Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2010

Σκέψεις για τον νέο Δήμαρχο

Παρακάτω θα προσπαθήσω να καταγράψω τις σκέψεις μου σχετικά με το τι θα ήθελα από τον νέο Δήμαρχο:
1. Να οργανώσει ένα επιτελείο από ανθρώπους με όρεξη για δουλειά, γνώση, εμπειρία και αποτελεσματικότητα στην εξεύρεση και αξιοποίηση κοινοτικών και άλλων προγραμμάτων στήριξης και χρηματοδότησης έργων. Όπως είναι γνωστό, προγράμματα υπάρχουν. Για διάφορους λόγους (κομματικούς, αδράνειας, ανοργανωσιάς κλπ) αυτά δεν γίνονται έγκαιρα αντιληπτά με αποτέλεσμα να χάνονται χρήματα ή να μην αξιοποιούνται πλήρως.
2. Να έχει όραμα για την Καβάλα, να το κάνει ξεκάθαρο προεκλογικά και να παλέψει γι' αυτό όταν εκλεγεί, στρέφοντας τις κύριες δράσεις του προς αυτήν την κατεύθυνση. Να έχει ξεκαθαρίσει πρώτα ο ίδιος, δηλαδή, πώς βλέπει την Καβάλα του μέλλοντος. Πόλη τουριστική; Πόλη συνταξιούχων; Πόλη πολιτισμού; Πόλη υπηρεσιών; Πόλη τεχνολογίας; (Χωρίς να αποκλείονται, βέβαια, οι περισσότερες της μιάς επιλογές).
3. Ακόμη και με τον νέο Νόμο, τον λεγόμενο Καλλικράτη, τα περιθώρια για άσκηση πολιτικής από τον κάθε Δήμαρχο είναι περιορισμένα. Επομένως, ο Δήμαρχος θα πρέπει να είναι περισσότερο μάνατζερ, διαχειριστής και επικεφαλής δηλαδή, όσο κι αν αυτό δεν αρέσει στους ίδιους.
4. Να είναι παρών καθημερινά στη ζωή της πόλης ακούγοντας και καταγράφοντας τα προβλήματα της καθημερινότητας των πολιτών. Εν κατακλείδι, βραχυπρόθεσμα, αυτό επιζητώ από τον εκάστοτε Δήμαρχο: Την βελτίωση της καθημερινότητάς μου.
5. Να είναι διεκδικητικός μέχρι φορτικότητας. Όπως είναι γνωστό, για την κεντρική διοίκηση, δεν υπάρχει εκ προοιμίου δίκαιο αίτημα, αλλά όλα υπόκεινται στον νόμο του δούναι και λαβείν. Πολύ περισσότερο τώρα που η τοποθέτηση θρακιωτών σε θέσεις-κλειδιά επιβεβαιώνει την ύπαρξη σχεδίου υποβάθμισης της σημασίας της Καβάλας και γιγάντωσης και τοπικού ηγεμονισμού της Κομοτηνής.
6. Να μην υποκύπτει σε πιέσεις που αφορούν μικροσυμφέροντα πολιτών ή ομάδων. Με την δραστηριοποίηση της Δημοτικής Αστυνομίας και τη συνδρομή της Πολιτείας να εφαρμόζει παντού τους νόμους. Ή, αν δεν μπορεί, να καταργήσει κάθε νόμο - για μένα, αυτό ίσως να ήταν και το καλύτερο. Πάντως, μερική εφαρμογή νόμων κατά περίπτωση και κατά το δοκούν οδηγεί με ακρίβεια στην ασυδοσία.
Και όλα αυτά, βέβαια, θεωρώντας δεδομένες για τον νέο Δήμαρχο τις αρετές της τιμιότητας και της ανυστεροβουλίας.
Όσο για επιμέρους προτάσεις, νομίζω ότι ο καθένας μας έχει κάποιες σκέψεις για τα καθημερινά μικρά ή μεγάλα προβλήματα, όπως τα συζητούμε μεταξύ μας. Όμως, για όλα αυτά μπορούμε να επανέλθουμε μετά τις εκλογές πάνω στα συγκεκριμένα σχέδια του νέου Δημάρχου παρεμβαίνοντας ακόμη και ηλεκτρονικά, αφού όλοι πλέον δείχνουν να εξοικειώνονται με τα ηλεκτρονικά μέσα επικοινωνίας.



blog comments powered by Disqus