Δευτέρα 7 Ιουνίου 2010

Υπαρχουν και αυτα τα παιδια.

Εδω και 22 χρονια μαθητες σε συνεργασια με καθηγητες τους στο 6ο Λυκειο (πρωην Πολυκλαδικο) εκδιδουν ενα περιοδικο με τον (αρκετα συμβατικο) τιτλο: ΕΝΤΟΣ ΕΚΤΟΣ... και οχι επι τα αυτα.
Μια ενδιαφερουσα προσπαθεια με κειμενα, ποιηματα και αποψεις των παιδιων. Υπαρχουν ακομη παιδια που ονειρευονται, ελπιζουν, γραφουν ποιηματα, εχουν ευαισθησιες. Που δεν εκφραζονται με τα '' T knc; Egw kl, molis gurisa spt.'' και δεν μιλανε για τα αυτοκινητα που θελουν να αποκτησουν ή για το χρημα. Αντιγραφω ενα αρθρο αυτουσιο, για δασκαλους αλλα και για γονεις, ενος παιδιου που ετυχε να ειναι και μαθητης μου.
Υπαρχουν δασκαλοι και δασκαλοι
Πολλοι δασκαλοι δουλευουν εχοντας σαν κινητρο τα χρηματα και την σταθεροτητα που προσφερει
το επαγγελμα, πολλοι πιστευουν οτι το καθηκον τους ειναι να μεταδιδουν στα παιδια γνωσεις. Ωστοσο φτανει ενας δασκαλος για να σου αλαξει τον τροπο ζωης και σκεψης σου. Αυτος ειναι ο ιδανικος δασκαλος για μενα, ο δασκαλος που αγγιζει την ψυχη σου, που σε νοιωθει και συμμεριζεται την καθημερινοτητα σου. Δεν ειναι αναγκη να ειναι επιεικης και να εχει χαμηλες προσδοκιες απο εμας, οπως επιθυμουν αρκετοι μαθητες. Αλλωστε ο στοχος ειναι η μαθηση και αυτη απαιτει εργατικοτητα και μεθοδικοτητα.
Η ιδανικη εκπαιδευση σκοπευει οχι στην αποκτηση γνωσεων αλλα στη διαπλαση του χαρακτηρα του μαθητη, στην υγιη κοινωνικοποιηση, στην οξυνση της κριτικης σκεψης. Ο ιδανικος δασκαλος δεν ειναι δασκαλος για μια ωρα, ειναι δασκαλος ζωης και δεν περιοριζεται σε διδακτικες ωρες ή σχολικες υλες. Δεν θα σε φορτωσει απλως με πληροφοριες και γνωσεις αλλα θα σου μαθει πως να τις χρησιμοποεις για να γινεις ευτυχισμενος. Ακομη ο ιδανικος δασκαλος θα σε βοηθησει να εκφρασεις τον εσωτερικο σου κοσμο πριν μαραθει σαν λουλουδι.
Για αυτο και ενας ιδανικος δασκαλος δεν θα επιβιωνε σε ενα Ελληνικο σχολειο με το υπαρχον συστημα εκπαιδευσης. Η παρουσια του θα αποκαλυπτε τη γυμνια του συστηματος και την ανεπαρκεια του, οπως και την ανεπαρκεια πολλων καθηγητων. Ποτέ ο ιδανικος δασκαλος δεν θα δεχοταν να βαθμολογησει τους μαθητες του. Φτανει μια ψυχρη κλιμακα του 20 για να εκφρασει τα συναισθηματα του για αυτα τα πλασματα που τοσο αγαπαει;
Αποστολος Παυλιδης, Β3

blog comments powered by Disqus