Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2013

Πουλίδου 16

Ένα εμβληματικό κτίριο που δεσπόζει στο λιμάνι της πόλης. Εφιάλτης για τους Καβαλιώτες τα χρόνια της Βουλγαρικής κατοχής, στα υπόγεια του οποίου η ΟΧΡΑΝΑ βασάνισε και σκότωσε πολλούς.
Χτίσθηκε γύρω στο 1905 από τον Τούρκο μπέη Mehmet Ali Πασατζίκ, εγγονό του Kavalali Mehmet Ali Pasa. Το σπίτι είναι χαρακτηριστικό δείγμα Οθωμανικού κλασικισμού με  επιδράσεις Art Nouveau.
 Στον Τούρκο μπέη ανήκαν μεγάλες εκτάσεις γης στο Κιουτσούκ Ορμάν ( το οικόπεδο που κτίσθηκε το 16ο Δημοτικό όπως και η εκκλησία της Μεταμόρφωσης ήταν δικά του). Ο ίδιος επίσης διετέλεσε δημοτικός σύμβουλος το 1915, επί δημαρχίας Κλεάνθη Τερμεντζή. Συνομήλικος , στενός φίλος και συνεταίρος στα καπνά  με τον Αχιλλέα Βάρδα, εγκατέλειψε την Καβάλα με την ανταλλαγή των πληθυσμών το 1924.
Αργότερα στη Σαμψούντα, στα 1931-32 ο Mehmet Ali, χάρισε ως γαμήλιο δώρο στην εγκατεστημένη εκεί πρωτότοκη θυγατέρα του φίλου του Αχιλλέα,  ένα χρυσοποίκιλτο πορφυρό καφτάνι του 18ου αιώνα, που ανήκε στη θεία του Yenge Hanum.
Θα είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον να βρεθούν περισσότερα στοιχεία από το παρελθόν και τη μετέπειτα ζωή του Τούρκου μπέη που έζησε και μεγάλωσε στην Καβάλα.
blog comments powered by Disqus