Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2011

Αντιστροφη πορεια

Δυο αρθρα στον Guardian τις τελευταιες εβδομαδες τραβηξαν την προσοχη μου.
Το πρωτο αρθρο αναφερεται στην μεταναστευση νεων απο τις νοτιες ευρωπαικες χωρες που περιλαμβανει την Ελλαδα.
Οι παραδοσιακοι προορισμοι της βορειας Ευρωπης αγνοουνται και οι νεοι προτιμουν χωρες εκτος Ευρωπης. Ενδιαφερον εχει η μεταναστευση νεων σε πρωην αποκοιες. Πολλοι Πορτογαλοι εχουν παρει το δρομο για την Μοζαμβικη, την Αγκολα και την Βραζιλια. Ειδικα η Βραζιλια με μεγαλη αναπτυξη ειναι ιδιαιτερα ελκυστικη για τους πορτογαλους που φυσικα δεν εχουν προβλημα γλωσσας. Τα τελευταια 30 χρονια η Πορτογαλια και η Ισπανια ηταν χωρες υποδοχης μεταναστων απο τις πρωην αποικιες αλλα η οικονομικη κατασταση στην Ευρωπη εχει αντιστρεψει την ροη. Η Αργεντινη ειναι μια χωρα χωρις μεταναστευτικους περιορισμους το οποιο ειναι κατι πολυ σπανιο για σημερα.
Στην Ελλαδα αναφερεται για αυτους που πηγαινουν στην Αυστραλια. Εδω το νουμερα διαφερουν απο το χιλιαδες ατομα (ραδιο αρβυλλα) στο 450 δεκτες αιτησεις απο την πρεσβεια της Αυστραλιας στην Αθηνα. Επισης αναφορα γινεται σε Αυστραλους ελληνικης καταγωγης που ηρθαν στην Ελλαδα και επιστρεφουν στην Αυστραλια. Η Αυστραλια δεχεται μεταναστες αλλα εχουν ενα βαθμολογικο συστημα με κυριο χαρακτηριστικο τη λιστα επαγγελματων που τους ενδιαφερει (πχ κομμωτριες εχουν μεγαλη ζητηση!)
Μετα απο μια εκθεση δουλειας στην Αυστραλια στην Αθηνα, 40,000 εκδηλωσαν ενδιαφερον για περισσοτερες πληροφοριες.
Το δευτερο αρθρο αναφεροταν σε εναν πατρινο με 10 παιδια που ζητησε την πολιτεια να φροντισει τα 4. Θλιβερη ιστορια μια και ο ακρογωνιαιος λιθος της ελληνικης κοινωνιας, η οικογενεια, βρισκεται σε κριση. Στην Πατρα, ο αριθμος των οικογενειων που εχει ζητησει βοηθεια εχει ανεβει απο 400 σε 1200 που σημαινει οτι η μεσαια ταξη υποφερει.
Και ομως υπαρχουν καπου λεφτα, ενας φιλος μου που πουλα ρουχα, μου ειπε οτι πουλαει ιταλικα τζιν 400 λιρες το ενα και δεν προλαβαινει να προμηθευσει ολους τους πελατες του. 
blog comments powered by Disqus