Τρίτη 25 Μαΐου 2010

Χρονια πολλα Αργεντινη

Σημερα συμπληρωνονται 200 χρονια απο την ιδρυση της Αργεντινης. Μια ομαδα ντοπιων αποφασισε να σπασει τους αποικιοκρατικους δεσμους και να προχωρησει αρχικα σε αυτονομια και μετα στην ανακυρηξη της ανεξαρτησιας.
Υπαρχουν παραλληλα με την Ελλαδα που εγινε ανεξαρτητη λιγο αργοτερα?
Σαν χωρα η Αργεντινη εχει πολυ μεγαλυτερο φυσικο πλουτο και οι μεταναστες ειχαν την διαθεση να δουλεψουν για να πετυχουν. Παρ'ολα αυτα, διαδοχικες δικτατοριες και γενικα ασχημη διακυβερνηση οδηγησε την χωρα σε τεραστια χρεη με τελικο αποτελεσμα την χρεοκοπια. Απο το 2003 μεχρι σημερα η χωρα αναπτυχθηκε οσο απο το 1810 μεχρι το 2003. Σαν χωρα με μεγαλες εξαγωγες καταφερνει να ξεπληρωνει το χρεος σιγα-σιγα.
Στην Αργεντινη η δημοκρατια ειναι σχεδον 30 χρονων που ειναι παρομοια με τα 40χρονα της Ελλαδας.
Οι στρατηγοι της Αργεντινης οδηγησαν την χωρα στη καταστροφη των Φοκλαντς/Μαλβινας οπως οι δικοι μας εκαναν στην Κυπρο. Αυτα τα γεγονοτα και στις δυο χωρες οδηγησαν στην καταρευση του αντιστοιχου καθεστωτος.
Περα απο την επιθυμια μου να επισκεφθω την Αργεντινη (και γενικα την Νοτια Αμερικη) αισθανομαι καπως ζηλια οτι η Αργεντινη εχει ορθοποδησει ενω η Ελλαδα βρισκεται σε σε αντιθετη πορεια.
blog comments powered by Disqus