Δευτέρα 18 Ιουλίου 2011

Μια Κυριακή του Ιούλη ( I )


''... Απ΄την Ραψάνη αρχίζει ...η θάλασσα του μπάνιου. Αν προτιμάτε τις καμπίνες θα φορολογηθήτε το 2φραγκο, εκτός της δραχμής του Αστικού. Πέραν του ...σύρματος, Καλλιθέα, Περιστέρι κλπ λούζεται ο λαός.
Με 1,80 δρχ. το αστικό σας φέρνει στην Καλαμίτσα (ή Δραμινή αποικία ). Κι΄εδώ γλυτώνετε τα 0,80 λεπτά αν χρησιμοποιήσετε το αστικό της Κηπούπολης. Εδώ θα συναντήσετε αρκετά μπικίνι που θα συνυπάρχουν βέβαια με τα ...παμπάλαια γνωστά εσώρουχα. Τα καφενεδάκια προσφέρουν αναψυκτικά και ντουζ.
Με 2,40 δρχ. και 3 δρχ. εισιτήριο, θάχετε την ευκαιρία να κολυμπήσετε στον Μπάτη (ή Ακτή Ε.Ο.Τ.). Περίφημη θάλασσα, ωραίες εγκαταστάσεις, οι πιο πολιτισμένες της περιοχής. Αλλά θα χρειαστεί να κατέβετε γύρω στα 100-150 μέτρα κι άλλα τόσα για ν΄ανεβήτε μετά, για να πάρετε το αστικό της επιστροφής. Θα φτάσετε κατάκοπος, θα σπρωχθήτε, θα πατήσετε μερικά γυμνά πόδια και θα σας πατήσουν και όλα καλά.
Μόνο με 4,50 δρχ. (στο υπεραστικό) και σας ξεφορτώνει σ΄όποια ακτή θέλετε μετά τον Μπάτη, μέχρι το Ακρωτήρι του Παληού. Αν σας αρέσει η μοναξιά μπορείτε να την απολαύσετε. Στο καθ΄εαυτό Τσιφλίκι θάχετε την τύχη να συγκολυμβήσετε με τους προύχοντες της πόλης και τους διαθέτοντες βιλίτσα και Ι.Χ....Θα απολαύσετε εκδηλώσεις χαράς και κεφιού που αρχίζουν μέσα στη θάλασσα, συνεχίζονται στα κεντράκια και ανεβαίνουν και χάνονται στις δροσερές πλαγιές κάτω από τα φρουτόδεντρα.
Και το ταξίδι συνεχίζεται στην Ηρακλείτσα (6,30 δρχ.) και Νέα Πέραμο (10 δρχ.). Θάλασσα και γραφικά χωριουδάκια. Η συγκοινωνία τακτικώτατη, με αφετηρία τον κεντρικό σταθμό του 44 Κ.Τ.Ε.Λ...''.
Υ.Γ.1: Άρθρο από την εφημερίδα Πρωϊνή με θέμα την Κυριακάτικη κίνηση, τον Ιούλιο του 1963.

Υ.Γ.2: Οι φωτογραφίες από πάνω προς τα κάτω: 
1. Καλαμίτσα - Γλάστρες.
2. Η αφετηρία γιά την Καλαμίτσα και τον Μπάτη, 
3. Στις μπανιέρες της Ραψάνης, 
4. Καλαμίτσα, το μοτοράκι ετοιμάζεται ν΄αναχωρήσει για το λιμάνι της Καβάλας.
5. Επιστροφή στο σπίτι από την στάση Κηπούπολης.
blog comments powered by Disqus