Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013

Περιουσιακα στοιχεια και πλουτος

Παρα πολλοι εχουν κληρονομησει οικοπεδα, σπιτια, διαμερισματα. Πολλα απο αυτα εχουν αξια (πολλα ομως δεν εχουν). Στα αγγλικα υπαρχει η εκφραση - asset rich, cash poor, που σημαινει οτι εχεις περιουσια χωρις ομως να εχει χρηματα.
Αν ζουσε η μητερα μου θα χρειαζοταν να πληρωσει ενα μεγαλο κομματι μιας μικρης συνταξης για κατι που ανηκει στην οικογενεια της ισως για εκατο χρονια. Δεν εχω κανενα προβλημα να φορολογησει το κρατος την εκμεταλευση της ακινητης περιουσιας, αλλα αυτη η γενικη φορολογια οτι εχεις ακινητο επομενως εχεις πλουτο δεν ειναι σωστη.
Φυσικα για την Εφορια τετοια φορολογηση ειναι 'φρουτα που κρεμονται χαμηλα' και επομενως ευκολο να τα παρεις. Ηταν αρχικα εκτακτη αλλα απο οτι φαινεται θα γινει μονιμη (ισως με αλλο ονομα)
Η αγορα ακινητων στην Ελλαδα ηταν λαθος (αυτο με τις αντικειμενικες αξιες ποτε δεν το καλαλαβα) αλλα τωρα φανταζομαι οτι εχει καταρευσει. Τα ακινητα πρεπει να φορολογουνται οταν αλλαζουν ιδιοκτητη βαση κλιμακας. Το ιδιο πρεπει να γινεται και με τα αυτοκινητα, φορολογηση οταν το αγοραζεις και οχι μετα. Υπαρχουν πολλοι που αποταμιευουν λεφτα για να αγορασουν ενα ακριβο αυτοκινητο. Ειναι αδιανοητο να φορολογησεις αυτο το ατομο με βαση το αυτοκινητο. Ξανα η αδυναμια φορολογησης στην πηγη, οδηγει σε φορολογια παραλογη.
blog comments powered by Disqus