Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012

Ανεργια και μειωση μισθων

Η προσφατη αποφαση στην Ελλαδα για μειωση του κατωτερου μισθου προκαλεσε σφοδρες διαμαρτυριες απο ολες τις μεριες. Το αιτιολογικο ειναι οτι η μειωση κοστους της εργασιας, θα κανει τις ελληνικες επιχειρησεις πιο ανταγωνιστικες μια και θα μπρορεσουν να μειωσουν την τιμη των προιοντων τους.
Στην Αγγλια υπαρχει ενα προγραμμα που προσπαθει να δωσει προσοντα σε ανεργους ωστε να βελτιωθουν οι πιθανοτητες ευρεσης εργασιας. Αυτο σημαινει οτι ενας ανεργος δουλευει καπου δωρεαν απο 2-8 εβδομαδες και αποκτα εμπειρια στη δουλεια. Οι ανεργοι που μετεχουν σε αυτο ηδη παιρνουν επιδομα ανεργιας και ουσιαστικα αν σου προσφερθει αυτο το προγραμμα πρεπει να παρεις μερος αλλοιως χανεις το επιδομα (το τελευταιο ειναι κατι το οποιο αμφισβητηται)
Εργοδοτες που μετεχουν στο προγραμμα, ουσιαστικα εχουν δωρεαν εργατικο δυναμικο και αρκετοι αυτο που κανουν ειναι να μειωσουν τις ωρες του κανονικου προσωπικου.
Ενας τομεας στην Ελλαδα που απασχολει εποιχιακα ατομα με τον κατωτερο μισθο ειναι ο τουρισμος. Θα περιμενε κανεις, οι τιμες των ξενοδοχειων να πεσουν, αλλα οπως και οι εδω εργοδοτες, οι ελληνες εργοδοτες θα πανε για το παραπανω κερδος απο την μειωση του κοστους, χωρις αναλογη μειωση του προίοντος.
blog comments powered by Disqus