Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2013

28η Οκτωβρίου

Με τον ερχομό της Εθνικής Εορτής της 28ης Οκτωβρίου, μια υπενθύμιση για το πότε και κάτω από ποιές συνθήκες οι Έλληνες πρωτοείδαν τα σύμβολα που σήμερα είναι "της μόδας"......

2 Ιουνίου 1941 - Κοντομάρι Χανίων: (αξίζει να δείτε καρέ-καρέ την εκτέλεση εδώ: http://tvxs.gr/news/user-post/deite-kare-kare-ti-sfagi-sto-kontomari-xanion-apo-toys-germanoys-i-istoria-toy-franz- )



29 Σεπτεμβρίου 1941 - Δοξάτο: Βουλγαρικά αντίποινα. Συνολικά σε πενήντα οικισμούς του νομού Δράμας, σε τριάντα έξι οικισμούς του νομού Σερρών και σε δεκαπέντε οικισμούς του νομού Καβάλας εκτελέστηκαν περισσότεροι από δύο χιλιάδες εκατόν σαράντα (2.140) αθώοι Έλληνες κάτοικοι της περιοχής. Από αυτούς οι χίλιοι εξακόσιοι δέκα τέσσερις (1.614) ήταν από το νομό Δράμας, οι τετρακόσιοι δεκαέξι (416) από το νομό Σερρών και οι εκατόν δέκα (110) από το νομό Καβάλας.



17 Οκτωβρίου 1941 - Νέα Κερδύλλια: Οι Γερμανοί κατακτητές παίρνουν σκληρά μέτρα για να χτυπήσουν στη γέννησή τους τις πρώτες ένοπλες αντιστασιακές ομάδες. Κύκλωσαν τα χωριά Άνω και Κάτω Κερδύλλια της Επαρχίας Νιγρίτας του Νομού Σερρών, συγκέντρωσαν όλους τους κατοίκους, ξεχώρισαν τους άρρενες από 15 έως 60 χρόνων, συνολικά 222 άτομα, τους έβαλαν να σκάψουν ομαδικό τάφο και τους εκτέλεσαν μπροστά στους δικούς τους. Στη συνέχεια, έκαψαν όλα τα σπίτια των δύο χωριών.





13 Δεκεμβρίου 1943 - Καλάβρυτα: Η σφαγή των Καλαβρύτων είναι η πιο βαριά περίπτωση πολεμικού εγκλήματος στην Ελλάδα, κατά τη διάρκεια του Β' Παγκόσμιου πολέμου. Η σφαγή των αμάχων διαπράχθηκε από την 117η Μεραρχία Καταδρομών, η οποία αποτελούνταν από Γερμανούς και Αυστριακούς





10 Ιουνίου 1944 - Δίστομο: Αναζητώντας δυνάμεις του ΕΛΑΣ, οι Γερμανοί μπαίνουν στην κωμόπολη του Δίστομου. Αποκλείουν τις εισόδους και αρχίζουν τις έρευνες στα σπίτια, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Συγκεντρώνουν όλους τους κατοίκους και ξεχωρίζουν 104 άνδρες και 114 γυναίκες (μεταξύ αυτών 45 παιδιά και 20 βρέφη). Τους εκτελούν και στη συνέχεια πυρπολούν το χωριό, αφήνοντας πίσω τους κρανίου τόπο.




ΔΕΝ ΞΕΧΑΣΑΜΕ


blog comments powered by Disqus