Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2011

Βασιλοπιτα 2011



Ο φωτογραφος ηταν ο Χρηστος Χ και ο οποιος επεξεργασθηκε τις φωτογραφιες για δημοσιευση.

Πάντα ν΄ ανταμώνουμε!

Επιστροφή στις ανθρώπινες σχέσεις, στις παρέες και στη διασκέδαση της συντροφιάς. Στις παρέες που χάσαμε, παρασυρμένοι από την καθημερινότητα που μας έκανε πιό αδιάφορους, πιό επιτυχημένους (νομίζαμε) κοινωνικά και πιό αναίσθητους. Αυτές τις παρέες θέλουμε να ξαναβρούμε (που όπως τραγουδάει ο Διονύσης Σαββόπουλος στο ''Ας κρατήσουν οι χοροί'' έχουν γράψει ιστορία) οι φοβισμένοι και εθισμένοι στη μοναξιά πολίτες της οικονομικής κρίσης.
Υ.Γ.1: Γιατί κανείς σ΄αυτή τη κοπή βασιλόπιτας δε θέλει να κερδίσει το φλουρί;
Υ.Γ.2: Μήπως ξέρετε γιατί γελάνε ο Λάκης και ο Θέμος ;







Θεωρείες συνομωσίας..............

Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011

Ένα μικρό φωτογραφικό ερέθισμα........

Μέχρι να αναρτηθούν οι φώτο απο το "βαρύ πυροβολικό" της μάζωξης,

(στον εξοπλισμό αναφέρομαι, μην πάει ο νούς σας σε κιλά και αηδίες), πάρτε μια μικρή πρόγευση απο την ταπεινή κάμερα του κινητού μου:

Με το που φτάσαμε στον Γιωρίκα, είδαμε αφίσα στο τζάμι, που μας πληροφορούσε πως το μαγαζί πλέον θα είχε και ζωντανή μουσική, απο γνωστό βιρτουόζο της κιθάρας.

Έπεσε το γέλιο της αρκούδας.............
Κατα την πάγια τακτική, το τραπέζι λιτό και απέριττο, σχεδόν Σπαρτιάτικο.........






Ο τυχερός της βραδυάς.........

.
Αξίζει να αναφερθεί πως αποφασίστηκε ομόφωνα, ο εκάστοτε τυχερός, να είναι υποχρεωμένος στην επόμενη χρονιά να μας κάνει πλήρη περιγραφή της χρήσης ή χρησιμότητας του δώρου του. Παναή αγόρι μου, σίδερο στη μέση σου..........

Άντε και του χρόνου, και με περισσότερες παρουσίες..........





Αλλες 365 μερες

Η ετησια συναντηση κοπης Βασιλοπιτας πραγματοποιηθηκε με επιτυχια και οπως παντα με πολυ γελιο στο καθιερωμενο πλεον τοπο συναντησης, στη ταβερνα Γιωργος στον Αμυγδαλεωνα. Αν δεν κανω λαθος ειμασταν 22 ατομα, με ισοδυναμο μιγμα πρακτικου/κλασσικου. Ευχαριστιες στον Γιωργο Μ για το κλεισιμο τραπεζιων και στον Παναγιωτη Κ για την βασιλοπιτα.
Παρα τις αφισες που υπηρχαν στο μαγαζι για ρεσιταλ απο τον σολιστα κιθαρας Tolis Black (με ευγενη υποστηριξη απο γνωστο γραφειο κηδειων), τελικα δεν εγινε.Αυτοι που παραπλανησαν το κοινο, θα τιμωρηθουν.
Οπως παντα υπηρξαν αποντες της τελευταιας στιγμης οπως ο Γιαννης Αστεριαδης που ολοι του ευχομαστε γρηγορη αναρρωση και φυσικα υπαρχουν πολλοι που θα ηθελαν να ειναι εκει αλλα δεν μπορουσαν.
Εκφωνηθηκαν λογοι απο τους Θεμο Α και Κωστα Λ και η πιτα κοπηκε απο τον Παναγιωτη Κ
Ο τυχερος ηταν ο Παναγιωτης Χ και το ειδος το δωρου (διαλεγμενο απο τους Παναγιωτη Κ και Κωστα Λ) απαιτει απο τον Παναγιωτη να κρατησει καθημερινο ημερολογιο και να δωσει αναφορα στην συναντηση της επομενης χρονιας για το αν ακολουθησε το προγραμμα.
Ο Χρηστος Χ εχει φωτογραφισει την συναντηση και οι φωτογραφιες θα ακολουθησουν συντομα. Με μια δυσκολη χρονια μπροστα μας, ολοι ευχομαστε οτι ευχες για μια καλη χρονια θα βγουν αληθινες.

Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011

Σαν κοιτάς απο ψήλά........



Απο εδώ: http://triggerpit.com/2010/11/22/incredible-pics-nasa-astronaut-wheelock/ μαζί με άλλες εντυπωσιακές φωτογραφίες.

Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

Εδώ η καλή η φώτο.........

Μία μόνο, μιας και "βασίστηκα" στο εργαλείο του Κώστα που φαινόταν πιο προηγμένο.....

Παλια Βιβλιοθηκη

Μετα απο 40 χρονια ξαναβρεθηκα στη παλια βιβλιοθηκη οπου τωρα υπαρχει ενα πολυ ωραιο μπαρ. Παρεα γνωστων υποπτων (Παναγιωτης Κ, Γιωργος Μ, Νικος Β και εγω) περασαμε μια βραδυα με πολυ γελιο και εντελως τυχαια με πολυ καλη ζωντανη μουσικη.
Δυστηχως οι φωτογραφιες απο την μηχανη μου ειναι πολυ σκοτεινες και επομενως αχρηστες. Οπως και οι πολιτικοι, χρειαζομαστε επισημο φωτογραφο να μας ακολουθει.

Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2011

Προσκεκλημενος κατα φαντασια

Αυτη την εποχη πολλοι συλλογοι κανουν εκδηλωσεις κοπης βασιλοπιτας και νομζω οτι αναλογα με την σπουδαιοτητα του συλλογου, τοπικοι πολιτικοι προσερχονται για να δουν και να τους δουν. Μερικες φορες απ'οτι φαινεται γινονται τοσες πολλες εκδηλωσεις ταυτοχρονα που οι πολιτικοι αδυνατουν να ειναι παντου.
Το 30 Χρονια ειναι υπερανω τετοιων πραγματων, αλλα αν ειχαμε την δυνατοτητα να καλεσουμε καποιον, πιος ή πια θα μπορουσε να ειναι?
Μια και ειναι εντελως στη φαντασια μας το προσωπο αυτο μπορει να ειναι καποιος που δεν ειναι πια μαζι μας, πολιτικος, καλλιτεχνης, αθλητης κτλ, Ποια εινα η επιλογη σας?

Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011

Ενας ακομη που εφυγε

Εγινε σημερα η κηδεια του Χρηστου Σχοινα. Ενα χρονο μεγαλυτερος απο μας αλλα πολλοι τον ξεραμε. Οι σκεψεις μας ειναι με την οικογενεια τους σε αυτες τις δυσκολες στιγμες

Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2011

Κοπή Πίττας

Τα είπαμε μεταξύ μας, τα συμφωνήσαμε, αλλά δεν το αναρτήσαμε.
Η κοπή της πίττας θα γίνει την Πέμπτη 27 Ιανουαρίου στην οικογενειακή ταβέρνα "Ο Γιώργος", στον Αμυγδαλεώνα, σύμφωνα με την παράδοση. Παρών θα είναι, φυσικά, και ο Πρόεδρος αφικνούμενος προς τούτον εκ της Εσπερίας.
Όσοι πιστοί συμμαθητές προσέλθετε!

Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2011

Μέρες του 1914

Στοιχεία από τη ζωή της πόλης μας ένα χρόνο μετά την πρώτη απελευθέρωση. Από την εφημερίδα ''Σημαία'' το καλοκαίρι του 1914, με την ορθογραφία και τη σύνταξη της εποχής.


ΑΝΕΥΡΕΣΙΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ
Ο Χαράλαμπος Νικολάου εξ Ελευθερών προσελθών εις την ενταύθα Αστυνομικήν διεύθυνσιν ανήγγειλεν ότι εις παις σκάπτων την κοινοτικήν κτηματικήν περιφέρειαν των Ελευθερών ανεύρε μεγάλην ποσότηταν χρυσών αρχαίων νομισμάτων φερόντων την προτομήν του Μεγ. Αλεξάνδρου. Η Αστυνομία κατόπιν τούτου έλαβεν τα κατάλληλα μέτρα...
ΚΑΤΑΣΧΕΣΙΣ
Εις τον παρά τα γύφτικα «οίκον» της Μαριγώς κατεσχέθησαν υπό των αστυνομικών οργάνων επτά φιάλαι ζύθου.
ΠΛΑΤΕΙΑ ΔΟΞΗΣ
Από χθές ήρχισαν αι εργασίαι δια την διόρθωσιν μιάς πλατείας παρά την παραλίαν εις την θέσιν Ψαράδικα. Τα πέριξ κτίρια το εν κατόπιν του άλλου θα κατεδαφισθώσι και θα στρωθεί δε καταλλήλως το δάπεδον. Η πλατεία αύτη θα φέρη το όνομα του πρώτου αντιτορπιλλικού το οποίον έφερε την ελευθερίαν εις την Καβάλλαν, θα ονομασθή Πλατεία Δόξης...
ΛΗΣΤΕΙΑ
Λησταί εισελθόντες εις την οικίαν της Άννης Αγγέλου εν συνοικία Χαμιδιέ εν πλήρει μεσημβρία αφέρεσαν 2 τόπια χασέ, 3 φουστανλίκια, 3 σεντόνια το έν μεταξωτόν, 7 κουταλάκια ασημένια, 6 αργιάν πλακή, ένα ωρολόγιον αργυρούν της τσέπης,...
ΔΙΟΤΙ κλπ
Ο καφεπώλης Αριστείδης Ζάκκας επείγεται πριν η Θεία Λειτουργία τελειώση ν΄ανοίξη το καφενείον του και κατορθώση ούτως να συναγωνισθή τους άλλους συναδέλφους του πωλών περισσότερους καφέδες. Κατηγγέλθη δια να είναι ολιγαρκέστερος και θεοσεβέστερος.
ΣΥΜΠΛΟΚΗ
Οι Σ. Δημητρίου και Ν.Νικολάου συνελήφθησαν διότι άνευ λόγου εκακοποίησαν τον οθωμανόν Σαλή Ντιτζίπ.
ΞΕΝΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΙΣ
Παρακαλώ τον κ. Δημοσθένην Ιωάννου πρωτομάστορα στο κατάστημα των Αμερικανών να μοι μετρήση το πεντάδραχμον που τω εδάνεισα μπροστά στον Παρασκευά Αϊβαλιώτην και Ευριπίδη Χασομέρη διότι δεν συνήθισα να δίδω ρουσφέτι στους πρωτομαστόρους για να πιάσουν δουλειά. ΘΩΜΑΣ Κ. ΜΕΛΙΣΣΑΣ

(Στην πρώτη φωτογραφία οι παράγκες με τις βάρκες μπροστά τους, βρίσκονται εκεί που είναι σήμερα το Ταχυδρομείο. Στη δεύτερη, η Πλατεία Δόξης μετά την ανάπλασή της πλέον- σήμερα πλατεία Καραολή- εκεί που είναι ο Νικηφόρος. Συνοικία Χαμιδιέ είναι η Αγ. Βαρβάρα. Προσέξτε τις τιμές των τροφίμων!)


Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2011

Χιούμορ.......


Εγερτήριο

''Αγανακτήστε ! ''
Βιβλίο του 94χρονου αντιστασιακού Στεφάν Εσέλ που σαρώνει σε πωλήσεις στη Γαλλία. Πάνω από 600.000 αντίτυπα σε δύο μήνες. Ήρωας της γαλλικής Αντίστασης ο Εσέλ, γεννήθηκε στο Βερολίνο από Εβραίους γονείς, συνελήφθη από τους Ναζί και φυλακίσθηκε στο Μπούχενβαλτ, καταφέρνοντας όμως να επιζήσει.
Εναντιώνεται στη ''δικτατορία των χρηματοπιστωτικών αγορών'', τάσσεται υπέρ της ''ειρηνικής εξέγερσης'' και πιστεύει ότι η δύναμη του χρήματος δεν ήταν ποτέ τόσο μεγάλη ή τόσο αυθάδης ή τόσο εγωιστική... Θεωρεί ότι η μεγαλύτερη νίκη της νεολαίας είναι να μάθει να αγωνίζεται ενάντια σε ότι τη προσβάλλει, να οργανώνεται, να αντιστέκεται.
Κι απ΄την άλλη ο Κουρτ Βανεγκέμ στη '' Μουσική του ζώντος'':
Η κοινότοπη φρίκη που το παγκόσμιο θέαμα μας παρουσιάζει καθημερινά, κρύβει μιά άλλη φρίκη, ακόμη πιό θλιβερή, αυτή του καθαυτό θεάματος, που τοποθετώντας τον θεατή μεταξύ παραίτησης και αγανάκτησης, τον κάνει να τρέχει στις τέσσερεις γωνιές του σύμπαντος, χωρίς να εγκαταλείπει την πολυθρόνα της νοσηρής απόλαυσης .
(Στοιχεία από το Βήμα και την Ελευθεροτυπία.)

Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2011

Υπαρχουν διαφορες

Απο οτι καταλαβαινω, ενας απο τους κυριους λογους αγανακτησης των ελληνων πολιτων ειναι η πιστη οτι διαφοροι εχουν φαει πολλα λεφτα αλλα η πλειοψηφια υποφερει απο μειωμενες αποδοχες, ακριβεια και το χειροτερο οτι κανενας ποτε δεν εχει παει φυλακη.
Λοιπον εδω πριν απο ενα χρονο περιπου ξεσπασε ενα σκανδαλο με βουλευτες που επαιρναν χρηματα για εξοδα 'φαντασματα'. Τα ποσα ισως ειναι γελοια συγκρινομενα με αυτα που λεγεται οτι γινονται στην Ελλαδα (πχ καθε πολιτικος φαινεται να εχει σπιτια που ειναι πολυ ακριβα!) αλλα η ουσια ειναι οτι αυτο που εκαναν ηταν παρανομο. Πριν απο 2 εβδομαδες ενας τεως βουλευτης φυλακισθηκε για 18 μηνες γιατι δηλωσε φαντασμα εξοδα 25,000 λιρες και σημερα ενας εν ενεργεια βουλευτης παραδεχθηκε οτι ειναι ενοχος για φαντασμα εξοδα 14,000 λιρων και θα παει φυλακη.
Τετοια πραγματα ειναι απαραιτητα για να αποκαταστησουν πιστη στους πολιτικους και οτι κανενας δεν μπορει να παρανομει με ατιμωρησια.
Φυσικα μπορει καποιος να ειναι κυνικος και να πει πιασανε 2-3 για τα ματια του κοσμου, αλλα προσωπικα πιστευω οτι η συντριπτικη πλειοψηφια των εδω βουλευτων ειναι τιμιοι και δεν πλουτιζουν απο τη θητεια τους (τουλαχιστον απο δωροδοκιες, πολλοι δουλευον σαν συμβουλοι στον ιδιωτικο τομεα με βαση οτι ηταν υπουργοι/βουλευτες και ξερουν πως δουλευει η κυβερνηση)

Παραλληλες καταστασεις?

Με αφορμη την δολοφονια 6 αμερικανων κατα την διαρκεια αποπειρας δολοφονιας αμερικανιδας βουλευτου, σκεφτομαι οτι οι λογοι ('η' αυτο που πολλοι πιστευουν) που οδηγησαν το δολοφονο στις πραξεις του εχουν παραλληλα και στην Ελλαδα.
Απο τοτε που βγηκε ο Ομπαμα, υπαρχει μια βιτριολικη αντιπαραθεση κατα του κρατους, που υπηρχε παντα, αλλα οξυνθηκε ιδιαιτερα με την εκλογη του.
Χωρις να εχω στοιχεια απο πρωτο χερι για την Ελλαδα και μονο απο αυτα που διαβαζω στο Ιντερνετ, βλεπω τα ιδια ακραια να λεγονται και στην Ελλαδα. Ο θανατος 3 τραπεζικων υπαλληλων (αν και δεν πιστευω οτι ηταν προσχεδιασμανος) δειχνει οτι μερικοι ειναι διατεθιμενοι να κναουν πραγματα που απειλουν την ζωη. Η χρηση βιας στην αντιθεση στη νομοθεσια ειναι απαραδεκτη και ο δημαρχος που πηρε την μπουλντοζα και κατεστρεψε τα διοδια δειχνει οτι τα πραγματα αρχιζουν και χειροτερευουν. Νομιζω οτι ο ιδιος δημαρχος θα κοψει το νερο σε οσους δημοτες του δεν πληρωσουν μια και ειναι κοινωνικο αγαθο.
Πρεπει ολοι να κανουν ενα βημα πισω και να παρουν μια βαθια ανασα.

Γιορτές

Οι γιορτές πέρασαν, αλλά εγώ κατάφερα να αυξήσω το βάρος μου κατά 4%!
Σύμφωνα με τους ειδικούς, το βάρος μου αντιστοιχεί σε άνδρα ύψους 2,31 μ.
Κοντός είμαι και όχι χοντρός!!!

Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2011

Απάντηση στο Quiz

Η αλήθεια είναι ότι ούτε κι εγώ γνωρίζω τη σωστή απάντηση.
Το χαρτάκι αυτό μου δόθηκε κατά την είσοδό μου στην αναγραφόμενη Μουσική Σκηνή το βράδυ της 30/12/2010 για τη συναυλία του Γιάννη Κότσιρα έναντι 15 €.
Δεν εννοώ ότι είναι κατ' ανάγκη κάτι παράνομο - να εξηγούμαστε. Αλλά, όπως είναι φυσιολογικό, μου προκάλεσε κάποιες απορίες.
Ειρήσθω εν παρόδω ότι, αφού είχε αρχίσει η συναυλία, εμφανίστηκαν δυο κύριοι που ελίχθηκαν ανάμεσα στο πλήθος και προχώρησαν προς το βάθος της αίθουσας. Ο ένας μου ήταν γνωστός φατσικά, είναι υπάλληλος στη Διεύθυνση Εμπορίου. Δεν ξέρω αν πήγαν ως πελάτες ή ως ελεγκτικός μηχανισμός. Πάντως, κάποιοι ηλίθιοι ανεγκέφαλοι μεταξύ των πελατών, που τους αναγνώρισαν, σιγομουρμούριζαν βρισιές εναντίον τους για την παρουσία τους εκεί. Είναι προφανές ότι κάποιοι, ακόμη και τώρα, δεν εννοούν να αντιληφθούν πού βρισκόμαστε...


Κυριακή 9 Ιανουαρίου 2011

Στην παμπ του Σαλαβάτη

Πέρυσι, ακριβώς τέτοιο καιρό, είχαμε μιά ανάρτηση με θέμα τη παμπ του Νίκου Σαλαβάτη στη Βενιζέλου. Ελάχιστοι θυμόταν το όνομα της παμπ (Vanitas), αλλά όλοι θυμόταν τον ίδιο και το χώρο της στον οποίο περάσαμε άπειρες ώρες. Ο  Κώστας μας θύμισε ότι ή Ευγενία του είχε φέρει από την Ινδία και ένα sitar, ενώ ο Μιχάλης τους στίχους του ποιήματός του ''Αντιστέκομαι'' που μελοποίησε ο Θ.Γκαϊφύλιας.
Τον Δεκέμβριο το πολύ αξιόλογο ΠεριΩδικό της Πόλης είχε ένα εκτενέστατο αφιέρωμα για τη ζωή του Ν. Σαλαβάτη -που έφυγε στα 55 του-απ΄όπου οι πληροφορίες και οι εικόνες. Το Vanitas το άνοιξε το 1979 και ήταν το πρώτο εναλλακτικό μπαρ της Καβάλας. Πρωτοποριακή η κίνησή του, που είχε όμως σαν αποτέλεσμα την περιθωριοποίησή του στη συντηρητική επαρχιακή πόλη. Το μαγαζί λειτούργησε μέχρι το 1991 και μετά ακολούθησαν το ''32'' και τέλος το ''VOX''. Στο ίδιο άρθρο του περιοδικού, ο Αργύρης Μπακιρτζής θυμάται και σχολιάζει:
''... Στο τραγούδι μου Το πολλαπλό σου είδωλο, το γνωστό ''Συχνάζεις στο Μικρό καφέ κι εγώ στη Μυροβόλο'', υπάρχει ο στίχος '' Στην παμπ πηγαίνεις στις εννιά/ εγώ έντεκα με μία/ έτσι που όσο κι αν θέλουμε / ποτές δεν θα ιδωθούμε''. Η παμπ του τραγουδιού ήταν το μπαρ του Σαλαβάτη. Από τα χρόνια εκείνα συναντιόμασταν κάπου-κάπου, πάντα τυχαία... Η μνήμη των περισσοτέρων ανθρώπων ξεθωριάζει εύκολα. Μερικοί όμως μοιάζουν να κινούνται στο περιθώριο της πόλης και να τη στοιχειώνουν, σαν σκιές μιάς αντανάκλασης της πραγματικότητας , μακριά από την αφόρητη εξωστρέφειά της με το κυνήγι των χρημάτων και την τηλεοπτικού τύπου επιδειξιομανία των εχόντων και των κρατούντων. Σαν μιά τέτοια σκιά αισθάνομαι σήμερα το μακαρίτη, αγαπητό Νίκο Σαλαβάτη.''
Αξίζει να διαβαστεί ολόκληρο το αφιέρωμα για τον Ν.Σ. που πρωτογνωρίσαμε με τη κιθάρα του στο ''Ημερολόγιο της Άννας Φρανκ''...

Παρασκευή 7 Ιανουαρίου 2011

45 Γιάννηδες.........

Χρόνια σας Πολλά.
Μεγάλη η λίστα, φοβάμαι κάποιον θα ξεχάσω: Βάρτζο, Ναλμπάντη, Αστεριάδη, Κουγιώνα, Κουτσουρίδη, να σας χαίρονται οι δικοί σας.
Ειδική μνεία στον γιό του Κώστα, να τον χαίρεσαι φίλε.

Εισιτήριο/Κάρτα Μέλους

ΑΥΤΟ είναι εισιτήριο/κάρτα μέλους. Όπως είναι γνωστό, στην Καβάλα ΔΕΝ υπάρχουν clubs με μέλη. Πάντως, Κώστα, πολύ κοντά έπεσες.


Quiz (Καιρό είχαμε...)

Παρακαλώ απαντήστε και δικαιολογήστε την απάντησή σας στην ερώτηση "τι είναι το παραπάνω χαρτί"
1. Διαφημιστικό του club
2. Έντυπη προσπάθεια στον αγώνα για αποσύνδεση του ποτού από τη διασκέδαση
3. Τίποτε από τα παραπάνω.



Πέμπτη 6 Ιανουαρίου 2011

Θεοφάνεια του 1965

Η ωραία και εκτεταμένη παραλία της Καβάλας ήτο κατάμεστος λαού διά την παρακολούθησιν της καταδύσεως του Τιμίου Σταυρού. Ο θαυμάσιος ''ανοιξιάτικος'' καιρός επέτρεψε την μεγάλην συρροήν φιλοθρήσκων...έγραφε την επόμενη μέρα ο Ταχυδρόμος. Είμαι βέβαιος ότι αρκετοί από μας με τους γονείς τους θα βρίσκονται μέσα στο πλήθος για να δουν ποιός θα πιάσει πρώτος το Σταυρό.
Εμείς της ενορίας της Μεταμόρφωσης παρακολουθήσαμε τη τελετή στο Περιστέρι.Ο Σταυρός ρίχνονταν στη θάλασσα από τα μπλόκια του Αποστολόπουλου. Θυμάμαι μάλιστα ότι μιά χρονιά βούτηξε στο παγωμένο νερό ο Ξενοφών Κ..
Η πρώτη φωτογραφία που βλέπετε είναι του Καπάιου. Στο κέντρο, κτίζεται το θρυλικό ξενοδοχείο ΓΑΛΑΞΙΑΣ (Α) με την καταπληκτική θέα στο λιμάνι (λειτούργησε το Μάρτιο του 1966). Δίπλα του το ξενοδοχείο ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ, η αποθήκη του Μονοπωλίου άλατος και στη γωνία Βενιζέλου-Αβέρωφ η μεγάλη ξυλαποθήκη του Ν. Τερμεντζή που δεν εμποδίζει τη θέα στο διαμέρισμα του Χάρη ακριβώς από πίσω.
Πιό αριστερά οι κιηματογράφοι Ολύμπια (Β) και Ροδόπη (C), ενώ πιό πέρα σώζεται ανέπαφη η παραθαλάσσια σειρά των καπναποθηκών της Ερυθρού Σταυρού (D).
Στο βάθος φαίνεται η Γαλλική σχολή Θηλέων (Καλόγριες)(Ε), η οδός Θεσσαλονίκης (F) που αρχίζει να γεμίζει πολυκατοικίες και το εκκλησάκι των Αγίων Αναργύρων(G).
(Τα μαύρα σύννεφα των αρνητικών προγνώσεων για την οικονομία άρχισαν πάλι να πυκνώνουν. Θα πείτε: πού τη βρίσκουμε την όρεξη για λυρισμούς και για το παρελθόν με τo Μνημόνιο να προαναγγέλει ακόμα πιο δύσκολες μέρες; Όπως μπορεί ο καθένας-άλλος στο λυρισμό και άλλος με το Νόμο του Graham, περί της διάχυσης των αερίων...)

Τετάρτη 5 Ιανουαρίου 2011

Χειμωνιατικα

Πηρε το ματι μου μια διαφημηση για συναυλια των Χειμερινων Κολυμβητων στη Αθηνα. Θα ειναι σιγουρα ενδιαφερουσα μια και η ειναι ενα ασυνιθιστο γκρουπ. Αυτο ομως που μου εκανε εντυπωση ηταν κατι προς το τελος του αρθρου, για τις τιμες των εισιτηριων - 25 το φοιτητικο, 35 και 40 τα υπολοιπα.
Την μεθεπομενη εβδομαδα θα παω να δω τον Richard Thompson (απο τους ιδρυτες του Fairport Convention). Το εισιτηριο ειναι 18 λιρες δηλαδη 22 ευρω.
Χωρις να θελω να υποτιμησω τους ΧΚ, 40 ευρω ειναι πολλα. Η διοργανωση κονσερτων ειναι πολυπλοκη και πολλες φορες οι μουσικοι παιρνουν ελαχιστα μια και ο οργανωτης καθοριζει ποιος θα πληρωθει τι.
Για μενα ειναι μια ακομη ενδειξη του γενικου γδαρσιματος που επικρατει στην Ελλαδα και ειλικρινα ελπιζω να κανω λαθος.

Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2011

Αντικαπνιστικος νομος στην Ισπανια

Απο 1/1/2011 ενας νεος αντικαπνιστικος νομος εφαρμοζεται στην Ισπανια με ολοκληρωτικη απαγορευση καπνισματος σε ολα τα καφε, μπαρ, εστιατορια (και φυσικα σε ολο τον δημοσιο τομεα και στον τομεα υγειας)
Μαλιστα απαγορευεται το καπνισμα και εξω απο νοσοκομεια και σχολεια!
Οι ιδιοκτητες παραπονιουνται για πιθανη πτωση τζιρου αλλα τουλαχιστον το συνδικατο των εργαζομενων σε μπαρ το θεωρει σωστο μετρο μια και δεν θα αναπνεουν πλεον το καπνο των θαμωνων.
Ο προηγουμενος νομος με μερικη απαγορευση, δεν ηταν αποτελεσματικος και αποφασισαν οτι η ωρα για την πληρη απογορευση ειχε φθασει.

Κυριακή 2 Ιανουαρίου 2011

Η μνήμη μας είναι η ταυτότητά μας (ΙΙ)


Καλή Χρονιά και Πολλές Ευχές σε όλους

Το Blog δε νοσταλγεί. Θυμάται και μερικές φορές αναπολεί...
Ιδού λοιπόν δύο αεροφωτογραφίες που μάλλον τραβήχθηκαν την εποχή που ήμασταν στις τελευταίες τάξεις του σχολείου (1976;) Το κέντρο της πόλης έχει σχεδόν διαμορφωθεί στη σημερινή του μορφή. Αν όμως παρατηρείστε προσεκτικά θα δείτε αρκετές ''λεπτομέρειες'' που δεν υπάρχουν πλέον.
1η Φωτογραφία: Το ξενοδοχείο Αστήρ (Α) με την Εθνική Τράπεζα (κατεδαφίσθηκε το 1984) και η πλατεία Ομονοίας. Πιό αριστερά επί της Φιλελλήνων στο κενό οικόπεδο (Β) που διακρίνεται πίσω από το ξενοδοχείο Φίλιπποι, βρισκόταν η μεγάλη καπναποθήκη του Πετρίδη.
Δεξιότερα η πλατεία του Αγ. Νικόλαου (D) με τα μανάβικα και γεμάτη ακόμη φορτηγά. Στη γωνία Δοϊράνης και Ομονοίας, στο ισόγειο του νεοκλασσικού (C) που διακρίνεται υπήρχε το σουβλατζίδικο ''Απόστολος'', μπροστά από το οποίο περνούσαμε καθημερινά γυρνώντας από το σχολείο (Ε). Η πλατεία Αγ. Γεωργίου (F) χωρίς τη Δημοτική αγορά και ποιό πάνω φαίνεται το ομώνυμο σχολείο (1933) (G).
Συνεχίζοντας, στη γωνία Ομονοίας- Παύλου Μελά η πολυκατοικία που ήταν ο Στρατηγάκης (Η) ενώ απέναντι (Ι) διακρίνονται τα σπίτια των Εβραίων Σαλέμ και Μπεβενίστε, αντικριστά από την είσοδο του Αττικόν (1940-1975). Το ζαχαροπλαστείο του Φέσσα (J) απέναντι από τα Ολύμπια που προφανώς ακόμη υπάρχουν, αλλά δε φαίνονται.
Η Δημοτική καπναποθήκη (Κ) και το Δημοτικό γκαράζ με τα σκουπιδιάρικα και τα αυτοκίνητα - καταβρεχτήρες. Ποιό πέρα το σημερινό εμπορικό κέντρο και το κατάστημα του Μαρμαρινού (L). Και η Μυροβόλος (Μ) όπου συχνάζαμε ατέλειωτες ώρες.
2η Φωτογραφία: Τραβηγμένη την ίδια μέρα με τη 1η, δείχνει το χώρο του σημερινού πάρκιγκ της Δημαρχίας πριν τη κατεδάφιση των διάφορων κτιρίων (Ν) που υπήρχαν (τα Αστέρια). Δεξιότερα η Ροδόπη (Ο) (χωρίς καθίσματα, λόγω εποχής ίσως) ακόμη λειτουργεί, ενώ απέναντι το ταχυδρομείο (P) δεν έχει ακόμη κτισθεί.
Πιό πέρα το Παπαγεωργίου ΙΙΙ (Q) μπροστά από το κτίριο του Λιμενικού Ταμείου (1973), ενώ στο βάθος, το παλιό κτίριο του Τελωνείου (R) ακόμη υπάρχει.
Στην κεντρική πλατεία, επί της Δοϊράνης πάνω από τα κρεοπωλεία (S) η διαφήμιση της εγκυκλοπαίδειας Δομή (τη θυμάστε;) και πάλι το ξενοδοχείο Αστήρ (Τ) και η νυν πλατεία Κονσουλίδη γεμάτη παρκαρισμένα αυτοκίνητα.
....Μιά προσπάθεια να θυμηθούμε την Καβάλα της εφηβείας μας.


Σάββατο 1 Ιανουαρίου 2011

Τα κάλαντα του 2011

Άγιος Βασίλης έρχεται απο την Καισαρεία
βαστά μολύβι και χαρτί απο την εφορία,
και ανάλογα την τσέπη σου δεν θα αφήσει δώρα,
περαίωση, περικοπές σου φέρνει για την ώρα.........
Εσύ μονάχα πρόσεξε μην τυχόν και ξυπνήσεις
και χρειαστεί στον σάκο του, εσύ δώρο ν' αφήσεις..............

Καλή Χρονιά, και να πονέσει λιγότερο στο βγάλσιμο.........

First foot

Διαβάζοντας πριν καιρό το βιβλίο του Άγγλου συγγραφέα David Lodge Ανήκουστος βλάβη (στ ΄Αγγλικά death sentence), βρήκα ένα κείμενο για το έθιμο του ποδαρικού των Άγγλων.
'' Ο άντρας που θα περάσει το κατώφλι του σπιτιού μετά τα μεσάνυχτα πρέπει να είναι ψηλός και γεροδεμένος, δεν πρέπει να είναι χωλός ή να έχει τικ, πρέπει να κρατάει ένα κομμάτι κάρβουνο, ένα κομμάτι ψωμί κι΄ένα μπουκάλι ουίσκι, αλλά να μην έχει μαχαίρι, δεν πρέπει να έχει πλατυποδία ή σμιχτά φρύδια, δεν πρέπει να φοράει μαύρα ούτε να μιλήσει πριν αφήσει το ψωμί στο τραπέζι, το κάρβουνο στη φωτιά και το ουίσκι στα χέρια του αφέντη του σπιτιού, μετά από τα οποία πρέπει να ευχηθεί ''καλή χρονιά'' και να φύγει από την πίσω πόρτα....''
Σκέφτομαι κάποιον να στείλουμε στον Κώστα, αλλά το χαλάνε τα σμιχτά φρύδια.
(Ο συγγραφέας έχει μια μοναδική ικανότητα να διακωμωδεί το τραγικό. Διαβάστε το γνωστότερο έργο του ''Θεραπεία''. Αξίζει!)