Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2013

Ελευθερα σχολεια

Σε καθε χωρα, η εκπαιδευση ειναι χωρος ιδεολογικης αντιπαραθεσης και η Αγγλια δεν ειναι διαφορετικη απο αλλες χωρες. Η συνεργατικη κυβερνηση (Συντηρητικοι και Φιλελευθεροι) εισηγαγε τον θεσμο του Ελευθερου Σχολειου.
Ο θεσμος επιτρεπει γονεις, ανθρωπους με κοινα ενδιαφεροντα και αποψεις (πχ θρησκευτικες) να ιδρυσουν σχολεια τα οποια ειναι ανεξερτητα και χρηματοδοτουνται κατευθειαν απο το κρατος, παρακαμπτοντας τοπικα οργανα.
Μια μεγαλη διαφορα απο τα αλλα σχολεια, ειναι οτι τα ελευθερα σχολεια εχουν διαφορετικα κριτιρια σε πολλους τομεις και ενας απο τους τομεις ειναι οι δασκαλοι/καθηγητες.
Στην Αγγλια για να γινεις καθηγητης χρειαζεται (συνηθως) πτυχιο και 1-2 χρονια εκπαιδευση για το πως καποιος γινεται δασκαλος. Τα ελευθερα σχολεια μπορουν να προσλαβουν οποιοδηποτε, χωρις τυπικα προσοντα.
Η αποφαση ιδρυσης τετοιων σχολειων ειναι μια καθαρα ιδεολογικη αποφαση (βασιζεται ομως σε αναλογα παραδειγματα απο την Σουηδια και τις ΗΠΑ) και αν και κανενας δεν το παραδεχεται ενας απο τους λογοθς ηταν να επιτρεψουν γονεις της μεσαιας ταξης να ιδρυσουν σχολεια για τα παιδια τους. Ομως διαφοροθ αλλοι οργανισμοι και ομαδες εκμεταλευθηκαν την αποφαση και στις ειδησεις τις τελευταιες μερες ειναι η εκθεση επιθεωρητων απο ενα τετοιο σχολειο που ιδρυθηκε σαν μουσουλμανικο σχολειο. Οι επιθεωρητες θεωρουν το σχολειο απαραδεκτο, με φοβερα χαμηλο επιπεδο διδασκαλιας, με καθηγητες με ελαχιστα προσοντα.
Τα πραγματα γινονται ακομα πιο πολυπλοκα με την θρησκεθτικη γωνια μια και το σχολειο αν και μικτο, αγορια και κοριτσια κρατιουνται ξεχωριστα και το γυναικειο μη μουσουλμανικο προσωπικο απαιτειται να φοραει μαντηλες.
Αυτα παραβαινουν τους αγωνες για την εξισωση ανδρων και γυναικων και ειναι απαραδεκτο χρηματα φορολογουμενων να πηγαινουν σε οργανισμους που ειναι αντιθετοι με αυτο που πιστευει η συντριπτικη πλειοψηφια και φυσικα με την εργατικη νομοθεσια.
blog comments powered by Disqus