Σάββατο 1 Φεβρουαρίου 2014

Εσμέ η (άτυχη) Τουρκοπούλα


«Εμπρός γυρίζουμε! Δύο προβολείς άναψαν και η Δις Μάρλεν Παπούλια που υποδύεται την Εσμέ, φορώντας σαλβαρητό φόρεμα με φερετζέ, προχώρησε, τοποθετήθηκε μπροστά στο Αιγυπτιακό Μαυσωλείο, πήρε την κατάλληλη στάση και η μηχανή άρχισε να δουλεύει....
Χθες τας πρωϊνάς ώρας εκατοντάδες Καβαλιώται παρηκολούθησαν το γύρισμα της ταινίας '' Εσμέ η Τουρκοπούλα" εις τον πέριξ του Μαυσωλείου της πλατείας χώρον. Από πρωϊας τα συνεργεία της «Αλέξανδρος Φίλμ» είχαν εγκαταστήσει τας μηχανάς λήψεως....Η καθυστέρησις της ενάρξεως του γυρίσματος οφείλεται στο γεγονός ότι μέλος του συνεργείου υπέστη τροφικήν δηλητηρίασιν ευτυχώς ελαφρά (!!).
Η υπόθεσις του έργου ανάγεται σε μία ερωτική ιστορία της εποχής του 1821. Το σενάριο της κ. Καίτης Δετζώρτζη αναφέρεται εις τον έρωτα μιάς νεαράς Τουρκοπούλας την οποία ερωτεύεται παράφορα ο Δρόσος (Ανδρέας Μπάρκουλης) γυιός του αρχηγού των ανταρτικών Ελληνικών μονάδων της περιοχής του Καπετάν Στρατή (Μάνος Κατράκης). Στον αγώνα του γένους για την απελεύθέρωσή του από τον τουρκικόν ζυγόν ο έρωτας των δύο νέων αποτελεί εμπόδιον....Η κατάληξις του έργου θα εμπλουτιστεί  από σκηνές επιθέσεως εναντίον του Κάστρου (στο φρούριό μας), από μάχες στα βουνά του Παγγαίου όπου θα συμμετέχουν και 500 ιππείς από την Κορμίσταν...»

Πηγές: Κείμενα και φωτογραφίες από τις εφημερίδες Πρωϊνή και Ταχυδρόμος.
 (Στην πρώτη φωτογραφία  πίσω από το πλήθος διακρίνεται η Εμπορική Τράπεζα).



Σχόλιο: Τα γυρίσματα της ταινίας ξεκίνησαν στην Καβάλα  το Μάιο του 1963, πέντε μήνες πριν από το Τοπ Καπί. Απ' ότι φαίνεται, η Μάρλεν-Εσμέ ατύχησε και η ταινία δεν πρέπει να ολοκληρώθηκε. Τελικά γυρίστηκε το 1974, βασισμένη στο ομώνυμο θεατρικό έργο του Σπυρίδωνα Περεσιάδη, με πρωταγωνιστές τους Ελένη Θεοφίλου, Λαυρέντη Διανέλλο κλπ.

blog comments powered by Disqus