Τρίτη 7 Μαΐου 2013

Φροντιστηρια σε αγγλικο στιλ

Τα τελευταια χρονια στην Αγγλια υπαρχει μια εκρηξη φροντιστηριων αν και οι αριθμοι μαθητων ειναι μηδαμινοι σε συγκριση με τον αριθμο των μαθητων στα σχολεια.
Η εννοια του φροντιστηριου (tuition) δεν ειναι τελειως αγνωστη. Παντα υπηρχαν καθηγητες που εκαναν μαθηματα, ποτε σε ενταντικο ρυθμο (πχ 1 ωρα καθε 2 εβδομαδες) για να βοηθησουν μαθητες σε καποιο συγκεκριμενο μαθημα (και συνηθως για μια χρονια)
Οσο ομως τα πραγματα δυσκολευουν, οι απαιτησεις απο τα σχολεια και τους γονεις αναβαινουν, ολο και περισσοτερες φροντιστηριακες εταιρειες δημιουργουνται.
Το ερωτημα ειναι ποιος κανει φροντιστηριο. Απο τους καλυτερους πελατες ειναι τα σχολεια που αναθετουν σε φροντιστηριακες εταιρειες παιδια που δυσκολευονται για κατι (στην Αγγλια τα περισσοτερα σχολειο εχουν πληρη ελεγχο του προπολογισμου τους με απ'ευθειας χρηματοδοτηση απο το υπουργειο και επομενως μπορουν να ξοδεψουν χρηματα για φροντιστηριο)
Επισης το κρατος δινει καπου 1000 λιρες τον χρονο παραπανω σε σχολεια για παιδια που χρειαζονται επιπλεον βοηθεια.
Ενα αλλο μεγαλο κομματι ειναι παιδια μεταναστατων που οι γονεις τους θελουν να τα βοηθησουν να πανε καλυτερα και οι ιδιοι δεν εχουν την δυνατοτητα να προσφερουν αυτην την βοηθεια.
Τα περισσοτερα μαθηματα ειναι σε ατομικη βαση αλλα εχω δει και χωρους που μοιαζουν με τους ελληνικους φροντιστηριακους χωρους.
Δεν νομιζω οτι υπαρχει προβλημα για καθηγητες του δημοσιου να κανουν φροντιστηριο (και φυσικα εννοειται οτι το κανουν για μια εταιρεια τα χρηματα δηλωνονται)
Αρκετα (τα καλα) σχολεια ομως κανουν δικα τους 'φροντιστηρια' (τα λενε κλινικες) οπου μπορει ενας μαθητης πχ στην διαρκεια του μεσημεριανου να βοηθηθει πχ στα μαθηματικα
blog comments powered by Disqus