Δευτέρα 18 Ιουλίου 2022

εν οίδα ότι ουδέν είδα...

Χορικό 1
Πράξις πολύ αφύσικος μα φυσικώς σαν μπάζει ο βασιλιάς αλλοδαπές και άλλες προσφυγίνες, λες και δεν είχαμε σφαγείς, ντόπιες, δυο τρείς ντουζίνες. Αυτές οι ξένες προσοχή θέλουν όπως κι οι γκέι μη και μας αλλοιώσουνε κανένα ντι-εν-έι. 
Αθάνατη ελληνική Ελλάδος Ελληνίδα, εσένα μόνο δέχομαι να βάψεις την πατρίδα με αίμα κατακόκκινο, εν οίδα ότι ουδέν είδα.
Την τύφλα μου δηλαδή!
Παρακολουθήσαμε το Σάββατο στους Φιλίππους μία μεγάλη και χαρμόσυνη παράσταση, τη Μήδεια του Μποστ. Ο σκηνοθέτης Γιάννης Καλαβριανός με πολύ κέφι, ευφυία και σεβασμό στην ιδιαιτερότητα του σημαντικού αντεθνικού λογοτέχνη Μ. Μποσταντζόγλου και με όλα τα εχέγγυα του Εθνικού και τα μέσα μιας κρατικής σκηνής μας εντυπωσίασε, μας έκανε να χαρούμε, να αισθανθούμε εξυπνότεροι και πιο αισιόδοξοι. Κατάφερε να μας δείξει την παραδοξότητα που έχει το κοινώς αποδεκτό ως ''κανονικό'', αλλά και το υπερφίαλο  της εθνικής μας αυταρέσκειάς που πραγματεύεται η  παρωδία -φάρσα της Μήδειας κάνοντάς μας  να συμμετέχουμε  ενεργά στην λυτρωτική γιορτή σάτιρας του παραμυθικού μας παιδικού εαυτού.
Χορικό 2
Υπήρξαμε πολύ πιστοί σ΄αυτή την τραγωδία,
κι απ΄την πολλή πιστότητα κάναμε κωμωδία... Ήξευρε και βεβαίωνε πως αύριον πεθαίνεις, γι αυτό σου λέω σύνελθε, ίσα που προλαβαίνεις να κάνεις ό,τι καρφωθεί στο κούφιο σου κεφάλι χωρίς να πρέπει άδεια να δίνουσι οι άλλοι... Μακριά απ΄όσους θέλουνε βοήθεια να δώσουν και τρυφερά σας γδύνουνε θέλοντας να σας σώσουν. Κι όλο κουνάνε δάχτυλο και λένε πως θα ζήσει, πως θα ντυθεί, που κοιμηθεί, πως θα το τραγουδήσει η κάθε μια κι ο πάσας εις που έχει αγαπήσει. 
«... Προσπαθήσαμε όλοι μαζί να κάνουμε μια αντίστοιχη πορεία μελέτης και να καταλήξουμε στα απολύτως απαραίτητα. Ελπίζω να έχει πλέον μετατοπισθεί ο θεατρόφιλος θεατής από τη σοβαροφάνεια ενάντια στην οποία πολέμησε ο Μποστ σε όλη του τη ζωή. Ας σταματήσουμε λοιπόν να είμαστε ''σοβαροί'' και να στερούμαστε.» Γιάννης Καλαβριανός, Ιούλιος 2022.

blog comments powered by Disqus