''Ο άνθρωπος πλάθει τα κτίρια αλλά και τα κτίρια με το καιρό πλάθουν τους ανθρώπους''.
Απαντώντας στην παραπάνω φράση του Ουίνστον Τσώρτσιλ ο αρχιτέκτονας Ρέντσο Πιάνο, σε συνέντευξή του στην Κυριακάτικη Καθημερινή στις 12/12, σχολιάζει ότι γι αυτόν ακριβώς το λόγο οι πόλεις μοιάζουν με τους κατοίκους τους και οι κάτοικοι με τις πόλεις τους:
'' Οι Γενοβέζοι για παράδειγμα είναι πολύ εσωστρεφείς, σιωπηλοί. Και η πόλη είναι εσωστρεφής, σχεδόν μυστηριακή. Υπάρχει μιά συμμετρία ανάμεσα στα κτίρια και στους ανθρώπους. Ο ένας δημιουργεί τον άλλον. Δεν ξέρεις ποιός έρχεται πρώτος: οι άνθρωποι ή τα κτίρια....''
Επίσης, την ίδια Κυριακή στο Βήμα, ο μαθηματικός, πολεοδόμος και αρχιτέκτονας Νίκος Σαλίγγαρος εξηγεί γιατί τα σύγχρονα κτίρια βλάπτουν την υγεία:
'' Κινδυνεύουμε από την απόλυτη Γεωμετρία που έχει εξαφανίσει τον ανθρώπινο χαρακτήρα από την πόλη και τα κτίρια. Τα τσιμεντένια κτίρια της δεκαετίας του ΄60 και τα γυάλινα της δεκαετίας του '80 σήμερα μας είναι πλέον αδιάφορα. Αντίθετα τα νεοκλασσικά που υπήρχαν είχαν μία ιεραρχία κλιμάκων στις ανθρώπινες διαστάσεις. Ήταν πιο φιλικά στον άνθρωπο, συνεισφέροντας στην πνευματική και σωματική του υγεία. Οι ουρανοξύστες δημιουργούν ψυχολογικά προβλήματα στο άτομο εξαιτίας της απομόνωσής του και της απομάκρυνσης από το έδαφος....''
(Το κείμενο του Ρ. Πιάνο μου το έστειλε η Μαρία Π. Τις φωτογραφίες θα τις βρείτε στο βιβλίο του Π. Ζιώγα : Τα Παραδοσιακά κτίρια της Καβάλας. Στην τελευταία φαίνεται το σπίτι του Ευγένιου Ιορδάνου που βρισκόταν στη Βενιζέλου, λίγο πρίν το Φάληρο δίπλα στο σπίτι του Πετρίδη. Είδα κάποτε φωτογραφίες από το εσωτερικό του και έμεινα άναυδος! Το 1973 περιήλθε στην Εθνική Τράπεζα η οποία εν μία νυκτί το κατεδάφισε πριν κηρυχθεί διατηρητέο.
Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 2010
blog comments powered by Disqus