Τρίτη 6 Ιανουαρίου 2009

Νεα χρονια

Η νεα χρονια ξεκινησε με ασχημα νεα. Ο λιανικος τομεας δεν πηγε καλα τις γιορτες και οι ανακοινωσεις κλεισιματος μαγαζιων με την επακολουθη απωλεια θεσεων εργασιας πυκνωνουν.
Για οσους εχουν ερθει στην Αγγλια, μια μεγαλη αλυσιδα καταστηματων - Woolworths - κλεινει σημερα. 810 μαγαζια και 25,000 εργαζομενοι.
Τα πραγματα ειναι τοσο ασχημα ωστε εαν η πτωση των πωλησεων ειναι μικροτερη απο την αναμενομενη, θεωρειται θετικο και ανεβαζει τις μετοχες.
Αυριο το Marks & Spencer θα ανακοινωσει το χασιμο 1000 θεσεων εργασιας.
Το ποσοστο αδειων καταστηματων θα ειναι το μεγαλυτερο απο ποτε.
Τα σπιτια εχασαν 16% της αξιας τους το 2008 ( η σημασια των τιμων σπιτιων ειναι πολυ μεγαλη για την Αγγλια και ειναι ενας απο τους λογους που η υφεση ειναι χειροτερη εδω)
Η λεγομενη πραγματικη οικονομια βρισκεται σε συστολη και κανενας δεν μενει απειραχτος.
Οι εταιρεις κοβουν οτι δεν ειναι απολυτως απαραιτητο και οι καταναλωτες κανουν το ιδιο με τις αγορες τους.
Αγορες μεγαλων αντικειμενων εχουν πεσει φοβερα - επιπλα, αυτοκινητα ειναι το κατι αλλο και φυσικα η αγορα σπιτιων ειναι σχεδον νεκρη.
Η κυβερνηση μας λεει οτι θα ξεκινησει μια σειρα δημοσιων εργων το οποιο θα δημιουργησει 100,000 θεσεις εργασιας. Μοιαζει με το New Deal tou Roosevelt το οποιο εδωσε δουλειες σε Αμερικανους μετα το κραχ το 1929.
Ο Ομπαμα θα κανει κατι αναλογο με 800 δις δολλαρια. Η ερωτηση ειναι απο που θα βρεθουν τα λεφτα και ποιος θα τα πληρωσει. Τα παιδια μας θα ειναι ολα χρεωμενα πριν καν ξεκινησουν τις καριερες τους.
Υπαρχει κανενας με καλα νεα?
blog comments powered by Disqus