Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2022
Ο χρόνος δεν υπάρχει...
Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2022
Στο Ιμαρέτ (ΙΙ)
Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2022
Στη μεγάλη νύχτα στη μικρή ημέρα
Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2022
Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2022
Καβάλα-Δράμα - Ένα Δίπολο
Μερικές σκέψεις με αφορμή κάποιες αναρτήσεις και σχόλια στο facebook, ιδιαιτέρως κατά τις τελευταίες μέρες.
Πολλοί συμπολίτες διαμαρτύρονται ότι η Καβάλα δεν έχει να επιδείξει κάτι εντυπωσιακό για τις ημέρες των εορτών, κάτι πρωτότυπο, κάτι που θα αποτελούσε λόγο προσέλκυσης επισκεπτών και αναψυχής των καβαλιωτών. Γιατί, δηλαδή, να μην έχει και η Καβάλα μια "Ονειρούπολη" όπως η Δράμα; "Γιατί η Δράμα και όχι και η Καβάλα;" "Ακόμη και η Ξάνθη έφτιαξε μια Ευχούπολη, εμείς γιατί όχι;"
Βεβαίως, δεν διάβασα κάπου κάποια πρόταση. Σχεδόν όλοι καταλήγουν ότι οι ιδέες πρέπει να εκπορεύονται και να υλοποιούνται μόνο από τους "αρμόδιους" - εμείς είμαστε μόνο για την κριτική.
Πέρα από την αναπόφευκτη μιζέρια που διακατέχει πολλούς ανθρώπους, νομίζω ότι το ζήτημα μπορεί να θεωρηθεί από διαφορετική σκοπιά και να είμαστε όλοι λιγότερο δυσαρεστημένοι.
Η Καβάλα και η Δράμα είναι δυο μεγάλες, για τα δεδομένα της Ελλάδας, πόλεις που βρίσκονται σε απόσταση μόλις 35 χιλιομέτρων, δηλαδή μέσα σε 30 έως 40 λεπτά μπορεί ο κάτοικος της μιας πόλης να βρεθεί στην άλλη. Η σύνθεση του πληθυσμού και των δυο πόλεων είναι παρόμοια. Πολλοί κάτοικοι της μιας πόλης εργάζονται στην άλλη ή αν και γεννήθηκαν στη μια, ζουν και εργάζονται στην άλλη. Η κάθε πόλη έχει τις δικές της ομορφιές. Η Καβάλα έχει τη θάλασσα, τις παραλίες, το φυσικό ανάγλυφο, τις ψαροταβέρνες δίπλα στο κύμα. Είναι μια πόλη κυρίως καλοκαιρινή. Η Δράμα έχει τον ορεινό της όγκο και το δέσιμο με τα χειμερινά αθλήματα, έχει τον εξαιρετικό αμπελώνα της, έχει τις ταβέρνες με τα εξαιρετικά κρέατα. Είναι μια πόλη κυρίως χειμερινή.
Η Καβάλα, αξιοποιώντας τα σημεία υπεροχής της, διοργανώνει μέσα στο καλοκαίρι δεκάδες εκδηλώσεις. Με κορυφαία το Cosmopolis, το οποίο με τη μετεξέλιξη και τον εμπλουτισμό του έχει μετατραπεί από ένα τριήμερο παγκόσμιο φολκλορικό πανηγύρι σε ένα πολύμηνο μπουκέτο εκδηλώσεων, χωρίς να παραλείπει την αρχική του ιδέα. Η παρουσία στις εκδηλώσεις του τόσο των Καβαλιωτών, όσο και των Δραμινών είναι μεγάλη, ενώ προξενούν το ενδιαφέρον και πολλών άλλων επισκεπτών.
Αντιστοίχως, η Ονειρούπολη της Δράμας κατακλύζεται από Δραμινούς και Καβαλιώτες, αλλά και επισκέπτες από άλλες περιοχές της Ελλάδας, που με αυτή την αφορμή επισκέπτονται την περιοχή μας - και οι περισσότεροι έρχονται και στην Καβάλα, μισή ώρα απόσταση είναι και είναι ευκαιρία να επισκεφθούν και μια αντικειμενικά όμορφη πόλη σαν την Καβάλα.
Γιατί, λοιπόν, να φτιάξει και η Καβάλα μια Ονειρούπολη; Γιατί να ξοδέψει χρήματα (που δεν υπάρχουν) για κάτι που μπορεί κανείς να το βρει τόσο κοντά και προσιτά; Γιατί να μην ενισχύσει η Καβάλα την προσπάθεια της Δράμας και, αντιστοίχως, η Δράμα της Καβάλας; Γιατί να επικρατεί ο ανταγωνισμός ανάμεσα σε δυο πόλεις τόσο ίδιες πληθυσμιακά όσο και αλληλοσυμπληρούμενες;
Η δική μου θεώρηση είναι ότι οι δυο πόλεις δεν πρέπει να αποτελούν δίπολο ανταγωνισμού και αντιπαλότητας, αλλά δίπολο συνεργισμού.
Και νομίζω ότι και οι αρχές και των δυο πόλεων προς αυτή την κατεύθυνση κινούνται. Κατεύθυνση που αποσκοπεί στο να αποφέρει κέρδη και στις δυο.
Win-win κατάσταση, δηλαδή, όπως λέγεται και στην καθομιλουμένη.
Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2022
Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2022
Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2022
Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2022
Shine on you...
Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2022
Σεβασμός
Τρία παραδείγματα πολιτισμού, μέσα σε λίγη ώρα, από έναν πειθαρχημένο και αξιοσέβαστο λαό:
1. Μόλις έχει τελειώσει ο αγώνας Γερμανία - Ιαπωνία και η Ιαπωνία έχει καταφέρει να πετύχει μια μεγάλη και ανέλπιστη νίκη. Ο διαιτητής σφυρίζει τη λήξη του αγώνα και οι Ιάπωνες φίλαθλοι παραληρούν στις κερκίδες.
Λίγα λεπτά αργότερα, έχει βγάλει ο καθένας από μια γαλάζια σακούλα απορριμμάτων και μαζεύει ό,τι σκουπίδι υπάρχει γύρω του! Σε λίγα λεπτά οι κερκίδες, όπου ήταν οι Ιάπωνες φίλαθλοι, λάμπουν!
2. Την ίδια ώρα, στα αποδυτήρια, οι Ιάπωνες ποδοσφαιριστές και τεχνικοί πανηγυρίζουν. Λίγα λεπτά αργότερα, οι πανηγυρισμοί τελειώνουν, οι ποδοσφαιριστές και οι λοιποί παίρνουν τις σκούπες, τις σφουγγαρίστρες και τις σακούλες απορριμμάτων και παραδίδουν τα αποδυτήρια πιο καθαρά από ό,τι τα παρέλαβαν!
3. Ταυτόχρονα, στην Ιαπωνία αρχίζουν οι πανηγυρισμοί στα κεντρικά σημεία των πόλεων.
Ένα μεγάλο πλήθος τρέχει να ενώσει τις ζητωκραυγές του μαζί με αυτούς που έχουν ήδη συγκεντρωθεί σε κεντρική πλατεία. Όμως, το φανάρι για τους πεζούς είναι κόκκινο. Το πλήθος σταματάει και περιμένει! Μόλις το φανάρι γίνεται πράσινο, το πλήθος ξεχύνεται. Όσοι προλάβουν. Μόλις το φανάρι ξαναγίνεται κόκκινο, όσοι δεν πρόλαβαν να περάσουν, περιμένουν στο πεζοδρόμιο την σειρά τους.
Εικόνες, που η σύγκρισή τους με τα καθ' ημάς μόνο θλίψη προκαλούν.
ΥΓ: Η φωτογραφία των αποδυτηρίων είναι παρμένη από το site της UEFA.
Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2022
Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2022
Στη Φιλίππου
Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2022
Ήταν Φλεβάρης...
αντιστέκεται χωρίς ελπίδα, ίσως εκεί να αρχίζει
κι η ομορφιά του ανθρώπου...
Γ. Ρίτσος
«....Ο Φλεβάρης του ’73 βρίσκει τους φοιτητές του Πολυτεχνείου σε πλήρη κινητοποίηση, σε διαρκείς συνελεύσεις. Στις 13 Φλεβάρη οργανώνεται μεγάλη συγκέντρωση στο προαύλιο του Πολυτεχνείου, που χτυπιέται βάναυσα από τις αστυνομικές δυνάμεις. Την ίδια μέρα ο δικτάτορας δίνει εντολή και εκδίδεται το ΝΔ 1347, σύμφωνα με το οποίο ο υπουργός Άμυνας μπορεί να διακόπτει την αναβολή της στράτευσης των φοιτητών. Δηλαδή, μας στέλνουν στον στρατό! Την επομένη, 14 του Φλεβάρη, νωρίς το πρωί επικρατεί αναβρασμός στο προαύλιο του Πολυτεχνείου! Η γενική συνέλευση των καθηγητών αποφασίζει να ζητήσει από τη χουντική κυβέρνηση να μην εφαρμόσει το ΝΔ. Πάνω από 1.500 συγκεντρωμένοι στο προαύλιο ρίχνουν συνθήματα: «Δεν περνάει ο φασισμός», «Ελευθερία», Το Πολυτεχνείο πολιορκείται από πολυάριθμες αστυνομικές δυνάμεις. Όσοι σπουδαστές, μεμονωμένοι ή κατ’ ομάδας, επιχειρούν να βγουν, λιντσάρονται. Με κυνηγούν αλλά θα καταφέρω να ξεφύγω. Περνώ στην παρανομία και κηρύσσομαι ανυπότακτος. Το πρώτο «Πολυτεχνείο» της 14ης Φλεβάρη είναι προάγγελος του «Πολυτεχνείου», του Νοέμβρη ’73, όπως και η κατάληψη της Νομικής, 20-21 Φλεβάρη, την οποία παρακολούθησα, παράνομος πλέον, σε μικρή απόσταση. Θα ακολουθήσει η σύλληψή μου και ο άγριος ξυλοδαρμός μου.
Από το βιβλίο του Μίμη Ανδρουλάκη ''Πριν σβήσουν τα φώτα''.
Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2022
Ασσαδώρ ή Ασσαντούρ ή απλώς Άκης (3/1960 - 11/2022)
Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2022
Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2022
Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2022
Γέφυρα (των Παραπόνων και της Ανομίας)
Σήμερα συμπληρώνονται 4 χρόνια από την πτώση της γέφυρας μπροστά από το παλιό Νοσοκομείο.
Με αυτή την ευκαιρία θα ήθελα να εκφράσω τις απόψεις μου για το θέμα αυτό, που έχει αναδειχθεί ως μέγιστο για την πόλη (έστω από κάποιους).
Ως καθημερινός χρήστης του συγκεκριμένου δρόμου επί 34 χρόνια, δικαιούμαι να εκφράσω κάποιες σκέψεις μου:
1. Η κατασκευή της γέφυρας, τότε που έγινε, διευκόλυνε σημαντικά την κυκλοφορία. Ας μη ξεχνάμε ότι τότε δεν υπήρχε η Εγνατία Οδός και η παράκαμψη της Καβάλας, οπότε όλη η κίνηση περνούσε μέσα από την πόλη. Επιπλέον, η λειτουργία του Νοσοκομείου, με τον ελάχιστο χώρο παρκαρίσματος, προκαλούσε επιπλέον κίνηση στο συγκεκριμένο σημείο, ενώ και τμήμα της λωρίδας προς το Κέντρο της πόλης ήταν μονίμως κατειλημμένο από παρκαρισμένα αυτοκίνητα. Παρανόμως μεν, συνεχώς δε.
2. Δεν γνωρίζω για ποιούς λόγους προκρίθηκε η κατασκευή γέφυρας και όχι κάποια άλλη λύση, αλλά μετά το δυσάρεστο συμβάν της πτώσης τμήματος της γέφυρας καταλάβαμε ότι η όλη κατασκευή κινούνταν μεταξύ αυθαιρεσίας και παρανομίας. Επομένως, οποιαδήποτε προσπάθεια ανακατασκευής είχε να αντιμετωπίσει επιπλέον προβλήματα.
3. Η γέφυρα έδινε μεν τη δυνατότητα να προσπεράσει κανείς κάποιο αργά κινούμενο όχημα, αλλά ταυτόχρονα ωθούσε κάποιους οδηγούς να μένουν στο αντίθετο ρεύμα, αμέσως μετά τη γέφυρα, που ο δρόμος γινόταν ξαφνικά και πάλι διπλής κατεύθυνσης. Μπροστά στα μάτια μου, τουλάχιστον δέκα φορές αποφεύχθηκε την τελευταία στιγμή δυστύχημα εξαιτίας τέτοιας αβλεψίας.
4. Σήμερα, που το Νοσοκομείο σταμάτησε να λειτουργεί και το κομμάτι του δρόμου μπροστά του διαπλατύνθηκε και δεν έχει πλέον παρκαρισμένα αυτοκίνητα, η ανάγκη της γέφυρας φαντάζει (στο δικό μου μυαλό) ανύπαρκτη.
5. Μετά από όλα αυτά, θεωρώ τα χρήματα που δίνονται για μελέτες κτλ "πεταμένα λεφτά". Ίσως, η χρηματοδότηση μιας μελέτης σκοπιμότητας να ήταν η μόνη αποδεκτή δαπάνη.
Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2022
Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2022
Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2022
Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2022
Τώρα ποιος στα σύννεφα θα πει «γεια σας παιδιά»
M’ ένα σταματημένο αγέρα στα ήσυχα μαλλιά
M’ ένα κλαδάκι λησμονιάς στ’ αριστερό του αυτί
Mοιάζει μπαξές που τού ’φυγαν άξαφνα τα πουλιά
Mοιάζει τραγούδι που το φίμωσαν μέσα στη σκοτεινιά
Mοιάζει ρολόι αγγέλου που εσταμάτησε
Mόλις είπανε «γεια παιδιά» τα ματοτσίνορα
Kι η απορία μαρμάρωσε…
Mικρό πικρό πηγάδι, δαχτυλιά της μοίρας
Πηγάδι όπου κρυώνει η θύμηση!
Έτσι λοιπόν η μια στιγμή παράτησε την άλλη
Kι ο ήλιος ο παντοτινός έτσι μεμιάς τον κόσμο...
Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2022
Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2022
Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2022
Η πιο όμορφη θάλασσα
Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2022
Λίγα τα Ελληνικά μου...
Οι διθύραμβοι, που γράφτηκαν για τον καθηγητή Λεωνίδα Αποστολίδη με αφορμή τον θάνατό του, κάλυψαν το μεγάλο εκπαιδευτικό και συγγραφικό του έργο και δεν χωρούν καμμία αμφισβήτηση.
Εγώ δεν έχω να προσθέσω τίποτε σε αυτά.
Άλλωστε, ο τεθνεώς δεδικαίωται.
Θα διηγηθώ, όμως, μια προσωπική ιστορία, άγνωστη σε όλους.
Σε κάποιο μάθημα των Νέων Ελληνικών, μας ζήτησε να κάνουμε ανάλυση κάποιων στροφών του "Ύμνου προς την Ελευθερίαν".
Εμείς, Στ' Πρακτικού, ελάχιστη σχέση είχαμε με τα Νέα Ελληνικά και ακόμη πιο λίγο διαθέσιμο χρόνο να αφιερώσουμε σε μάθημα εκτός των Μαθηματικών και της Φυσικοχημείας.
Κάτι με έπιασε, όμως, και έκανα μια πολυσέλιδη εργασία, επιχειρώντας μια νοητική και νοηματική ακροβασία ανάμεσα στον "Ύμνο προς την Ελευθερίαν" του Σολωμού και στους "Σκλάβους Πολιορκημένους" και στην "Μπαλάντα του κυρ-Μέντιου" του Βάρναλη!
Αν και πιστεύω ότι μάλλον θα του άρεσε, ωστόσο την επόμενη μέρα απέφυγα να παρουσιάσω την εργασία μου!
Οι λόγοι αρκετοί και η παρουσίαση και ανάλυσή τους πέραν της παρούσης αναρτήσεως.
Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2022
Της Σαπφούς...
Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2022
Δευτέρα 29 Αυγούστου 2022
Κι άλλες παραλίες...
Όλα αυτά τα χρόνια της ζωής μου έχω κολυμπήσει σε αρκετές ελληνικές παραλίες, αλλά σε κάθε περίπτωση, όχι σε πάρα πολλές, ανάμεσα στις οποίες βρίσκονται και μερικές πασίγνωστες και κατά γενική ομολογία πανέμορφες (π.χ. Ψαρρού, Ναυάγιο, Μπάλος, Ελαφονήσι κλπ).
Παρακάτω καταγράφω τις δέκα καλύτερες, κατά τη γνώμη μου, παραλίες, στις οποίες έχω κολυμπήσει, χωρίς σειρά αξιολόγησης.
- Παράδεισος (Κοίνυρα, Θάσος)
- Χρούσσω (Παλιούρι, Χαλκιδική)
- Τσαμπίκα (Ρόδος)
- Αγία Παρασκευή (Σπέτσες)
- Σίμος (Ελαφόνησος)
- Καλαδί (Κύθηρα)
- Πόρτο Κατσίκι (Λευκάδα)
- Πλατύς Γιαλός (Μύκονος)
- Σούπερ Πάραντάιζ (Μύκονος)
- Μαγγανάρι (Ίος)
Όλες αυτές οι παραλίες έχουν όλα ή πολλά από αυτά που θεωρώ σημαντικά κριτήρια για να απολαύσω μια παραλία.
Και αυτά είναι:
1. Άμμος. Κατά προτίμηση χονδρή και πάντως όχι βράχια ή πέτρες.
2. Κόλπος κατά το δυνατόν απάνεμος.
3. Συνδυασμός με πράσινο, αν είναι δυνατόν μέχρι τη θάλασσα.
4. Πυθμένας αμμώδης με κατά το δυνατό προοδευτικότητα στο βάθεμα.
Τώρα, αν αυτά συνδυάζονται και με ένα γενικότερα όμορφο τοπίο και μια ήσυχη και καλή ταβέρνα, ακόμη καλύτερα!
Εκτός από τις παραπάνω, υπάρχουν και οι παραλίες ιδιαίτερης ή μοναδικής μορφολογίας, που τις κάνουν ξεχωριστές, όπως π.χ. Μαύρα Βόλια (Χίος), Διρός (με κατάλευκες κροκάλες), Πρασονήσι (Ρόδος), Αβλέμονας (Κύθηρα).
Επίσης, πολύ σημαντικό ρόλο στην αξιολόγηση μιας παραλίας παίζει η κατάσταση, που θα την βρει κάποιος, όταν την επισκευθεί. Για παράδειγμα, στο ονομαστό Κάθισμα στη Λευκάδα πήγα μια μέρα που η θάλασσα ήταν βρώμικη. Ενώ το Πόρτο Κατσίκι ήταν όπως το βλέπουμε στους τουριστικούς οδηγούς.
Και ένας τελευταίος παράγοντας, που θα μπορούσε να επηρεάσει την αξιολόγηση και τον οποίο επιμελώς προσπάθησα να αποφύγω, είναι ο συναισθηματικός.
Π.χ. ο Μπάτης είναι η εφηβεία μου και η νιότη μου και καθώς συνδυάζει και πολλά όμορφα χαρακτηριστικά, είναι για εμένα, η καλύτερη παραλία της Ελλάδας!
Τρίτη 23 Αυγούστου 2022
να’ χει αμμόλοφους με σπόνδυλους από δωρικές κολόνες αραδιασμένους χάμω...
Με μικρό κόλπο.
Βράχια με επίπεδα μέρη.
Αρμυρίκια ή πεύκα για σκιά.
Χωρίς ομπρέλες και ξαπλώστρες.
Όσο πιο κοντά στη φυσική της κατάσταση.
Νερά κρύσταλλο.
Προσανατολισμό ΝΔ για να βλέπεις τα δειλινά.
Διακριτική ταβέρνα-μπαρ χωρίς μουσική
Να είναι σχεδόν κρυμμένη ώστε να είναι κάτι σαν επιβράβευση όταν φθάσεις εκεί.
Η καλή παραλία θέλει ιεροτελεστία. Να στρώσεις την πετσέτα και ν΄ ακουμπήσεις πάνω της τα ροδάκινα που κουβαλάς, να ισιώσεις την άμμο,
να κάνεις βουναλάκι για το κεφάλι και να ψάξεις για πέτρες για να μήν την πάρει ο αέρας...
Αυτά περίπου είναι τα κριτήρια σύμφωνα με τον Κώστα. Οι υπόλοιποι της παρέας τι άποψη έχουν;
Παρασκευή 5 Αυγούστου 2022
σαν τις πεταλίδες...
ακρωτηριασμένοι στα πλοία που φεύγανε
''...Το ποίημα αυτό της Χωροστάθμισης, με τίτλο «Θ΄ [Πρόσφυγες]», περιγράφει, με εκφραστικούς όρους που ανακαλούν το Μυθιστόρημα του Σεφέρη, τη μοίρα του προσφυγικού πληθυσμού, που έφτασε στην Καβάλα ύστερα από τη Μικρασιατική καταστροφή, μοίρα δεμένη με την ιστορία της πόλης. Οι ρητές αναφορές σε χαρακτηριστικά σήματα της κοινωνικής ανθρωπογεωγραφίας της (βράχοι, αλίπαστα και καπνομάγαζα) συνοψίζουν τη σκληρή ιστορία της πλατιάς μάζας των ανθρώπων της. Ο Μάρκογλου αναθέτει στην ποιητική του σύνθεση το λόγο στους ίδιους τους κατοίκους της πόλης για να καταγράψει και να δραματοποιήσει τις άθλιες βιοτικές συνθήκες καθώς και την ανασφάλειά τους...'' (Ευρυπίδης Γαραντούδης, Μαίρη Μικέ- Παλίμψηστο Καβάλας)
Δευτέρα 18 Ιουλίου 2022
εν οίδα ότι ουδέν είδα...
Αθάνατη ελληνική Ελλάδος Ελληνίδα, εσένα μόνο δέχομαι να βάψεις την πατρίδα με αίμα κατακόκκινο, εν οίδα ότι ουδέν είδα.
Την τύφλα μου δηλαδή!
Πέμπτη 14 Ιουλίου 2022
Μια ατμόσφαιρα Καρυωτάκη και ...Ρίτσου
Κυριακή 10 Ιουλίου 2022
Είμαστε ότι μοιραζόμαστε...
Ίσως το Phrasis ≠ Praxis να μην ήταν μόνο μία μοναδικά ενδιαφέρουσα και ξεχωριστή παράσταση που μας άφησε άψωνους, αλλά μια Τελετή αποσύνδεσης από την ψηφιακή μας καθημερινότητα δημιουργώντας ταυτόχρονα γέφυρες που να μας επανασυνδέουν σε έναν κοινό χώρο και χρόνο.
Παρασκευή 1 Ιουλίου 2022
γαλάζιες αποσκευές...
του Κώστα Καναβούρη
Σάββατο 25 Ιουνίου 2022
Χρόνια πριν...
Σάββατο 25 Ιουνίου 1966.
Γυμναστικές επιδείξεις στην αυλή του 12ου Δημοτικού.
Συνηθιζόταν οι τέσσερεις πρώτες τάξεις να κάνουν ανά δύο ένα θεματικό μπαλετάκι και στη συνέχεια τα αγόρια της 5ης και 6ης τάξης εκτελούσαν ένα πρόγραμμα γυμναστικής, ενώ τα κορίτσια χόρευαν παραδοσιακούς χορούς.
Εκείνη τη χρονιά, όμως, η Β' Τάξη ήταν πολυπληθής διότι σε εφαρμογή του νέου νόμου περιελάμβανε παιδιά που είχαν γεννηθεί από 1/1/1958 έως και 31/3/1959. Και επειδή ήταν και χωροταξικά απαγορευτικό, αλλά και πολύ δύσκολο να συντονίσει κανείς περισσότερα από 120 παιδιά 6 έως 8 ετών, αποφασίστηκε να εκτελέσουν άλλο πρόγραμμα τα παιδιά της 1ης και διαφορετικό της 2ης Τάξης.
Η δασκάλα μας επέλεξε ένα μπαλέτο, που θα το εκτελούσαμε ντυμένοι πουλάκια.
Κίτρινο κοντό παντελονάκι και κίτρινο πουκάμισο τα αγόρια και κίτρινο φουστάνι τα κορίτσια. Και όλοι κίτρινες μπαλαρίνες.
Επάνω στα ρούχα έπρεπε να ραφτούν πολύχρωμα πούπουλα!
Εκείνο που θυμάμαι είναι η αποπνικτική ζέστη εκείνου του σαββατόβραδου που γινόταν ακόμη πιο έντονη μέσα στις στολές με τα πούπουλα! Στα όρια της λιποθυμίας!
ΥΓ: Την άλλη μέρα στις εφημερίδες υπήρχε η είδηση ότι στη Θεσσαλία η θερμοκρασία είχε ανεβεί στους 40 βαθμούς και μάλιστα στα Τρίκαλα είχαν πεθάνει κότες μη αντέχοντας την υψηλή θερμοκρασία!
Τις κατάλαβα και τις συμπόνεσα πλήρως!