Καλό είναι να έχει κανείς εμπιστοσύνη στο δημοκρατικό φρόνημα των Ελλήνων.
Ακόμη καλύτερο, όμως, είναι να επαγρυπνεί γιατί δεν σκέπτονται όλοι με τον ίδιο τρόπο.
Η υπερβολική χαλαρότητα έχει οδηγήσει σε φαινόμενα όπως τα δυο παρακάτω, που είναι ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ περιστατικά:
1. Κατά το άνοιγμα των φακέλλων, με την ανοχή του δικαστικού αντιπροσώπου και υπό το απαθές βλέμμα των μελών της εφορευτικής επιτροπής, οι εκλογικοί αντιπρόσωποι των παρατάξεων συμφωνούν και συμπληρώνουν τα ψηφοδέλτια των συνδυασμών τους με τον μέγιστο προβλεπόμενο αριθμό σταυρών.
2. Και το κυριότερο, αφού αφορά εξαγορά ψήφων. Εφαρμόζεται σε περιοχές όπου ζουν και ψηφίζουν μεγάλες αργυρώνυτες ομάδες (γύφτοι κλπ). Από το Σάββατο, ο ενδιαφερόμενος περνάει από την περιοχή και μαζεύει τις ταυτότητες αυτών με τους οποίους έχει συμφωνήσει την τιμή της ψήφου τους. Την Κυριακή, στήνεται έξω από το εκλογικό κέντρο και περιμένει τους ψηφοφόρους του. Σε καθένα που έρχεται δίνει έναν ΚΛΕΙΣΤΟ φάκελλο, έτοιμο για να πέσει στην κάλπη. Ο ψηφοφόρος παραλαμβάνει την ταυτότητά του και τον κλειστό φάκελλο. Μπαίνει στο εκλογικό κέντρο, παραλαμβάνει ό, τι του δίνουν (φάκελλο με σφραγίδα και μονογραφή και όλα τα ψηφοδέλτια), τα βάζει πίσω από το παραβάν στην τσέπη του, ρίχνει στην κάλπη τον κλειστό φάκελλο και, βγαίνοντας, παραδίδει στον ενδιαφερόμενο τον νέο φάκελλο με όλα τα ψηφοδέλτια και παραλαμβάνει το συμφωνηθέν αντίτιμο της ψήφου του. Με το υλικό που παραλαμβάνει ο ενδιαφερόμενος, ετοιμάζει τον νέο κλειστό φάκελλο και συνεχίζεται η αλυσίδα. Σε όλη τη διαδικασία υπάρχει ένα μόνο δύσκολο σημείο: Η εξεύρεση του πρώτου σφραγισμένου και μονογραμμένου φακέλλου. Εδώ υπάρχουν οι εξής περιπτώσεις: α. Υφαρπαγή, από τον εκλογικό αντιπρόσωπο, ενός φακέλλου μέσα από ένα εκλογικό τμήμα με εκμετάλλευση της γενικά επικρατούσης χαλαρότητας. β. Στη χειρότερη περίπτωση, που δεν γίνει κατορθωτή η υφαρπαγή, χρήση ενός απλού φακέλλου με πλαστή μονογραφή, με την ελπίδα ότι ο δικαστικός αντιπρόσωπος δεν θα αντιληφθεί την πλαστότητα πριν ο φάκελλος πέσει στην κάλπη.
ΥΓ: Καθώς ετοιμαζόμουν να γράψω το παραπάνω κείμενο, διάβασα ότι στην Αγκαθιά Αλεξάνδρειας Ημαθίας (παρεμπιπτόντως, περιοχή με πολλούς γύφτους), κατά την καταμέτρηση των ψηφοδελτίων, ο δικαστικός αντιπρόσωπος παρατήρησε ότι ένας φάκελλος είχε πλαστή μονογραφή και κάλεσε την Αστυνομία. Αν νομίζει κανείς ότι θα βρεθεί άκρη...
Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2010
blog comments powered by Disqus