Κυριακή 2 Ιανουαρίου 2011

Η μνήμη μας είναι η ταυτότητά μας (ΙΙ)


Καλή Χρονιά και Πολλές Ευχές σε όλους

Το Blog δε νοσταλγεί. Θυμάται και μερικές φορές αναπολεί...
Ιδού λοιπόν δύο αεροφωτογραφίες που μάλλον τραβήχθηκαν την εποχή που ήμασταν στις τελευταίες τάξεις του σχολείου (1976;) Το κέντρο της πόλης έχει σχεδόν διαμορφωθεί στη σημερινή του μορφή. Αν όμως παρατηρείστε προσεκτικά θα δείτε αρκετές ''λεπτομέρειες'' που δεν υπάρχουν πλέον.
1η Φωτογραφία: Το ξενοδοχείο Αστήρ (Α) με την Εθνική Τράπεζα (κατεδαφίσθηκε το 1984) και η πλατεία Ομονοίας. Πιό αριστερά επί της Φιλελλήνων στο κενό οικόπεδο (Β) που διακρίνεται πίσω από το ξενοδοχείο Φίλιπποι, βρισκόταν η μεγάλη καπναποθήκη του Πετρίδη.
Δεξιότερα η πλατεία του Αγ. Νικόλαου (D) με τα μανάβικα και γεμάτη ακόμη φορτηγά. Στη γωνία Δοϊράνης και Ομονοίας, στο ισόγειο του νεοκλασσικού (C) που διακρίνεται υπήρχε το σουβλατζίδικο ''Απόστολος'', μπροστά από το οποίο περνούσαμε καθημερινά γυρνώντας από το σχολείο (Ε). Η πλατεία Αγ. Γεωργίου (F) χωρίς τη Δημοτική αγορά και ποιό πάνω φαίνεται το ομώνυμο σχολείο (1933) (G).
Συνεχίζοντας, στη γωνία Ομονοίας- Παύλου Μελά η πολυκατοικία που ήταν ο Στρατηγάκης (Η) ενώ απέναντι (Ι) διακρίνονται τα σπίτια των Εβραίων Σαλέμ και Μπεβενίστε, αντικριστά από την είσοδο του Αττικόν (1940-1975). Το ζαχαροπλαστείο του Φέσσα (J) απέναντι από τα Ολύμπια που προφανώς ακόμη υπάρχουν, αλλά δε φαίνονται.
Η Δημοτική καπναποθήκη (Κ) και το Δημοτικό γκαράζ με τα σκουπιδιάρικα και τα αυτοκίνητα - καταβρεχτήρες. Ποιό πέρα το σημερινό εμπορικό κέντρο και το κατάστημα του Μαρμαρινού (L). Και η Μυροβόλος (Μ) όπου συχνάζαμε ατέλειωτες ώρες.
2η Φωτογραφία: Τραβηγμένη την ίδια μέρα με τη 1η, δείχνει το χώρο του σημερινού πάρκιγκ της Δημαρχίας πριν τη κατεδάφιση των διάφορων κτιρίων (Ν) που υπήρχαν (τα Αστέρια). Δεξιότερα η Ροδόπη (Ο) (χωρίς καθίσματα, λόγω εποχής ίσως) ακόμη λειτουργεί, ενώ απέναντι το ταχυδρομείο (P) δεν έχει ακόμη κτισθεί.
Πιό πέρα το Παπαγεωργίου ΙΙΙ (Q) μπροστά από το κτίριο του Λιμενικού Ταμείου (1973), ενώ στο βάθος, το παλιό κτίριο του Τελωνείου (R) ακόμη υπάρχει.
Στην κεντρική πλατεία, επί της Δοϊράνης πάνω από τα κρεοπωλεία (S) η διαφήμιση της εγκυκλοπαίδειας Δομή (τη θυμάστε;) και πάλι το ξενοδοχείο Αστήρ (Τ) και η νυν πλατεία Κονσουλίδη γεμάτη παρκαρισμένα αυτοκίνητα.
....Μιά προσπάθεια να θυμηθούμε την Καβάλα της εφηβείας μας.


blog comments powered by Disqus