύνατες. Οι γειτονιές που ζούμε σήμερα δεν έχουν παρά μόνο δύο θέματα, που κυριαρχούν πάνω στο σύνολο: την κυκλοφορία των αυτοκινήτων, και την άνεση μέσα στο σπίτι μας. Η φτωχή έκφραση της αστικής ευτυχίας, ενώ λείπει κάθε προδιάθεση ή δυνατότητα για παιχνίδι. Δυστυχώς όλες αυτές οι εκπληκτικές τεχνολογικές ανακαλύψεις δεν προσθέτουν τίποτε στη ψυχαγωγία γιατί λείπει η φαντασία.
Κοιτάξτε μιά φωτογραφία (θερμές ευχαριστίες στον Χ.Ιορδανίδη) που δείχνει πώς ήταν η περιοχή πρίν την επέλαση των αυτοκινήτων και των πολυκατοικιών. Βλέποντας την πολυκατοικία του Μπάτση (C) στο βάθος να κατασκευάζεται, μάλλον πρέπει να έχει τραβηχτεί το 1961. Στη Φιλίππου (Ε) και στην Κομνηνών (D) δεν διακρίνεται ούτε ένα αυτοκίνητο , ενώ αριστερά φαίνεται το παλιό Θηλέων (Α), οι Καλόγριες (F) και το σπίτι του Καραχριστιανίδη (Β), επίσης υπό ανέγερση. Μια γειτονιά κάθε άλλο παρά σκυθρωπή και σε πλήρη συμφωνία με τους τρόπους συμπεριφοράς και ζωής που θα θέλαμε.
blog comments powered by Disqus