Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011

Το ... Θαύμα του Μυρτοφύτου ή Η Ελληνική Ύπαιθρος Ξαναζωντανεύει...

Το γεγονός: Η κυβέρνηση, στο πλαίσιο της προσπάθειας μείωσης των εξόδων στο Δημόσιο, αποφάσισε να κλείσουν όσα σχολεία σε χωριά ήταν λιγότερο από τριθέσια, με παράλληλη μεταφορά των μαθητών στο πλησιέστερο σχολείο. Το μέτρο, αν και επικρίθηκε ότι δεν θα απέφερε τα αναμενόμενα οικονομικά αποτελέσματα, αν συνυπολογίζονταν τα εξοδα μεταφοράς κλπ, έγινε νόμος του Κράτους. Έτσι, πολλά σχολεία με λίγους μαθητές οδηγήθηκαν στο κλείσιμο. Ανάμεσα σ΄ αυτά και το Δημοτικό Σχολείο Μυρτοφύτου Καβάλας, που πέρσι είχε 24 μαθητές και λειτουργούσε ως διθέσιο. Αυτό δεν έρεσε καθόλου στους γονείς, που ξεσηκώθηκαν για να μην κλείσει το σχολείο τους.
Και ... το Θαύμα: Φέτος γράφτηκαν στο σχολείο 33 μαθητές!!! Υπήρξε, δηλαδή, αύξηση του αριθμού των μαθητών κατά 37,5%!!! Έτσι, το σχολείο απέκτησε τον απαιτούμενο αριθμό μαθητών ώστε να λειτουργήσει ως τριθέσιο!!!
Τι συνέβη;
Ο κόσμος αντιλήφθηκε ότι δεν υπάρχουν δουλειές στις πόλεις και επέστρεψε στα χωριά του;
Ζούμε μια αναγέννηση της ελληνικής υπαίθρου με τον κόσμο να ξαναγυρίζει στα χωράφια του;
Μήπως για κάποιο τυχαίο λόγο είχαν γεννηθεί σε συγκεκριμένη χρονιά πολλά παιδιά στο συγκεκριμένο χωριό και ήρθε η ώρα να πάνε στο σχολείο;
Έγινε κάποιο θαύμα;
Τίποτε απ΄όλα αυτά.
Η εξήγηση είναι πολύ απλή:
Κάθε χρόνο, τέτοια εποχή, μαζεύονται στο χωριό πολλοί εποχικοί εργάτες με τις οικογένειές τους για το μάζεμα των σταφυλιών. Οι εργάτες αυτοί είναι κυρίως Βούλγαροι από την φτωχή Ν. Βουλγαρία και Ρομά από γειτονικό Νομό. Όλοι αυτοί έρχονται για ένα-δυο μήνες και μετά επιστρέφουν στα χωριά τους. Φέτος, λοιπόν, οι ντόπιοι τους προέτρεψαν να γράψουν τα παιδιά τους στο συγκεκρινένο σχολείο - κι ας φύγουν σ΄ένα μήνα!
Εεε! Είμαστε απίστευτοι! Δεν πιανόμαστε από πουθενά!!!
blog comments powered by Disqus