Παρασκευή 1 Ιουνίου 2007

Εδώ και λίγη ώρα προσπαθώ να συνθέσω το soundtrack της χρονιάς αποφοίτησής μας. Πρώτα- πρώτα μου έρχονται κάτι απαίσια ή φλούφλικα ακούσματα. Σίγουρα δεν ήταν από τις καλύτερες χρονιές, μουσικά, αυτή του 1977. Η εμφάνιση της disco σε παγκόσμια κλίμακα δυο-τρία χρόνια πριν είχε σημαδέψει και την εγχώρια μουσική κατανάλωση. Τα γερμανικά studios επέβαλαν κάποιους απίθανους τύπους με αφρο εμφάνιση, γιακάδες μέχρι το βυζί, τρίσολα χοντροπάπουτσα, τεράστιες καμπάνες και έντονα φλουο χρώματα. BONEY M και Μα Baker ή κατακρεούργηση του εκπληκτικού soul κομματιού Sunny (έχουν αρχίσει οι επανεκτελέσεις και η μακρά συγγένεια του χρυσορυχείου της χορευτικής soul με την disco την κάνουν πρώτο στόχο στη μετατροπή κομματών από διαμάντια σε άνθρακες), BACCARA και Yes sir, I can boogie, KC & THE SUNSHINE BAND, ΑΒΒΑ και Κnowing me, knowing you φτάνει, όχι άλλο. Από κοντά και οι ΒEE GEES με το Saturday Night Fever και το Grease, οι SMOKIE με το Living Next Door to Alice, o JOHN PAUL YOUNG με το Love Is In The Air και ο ανεκδιήγητος MORT SHUMAN με το Sorrow ή οι πολύ cool και εμπορικοί CHICAGO με το If You Leave Me Now και οι STYLISTICS. Ήταν όμως το 1977 πραγματικά μια τόσο άχρηστη μουσικά χρονιά; Σιγά σιγά έρχεται στη μνήμη μου η αποκαθήλωση των Bee Gees από την κορυφή του αμερικάνικου καταλόγου επιτυχιών. Υπεύθυνοι γι αυτό οι FLEETWOOD MAC με το Rumours, ενώ ετοιμάζονται να τους διαδεχτούν οι SUPERTRAMP με το Breakfast In America, ο J.J. CALE παρουσιάζει το LP TROUBADOUR που περιέχει το Cocaine, οι PINK FLOYD κυκλοφορούν το Animals, οι EAGLES το περίφημο Hotel California, οι JETHRO TULL το Songs From The Wood, ο BRYAN FERRY το In Your Mind, ο DAVID BOWIE το Heroes, o PETER GABRIEL το 1, οι GENESIS το Seconds Out, το art-rock συμμετέχει με την κυκλοφορία LPs από τους CAMEL και τους YES, οι RAINBOW έχουν καινούριο LP. Κυκλοφορεί το φοβερό Jamming από τον Bob Marley. Στην άλλη μεριά του Ατλαντικού εμφανίζονται οι RAMONES με το Leave Home / Rocket To Russia. Το έδαφος, πλέον, είναι έτοιμο για την μουσική επενάσταση που έρχεται. Ladies and Gentlemen, ναι το 1977 είναι η χρονιά που ετοιμάζει το NEVER MIND THE BOLLOCKS, HERE'S THE SEX PISTOLS.

10 comments:

Costas Loupas είπε...

We are the champions/We will rock you - Queen
Sex and drugs and rock and roll - Ian Dury

Νίκος Βασιλειάδης είπε...

Όλα τα παραπάνω τα έγραψα μια κι έξω, χωρίς καμμιά προετοιμασία, γι αυτό είναι πολύ πιθανό να περιέχονται σημαντικές ανακρίβεις, πολύ περισσότερο παραλείψεις. Η ουσία είναι ότι παρ' όλη την αίσθηση που μπορεί να έχουμε για τα μουσικά πράγματα, ιδιαίτερα όταν είναι σε τρέχοντα χρόνο, η μουσική είναι πολύ δυνατή και κρύβει διαμάντια που ξεχωρίζουν με την πάροδο του χρόνου.

Costas Loupas είπε...

Οταν παιρναν τα χρονια υπαρχει παντα Wikipedia

Costas Loupas είπε...

http://en.wikipedia.org/wiki/1977_in_music

Costas Loupas είπε...

Μου κανει φοβερη εντυπωση οτι θυμασαι τετοιες λεπτομερeιες, οταν καναμε την πλακα για την μπαντα προσπαθουσα να θυμηθω τραγουδια και δεν μπορουσα. Και μολις ειδα στο Wikipedia οτι το Video killed the radio star βγηκε το 1979

Παναγιώτης Κ. είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Παναγιώτης Κ. είπε...

Και μια σοβαρότατη παράληψη, το αγαπημένο άλμπουμ του Παπαποστόλου το 1977. Κώστας Καφάσης – Γέλα κυρία μου. Και γαμώ τους δίσκους...

Παναγιώτης Κ. είπε...

..αν δεν με απάτα η μνήμη μου το 1977 ήταν και η χρονιά του Slow Hand του Eric Clapton.. νομίζω πως αξίζει και αυτό το άλμπουμ μια θέση στην κατά τα αλλά εμπεριστατωμένη λίστα του Νίκου. Επίσης, ενθυμούμενος πως το Hotel California το χορεύαμε στα πάρτι, μάλλον θα το τοποθετούσα χρονικά στο ’76.
Εύγε νέε μου, και μπράβο για την μνήμη σου. Άλλωστε ήσουν από τους πιο ενημερωμένους (αν όχι ο πιο ενημερωμένος) στα μουσικά δρώμενα.
Α ρε Γιάννη Πετρίδη, γενιές που γαλούχησες…………

Ανώνυμος είπε...

Το 1977 ηταν η χρονια του punk αλλα θα ελεγα οτι τα νεα δεν εφθασαν στην Καβαλα και στη επομενη πανεπιστημιακη χρονια πολλοι αρχισαν να ανακαλυπτουν τραγουδια απο τις αρχες της δεκαετιας του 70.
Αν δεν κανω λαθος Νικο εσυ ειχες το αλμπουμ των Sex Pistols?

Νίκος Βασιλειάδης είπε...

Τότε τα μουσικά νέα, εκτός από τη μια και μόνη εξειδικευμένη ραδιοφωνική εκπομπή, έφταναν στην Ελλάδα (Αθήνα) με σημαντική καθυστέρηση και στην Καβάλα μισό με ένα χρόνο αργότερα. Να σκεφτεί κανείς ότι όταν κατέβηκα στην Αθήνα τον Φεβρουάριο του 1979 αγόρασα 3 LPs: Το Never Mind... των SEX PISTOLS, το The Boomtown Rats του ομώνυμου συγκροτήματος του νυν sir BOB GELDOF και ένα ακόμη, μάλλον των MAGAZINE, τα οποία βεβαίως δεν είχαν έλθει ακόμη στην Καβάλα (!!) σχεδόν δυο χρόνια μετά τη μέρα κυκλοφορίας του GOD SAVE THE QUEEN.