Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2010

Επί των οδών Φιλίππου - Περσέως

Ουδείς αλάνθαστος. Ένας πολύ εύστοχος συλλογισμός του Νίκου σχετικά με την οδό Περσέως (που αναφέρθηκε σε προηγούμενη ανάρτηση) με προβλημάτισε και ψάχνοντας πιό προσεκτικά βρήκα πού πραγματικά βρισκόταν η εν λόγω οδός και το δισκάδικο .
Η Φιλίππου που αναφέρεται στη διαφήμιση του 1927 δεν σταματούσε στη Σ.Φ.Γ.Τ. όπως σήμερα, συνεχίζοντας με το όνομα οδός Κύπρου, αλλά έφτανε μέχρι τη πλατεία Καπνεργάτη.
Η οδός Περσέως είναι η σημερινή Δαμιανού (υποναύαρχου που διακρίθηκε στους Βαλκανικούς πολέμους), ο δρόμος που βρίσκονται τα ποδηλατάδικα. Υποθέτω ότι το κατάστημα θα βρισκόταν είτε στη θέση του σημερινού Περβανά, είτε απέναντι σε κάποιο από τα καταστήματα ιδιοκτησίας της μονής Λαζαριστών.
(Βλέποντας το έντονο ενδιαφέρον για το χρώμα και το ύφος εκείνης της μακρινής εποχής φωτογράφισα δύο σελίδες από την εφημερίδα Κήρυξ. Τι να πρωτοσχολιάσει κανείς; Το ατμόπλοιο για τα λουτρά Ελευθερών, τους πολλούς Αφροδισιολόγους που διαφημίζονται, τον δημοδιδάσκαλο που κατίρτησε φροντιστήρια για αδύνατους μαθητές, την εκδρομή στα δροσόλουστα Λιμενάργια ή τους τουρκικούς δίσκους φωνογράφου που πωλούνται σε κατάστημα; Πραγματικά ένα παράθυρο στο παρελθόν!)







blog comments powered by Disqus