Σάββατο 24 Απριλίου 2010

Όλα μας τα΄ μαθαν.

Εξι χρονια καναμε μαθημα σ΄αυτα, παιζαμε στην αυλη , ανεβοκατεβαιναμε τις σκαλες τους και δεν βρεθηκε ουτε ενας καθηγητης να μας πει δυο λογια για την ιστορία του Γυμνασιου και του απεναντι κτιριου, της Μεραρχιας.
Το κτιριο που εμεις ξεραμε σαν Μεραρχια, χτισθηκε στις αρχες του 1900 απο τον Τουρκο μεγαλοκτηματια Χατζη Σικιρ αγα. Σε μια θεση καταπληκτικη, ηταν το μεγαλυτερο σπιτι της Καβαλας. Αντιπροσωπευτικο δειγμα της αρχιτεκτονικης τασης Ottoman revival, που αναπτυχθηκε απο τον προηγουμενο αιωνα στην Κωνσταντινουπολη, δεχομενη επιροες απο τον γερμανικο νεοκλασικισμο.
Χαρακτηριστικο του κτιριου το προεξεχον γεισο της στεγης. Κογχες με τυφλα αψιδωματα, καμπυλωμενες γωνιες και ανθεμωτα κοσμηματα διακοσμουν το κτιριο.
Προσπαθειστε να φανταστειτε τι εβλεπαν τα ματια του αγα καθε πρωι σαν ξυπνουσε, οταν κοιτουσε προς το νοτο!
Ομως αλλες οι βουλες του Αλλαχ και αλλες του αγα. Το 1909, μετα την επανασταση των Νεοτουρκων , μεσα στο πνευμα του εξευρωπαισμου της αυτοκρατοριας, αποφασιστηκε το κτισιμο ενος μεγαλου σχολειου και - κρατηθειτε- και η ανεγερση Πανεπιστημιου .
Την ανεγερση του δευτερου θα αναλαμβανε ο Χεδιβης της Αιγυπτου Αμπας Χιλμι Πασας με εσοδα απο το Ιμαρετ (ματαιωθηκε λογω των Βαλκανικων πολεμων 1912-1913).Το σχολειο θα κτιζοταν με υποχρεωτικο ερανο απο ολους τους κατοικους της Καβαλας, εκατο μετρα πιο περα απο το σπιτι του Χατζη Σικιρ αγα.
Λεγεται οτι οταν το εμαθε αυτο ο αγας προτεινε, για να μη κλειστει η θεα του σπιτιου του, να κατασκευασει ο ιδιος το σχολειο με δικα του ολα τα εξοδα, αλλα σε αλλο μερος.
Η προταση του ομως απορριφθηκε και το σχολειο εγινε εκει που αποφασισθηκε. Χρησιμοποιηθηκε στην αρχη μονο ως σχολειο και αργοτερα, στη διαρκεια των Βαλκανικων πολεμων ως νοσοκομειο. Τα δυο κτιρια δεσποζουν σε ολοκληρη την Καβαλα και οποιος εκανε μαθημα σ΄αυτα,τα κουβαλαει παντα μεσα του.
( Την επανω καταπληκτικη φωτογραφια την εδωσε ο Χρηστος Χριστοφοριδης.Ακρη πανω-δεξια φαινονται οι Τουρκικες φυλακες που στη θεση τους αργοτερα χτισθηκε το Ζουμπουλακειο επιβεβαιωνοντας τη ρηση οτι οπου ανοιγει ενα σχολειο κλεινει μια φυλακη. Οι λοφοι γυμνοι απο δεντρα. Κατω δεξια απο την επισκεψη του Γεωργιου Β΄ στην Καβαλα).


blog comments powered by Disqus