Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011

Βύρωνας και Δεξαμενή (Ι)


Ο Παναγιώτης Χ. εδώ και καιρό ζητούσε να βάλουμε στο blog φωτογραφίες από τις γειτονιές μας (Δεξαμενή και Βύρωνα). Κατάφερα και βρήκα τις φοβερές φωτογραφίες που βλέπετε (πολλές ευχαριστίες βέβαια στο συμμαθητή μας Χάρη Ιορδανίδη που τις παραχώρησε). Είναι τραβηγμένες το καλοκαίρι του 1961.
Στην πρώτη διακρίνεται η 7ης Μεραρχίας (Α) που διασταυρώνεται με την οδό Θεσ/νίκης, ενώ απέναντι φαίνεται το Φλορέξ (Β) όπου πηγαίναμε εκδρομή με το Δημοτικό. Λίγο πιό κάτω στο Σίγμα (C) ο πλάτανος αρκετά νεότερος και απέναντι το σπίτι του Παναγιώτη. Η οδός Θράκης (D) κατηφορίζει απότομα έχοντας δεξιά της το συνοικισμό των Χιλίων (Ε) (χτίσθηκε το 1925 από τους εργολάβους Απ. Γκιρτζή και Αντ. Ζιώγα).
Στη δεύτερη φωτογραφία πάλι η οδός Θράκης (F), ενώ πιό αριστερά στην Αισώπου (G) διακρίνεται το σπίτι του Χρήστου Χρ. (Η) και απέναντι του Γιώργου Τικ. Στην 7ης Μεραρχίας (Ι) κατεβαίνει ένα φορτηγό, ενώ διακρίνεται καθαρά το σπίτι του Άκη Ασσαντ. (J) επί της οδού Εγνατίας.
Λίγο πιό αριστερά οι εργατικές κατοικίες (Κ), οι αποθήκες του Αποστολόπουλου (L), η ανύπαρκτη πλέον σήμερα αμμουδιά στο Περιστέρι και οι ατέλειωτοι μπαξέδες (Μ) που υπήρχαν στη γειτονιά μας πριν γίνουν όλα πολυκατοικίες. Το σχολείο μας, το 16ο (Ο) και η εκκλησία της Μεταμόρφωσης (Ν) όπου με το Φώνη κάθε Κυριακή ντυνόμασταν παπαδάκια και μαλώναμε ποιός θα κρατάει τα εξαπτέρυγα. Απέναντι μόλις που διακρίνεται το εκκλησάκι της Αγ. Παρασκευής (Ρ) και στο βάθος οι μύλοι, η περιοχή της ιχθυόσκαλας (Q), η Κηπούπολη και η Καλαμίτσα. Απέραντοι χώροι για παιχνίδια, για μπάλλα και ξενοισιά. Γειτονιές για ανθρώπινες δραστηριότητες και κοινωνικές σχέσεις και όχι νεκροταφεία από μπετόν αρμέ.



blog comments powered by Disqus