Πέμπτη 7 Απριλίου 2011

Δωρεαν παιδεια

Καθως ολο και περισσοτερα αγγλικα πανεπιστημια ανακοινωνουν τα διδακτρα τους για το 2012, ειναι φανερο οτι τα περισσοτερα εχουν αποφασισει να χρεωσουν το υψηλοτερο δυνατον (9,000 λιρες τον χρονο).
Η ανωτατη παιδεια μεσα σε 30 χρονια αλλαξε τελειως. Η δικια μας σειρα αγγλων φοιτητων δεν πληρωνε τιποτα. Το κρατος πληρωνε τα διδακτρα και τους εδινε χρηματα για να ζησουν. Στην Ελλαδα δεν πληρωναμε διδακτρα και παιρναμε βιβλια, αλλα πληρωναμε ολα τα υπολοιπα. Θα την αποκαλουσα μερικως δωρεαν παιδεια μια και οι φορολογουμενοι πληρωναν τα εξοδα (και στην Ελλαδα οι γονεις διπλοπληρωναν, σαν φορολογουμενοι και σαν γονεις)
Ο κυκλος τωρα εδω κλεινει. Μπορεις να δανεισθεις τα χρηματα απο το κρατος και αρχιζεις να ξεπληρωνεις οταν ο ετησιος μισθος σου ειναι πανω απο 21,000 λιρες (με πιθανο χρεος 40-45,000 λιρες)
Η κυβερνηση πηρε μια ιδεολογικη αποφαση σχετικα με την χρηματοδοτηση της παιδειας και αποφασισαν οτι αυτοι που την θελουν πρεπει να την πληρωσουν μια και πρεπει να γινει περικοπη εξοδων.
Αν δεν κανω λαθος, το ελληινκο συνταγμα επιβαλλει την παροχη 'δωρεαν' πανεπιστημιακης παιδειας , αλλα αναρωτιεμαι για ποσο ακομη.
blog comments powered by Disqus