Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2009

H πόλη απο το Σταυρό


Μπροστα μας απλωνεται μια πραγματικη πολη και οχι μια καρικατουρα οπως η σημερινη.
Σ΄αυτην βεβαια πολυκατοικιες δεν υπαρχουν. Αντιθετα υπαρχουν διωροφα ή τριωροφα σπιτια, στραμενα προς την θαλασσα, χωρις να κρυβουν τον ηλιο και την θεα στα υπολοιπα. Υπαρχουν και  χαμοσπιτα, καλντεριμια, λασπη και φτωχια, ομως και αυλες με δεντρα και γειτονιες που παιζουν παιδια εστω και ξυπολητα.
Και απειρες καπναποθηκες.
Σε πρωτο πλανο το σχολειο των Ποταμουδιων (1933), ενω πιο αριστερα η εκκλησια του Προφητη Ηλια (Α)  πανω στον βραχο.
Δεξιοτερα η εκκλησια του Αγ. Παυλου και λιγο πιο περα τα απομειναρια του κατεστραμμενου απο πυρκαγια ξενοδοχειου Grand Hotel (Β). Το ξενοδοχειο καηκε το 1927, οποτε η φωτογραφια προφανως ειναι μεταγενεστερη. Στο ισογειο του στεγαζοταν το καταστημα νεωτερισμων του πατερα του Γιαννη Ναλμπαντη. Σημερα στην θεση του βρισκεται το κτιριο του Δημου με την Μπενετον στο ισογειο.
Λιγο πιο περα η καπναποθηκη που σημερα στεγαζει τον Ζαρα (C). Νοτιοτερα η Βενιζελου επι της οποιας διακρινεται το ξενοδοχειο Ακροπολις (D), που υπαρχει και σήμερα. Πιο περα το πρωτο λιμανι της Καβαλας (Ε), ουσιαστικα ενα αλιευτικο καταφυγιο,που κατασκευασθηκε το 1923 απο τον εργολαβο Α. Γκιρτζη.
Κι ' ενα κτιριο που ξεχωριζει απο παντου. Το Αρρενων.
Στην δευτερη φωτογραφια το ιδιο θεμα αλλα καποιες δεκαετιες αργοτερα (αρχες δεκαετιας του 60). Το νεο λιμανι εχει γινει και διακρινεται η επιχωματωση και η νεα παραλια που ολοκληρωθηκε το 1961. Στο βαθος η Θασος.
( Φωτογραφιες: προσωπικο αρχειο).


blog comments powered by Disqus