Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2022

Σεβασμός


 Τρία παραδείγματα πολιτισμού, μέσα σε λίγη ώρα, από έναν πειθαρχημένο και αξιοσέβαστο λαό:

1. Μόλις έχει τελειώσει ο αγώνας Γερμανία - Ιαπωνία και η Ιαπωνία έχει καταφέρει να πετύχει μια μεγάλη και ανέλπιστη νίκη. Ο διαιτητής σφυρίζει τη λήξη του αγώνα και οι Ιάπωνες φίλαθλοι παραληρούν στις κερκίδες.

Λίγα λεπτά αργότερα, έχει βγάλει ο καθένας από μια γαλάζια σακούλα απορριμμάτων και μαζεύει ό,τι σκουπίδι υπάρχει γύρω του! Σε λίγα λεπτά οι κερκίδες, όπου ήταν οι Ιάπωνες φίλαθλοι, λάμπουν!

2. Την ίδια ώρα, στα αποδυτήρια, οι Ιάπωνες ποδοσφαιριστές και τεχνικοί πανηγυρίζουν. Λίγα  λεπτά αργότερα, οι πανηγυρισμοί τελειώνουν, οι ποδοσφαιριστές και οι λοιποί παίρνουν τις σκούπες, τις σφουγγαρίστρες και τις σακούλες απορριμμάτων και παραδίδουν τα αποδυτήρια πιο καθαρά από ό,τι τα παρέλαβαν!

3. Ταυτόχρονα, στην Ιαπωνία αρχίζουν οι πανηγυρισμοί στα κεντρικά σημεία των πόλεων.

Ένα μεγάλο πλήθος τρέχει να ενώσει τις ζητωκραυγές του μαζί με αυτούς που έχουν ήδη συγκεντρωθεί σε κεντρική πλατεία. Όμως, το φανάρι για τους πεζούς είναι κόκκινο. Το πλήθος σταματάει και περιμένει! Μόλις το φανάρι γίνεται πράσινο, το πλήθος ξεχύνεται. Όσοι προλάβουν. Μόλις το φανάρι ξαναγίνεται κόκκινο, όσοι δεν πρόλαβαν να περάσουν, περιμένουν στο πεζοδρόμιο την σειρά τους.


Εικόνες, που η σύγκρισή τους με τα καθ' ημάς μόνο θλίψη προκαλούν.


ΥΓ: Η φωτογραφία των αποδυτηρίων είναι παρμένη από το site της UEFA.

blog comments powered by Disqus