Σάββατο 26 Ιουνίου 2010

No Averof, no party !

Σαν σημερα, στις 26 Ιουνιου 1913, υστερα απο μια μαρτυρικη και θηριωδη οκταμηνη κατοχη απο τους Βουλγαρους, απελευθερωθηκε η πολη.
Τα πλοια του Ελληνικου ναυτικου αποβιβαζουν στην πολη πεζοναυτες (πανω εικονα) αναγκαζοντας τους Βουλγαρους να υποχωρησουν τρομαγμενοι.
Τρεις μερες μετα τμηματα της 7ης Μεραρχιας εισερχονται απο τον Αγιο Σιλα στην Καβαλα (κατω φωτογραφια) εδραιωνοντας την απελευθερωση της πολης.
Η υποχωρηση των Βουγαρων εγινε χωρις ιδιαιτερη αντισταση και χωρις να προξενησουν καμια ζημια με τα κανονια τους στα πλοια του Ελληνικου στολου και ιδιαιτερα στο νεοτευκτο θωρηκτο Αβερωφ που ηγειτο. Για φανταστειτε να παθαινε το πλοιο καποια σοβαρη βλαβη! Πού, υστερα απο 97 ακριβως χρονια, θα εκανε το τοσο επιτυχημενο γαμηλιο παρτυ του το διασημο ζευγαρι Χρουσαλα-Πατιτσα με τις νοικιασμενες μοντελες να βολταρουν στο καταστρωμα του;
( Η εισοδος των τμηματων της 7ης Μεραρχιας στην Καβαλα εγινε απο την τοποθεσια Αμπελοκηποι. Η υποδοχη του στρατου εγινε στην ερημικη τοποθεσια που αργοτερα ηταν τα πλυντηρια Τσακαταρα ).

blog comments powered by Disqus