Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου 2021
Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2021
Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2021
Πέμπτη = "Νικηφόρος"
Πέμπτη χθες και η συνήθης παρέα, διευρυμένη κατά τον ... ασυνήθη ύποπτο, βρέθηκε και πάλι στον ζεστό χώρο του Cafè Nikiforos.
Ο barman, σερβιτόρος και dj Αποστόλης, αφού διέγνωσε τις μουσικές προτιμήσεις μας, συνόδευσε τα ποτά και τα συνοδευτικά μας με εξαιρετικά μουσικά κομμάτια.
Ακούστηκαν μεγάλα συγκροτήματα και καλλιτέχνες, όπως Doors, Rolling Stones, Deep Purple, Led Zeppelin, America, Jefferson Airplane, Ten Years After, Jethro Tull, Rainbow, Neil Young, David Bowie, Iggy Pop, Kiss, Who, Status Qvo, Μoody Blues, Iron Butterfly και άλλοι.
ΥΓ: Ο επικοινωνιακός κινέζος του Χρήστου, με την εξαιρετική του φωτογραφική ποιότητα, απέδωσε πλήρως τη λάμψη που εκπέμπει ο γράφων! 🤣🤣
Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2021
Είμαι διατηρητέο, είπε το χάος στους εργολάβους...
εξασφαλίζοντας άδεια δόμησης και ανακαίνισης. Καταπληκτική ιδέα. Κρατήσαμε βέβαια μικρό καλάθι, αλλά είμαστε καλοπροαίρετοι άνθρωποι και σκεφτήκαμε να μην είμαστε τόσο καχύποπτοι, και να περιμένουμε. Αντί για εργασίες αναπαλαίωσης-αποκατάστασης, γρήγορα μπήκε μπουλντόζα!!!! γκρέμισε όλο το εσωτερικό και τους τοίχους, άφησε μόνο τον τοίχο-πρόσοψη στον δρόμο, που ως ετοιμόρροπος και με πύργους, ήταν θέμα χρόνου να καταρρεύσει. Μπήκαν λαμαρίνες, κορδέλες, υποστηρικτικά πλαίσια που, σε κεντρικό δρόμο, εμπόδιζαν την διέλευση στο πεζοδρόμιο, το οποίο στην ουσία είχε αχρηστευθεί.
Χρόνια πολλά, παρέμενε έτσι, καμία εργασία δεν φαινόταν να προχωρά: το όμορφο σπίτι, είχε μετατραπεί σε ένα φάντασμα που έχασκε στο κέντρο της πόλης. Η μπουλντόζα, είχε παρκάρει πίσω από τον τοίχο, έτοιμη να αναλάβει δράση, και το σπίτι ήταν σαν βομβαρδισμένο και επικίνδυνο....Ώσπου χθες, κατέρρευσε ο τοίχος στην μεριά του δρόμου (η βασική δυτική είσοδος στην Καβάλα, βασική αρτηρία της πόλης, που οδηγεί στο πλέον πολυσύχναστο σταυροδρόμι της πόλης.) Οι εργάτες, δούλευαν από πίσω, ευτυχώς πεζός δεν υπήρχε στο σημείο να καταπλακωθεί, ένα αυτοκίνητο μόνο, που περίμενε στα φανάρια για να μπει στο κέντρο πόλη μαζί με κάτι άλλα έπαθαν ζημιές, όπως μου είπε γείτονας.
Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 2021
I can't get no ...
Λονδίνου, μια παμπ που χρησιμοποιήθηκε αργότερα από τον Stanley Kubrick όταν κινηματογραφούσε την ταινία του ''Κουρδιστό Πορτοκάλι''. Όσο για την κοπέλα που αναφέρεται στην πρώτη στροφή πιθανολογείται ότι ο Μ.J. είχε στο νου του την Marrianne Faithful.
Το κορυφαίο τραγούδι στο δίσκο είναι το ''You Cant Always''. Ένα τραγούδι που πολλοί θεώρησαν ως την πεσιμιστική απάντηση των Stones στο ''Hey Jude'' των Beatles αλλά και την έμπνευση για το ''Bridge Over Troubled Water'' των Simon & Garfunkel που ακούστηκε λίγους μήνες μετά. Ξεκινά με τις 60 παιδικές φωνές μιας ουράνιας χορωδίας που μοιάζει να είναι η φωνή των θεών. Αμέσως μετά ο Jagger, συνοδευόμενος από τον Al Kooper στο γαλλικό κόρνο, επαναλαμβάνει μελαγχολικά ότι '' no one gets what he always want''. Στο τραγούδι ο Μick αγγίζει την πραγματικότητα αποδεχόμενος αυτό που είναι αλήθεια για όλους, το πόσο δύσκολο είναι να βρεις την ευτυχία, ανοίγοντας όμως στο τέλος του ρεφραίν μια ρωγμή στην απιθανότητα...''But if you try sometimes, well, you just might find, You get what you need''.
...Αρκετά χρόνια μετά ο Μίλαν Κούντερα, μέσω της έκδηλης αμηχανίας του ήρωά του Τόμας, θα δηλώσει ότι « δε μπορεί ποτέ κανείς να ξέρει αυτό που πρέπει να θέλει, γιατί έχουμε μόνο μια ζωή και δεν μπορούμε ούτε να τη συγκρίνουμε με προηγούμενες ζωές, ούτε να την επανορθώσουμε σε ζωές επερχόμενες »
Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2021
Ραντεβού στον Ανανιάδη...
Οι πληροφορίες για το κείμενο, από τον αγαπημένο φίλο και συμμαθητή Θέμο Ανανιάδη
Φωτογραφίες: 1. Αύγουστος 1937. Το κατάστημα ονομαζόταν τότε «ΒΡΑΖΙΛΙΑ» (Προσωπικό αρχείο).
( Αρχείο Θ.Α).
Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2021
Il Etait Une Fois...
Πέμπτη χθες και η γνωστή παρέα βρέθηκε για ένα ποτό και κουβεντούλα, τα συνηθισμένα δηλαδή.
Όταν μετά κάποια ώρα απομείναμε μόνοι μας, εκμεταλλευόμενοι την ανοχή του φιλόξενου χώρου του Cafè Nikiforos, ζητήσαμε να επενδυθεί μουσικά η κουβέντα μας με τα μπλουζ της δεκαετίας του '70, κομμάτια με συναισθηματική κυρίως αξία, που αποτέλεσαν το μουσικό χαλί των μαθητικών μας πάρτυ και των πρώτων ερωτικών σκιρτημάτων, προσεγγίσεων και απογοητεύσεων.
Ακούστηκαν, κατά σειρά, τα παρακάτω κομμάτια:
Oh mon amour (Christophe), L' ètè indien (Joe Dassin), Seasons in the sun (Terry Jacks), Angie (The Rolling Stones), The girl from Salina (Christophe), Viens viens (Marie Laforet), Father & Son (Cat Stevens), Aline (Christophe), Et si tu n' existais pas (Joe Dassin), Time in a bottle (Jim Croce), Je t' aime, moi non plus (Jane Birkin & Serge Gainsbourg), Main dans la main (Christophe), Wild World (Cat Stevens), The logical song (Supertramp).
Την επόμενη φορά, Θεού θέλοντος, κορωνοϊού επιτρέποντος και επιχειρήσεως συναινούσης, σκεπτόμαστε να καταγράψουμε μουσικά και τα άλλα, τα πιο ζωηρά χορευτικά κομμάτια των πάρτυ μας.
Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2021
Τὸ μπλέ τοῦ κοβαλτίου κι ἀκόμη καὶ τὸ κίτρινο τοῦ καδμίου ...
Σάββατο βράδυ 11.7.1964
Φωτογραφίες: 1. Στην παραλία της πόλης, στις 28/11/1964. Δεξιά το πλήθος που διακρίνεται περιμένει να επιβιβαστεί στο "Παπαγεωργίου" με προορισμό τα Λιμενάρια. Αριστερά τα παλιά ψαράδικα και η πρώτη πολυκατοικία που κτίσθηκε στην περιοχή (Βενιζέλου 7)
2. Στην παραλία το χειμώνα του 2016. Στο βάθος διακρίνεται η ταβέρνα «Ωραία Μυτιλήνη» (λειτούργησε από το 1948 έως το 2020) που αναφέρει ο Ν.Ε. στο γράμμα του,
Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2021
Φεγγαροβραδιά
Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2021
Μετράει μόνο η σιωπή...
Κυριακή 14 Νοεμβρίου 2021
«Δεν ξέρω πολλά πράγματα από σπίτια...»
Καμιά φορά όταν είμαι πολύ κουρασμένη, δε μου΄ρχεται να χαμογελάσω ή να κάνω οτιδήποτε εύθυμο, παίρνω βαθειά ανάσα και σκέφτομαι «ουφ, άντε να πάω σπίτι μου» -ακόμα κι αν είμαι σπίτι μου, όπου κι αν είναι αυτό
Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2021
Στα ίδια μέρη θα ξαναβρεθούμε...
Mε μουσικές αφιερώσεις από το Νίκο.
Το παρελθόν αυξάνεται, το μέλλον υποχωρεί κι οι Πέμπτες μας δεν είναι άπειρες...
Κυριακή 7 Νοεμβρίου 2021
Χωρίς τελείες
«Γιώργος Χειμωνάς: Ένα κείμενο δεν τελειώνει ποτέ (Συζήτηση με τη Ν. Χατζιδάκι)»
Σάββατο 16 Οκτωβρίου 2021
Τα τείχη
ίστησι στερρώς Βασίλειος ο Κλάδων στρατηγός ...»
μας πληροφορεί ενεπίγραφη βυζαντινή στήλη, τείχη γνωστά της πόλεως που από μικρός κατοικώ, μόνον που τότε ο λόγος της ύπαρξής τους μου διεύφευγε , τα περιεργαζόμουν απλώς η γραφικότητά τους μ΄έθελγε καθώς επιβλητικά εδέσποζαν της θαλάσσης.
Τώρα που μεγάλος τα ζω, σκέφτομαι τη χρησιμότητά τους την άδεια, τι τα ΄θελαν και τα ξανάχτισαν, πάλιωσαν που πάλιωσαν ας τ΄άφηναν να πέσουν αφού ο καθένας φροντίζει για τα δικά του τείχη, έτσι που ο ένας τον άλλον να μη κατακτά, ανδρείοι μέσα στην ερημιά τους.
Γιώργος Ξ. Στογιαννίδης
Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2021
Στο Ιμαρέτ (Ι)
Τις μέρες τις γλυκιές του Σεπτεμβρίου, όταν δεν έχει ακόμη βρέξει και είναι το άκουσμα των ήχων πιο αραιό και η γεύσις των ωρών και από του θέρους πιο πυκνή,
Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2021
So Long...
Παρασκευή 27 Αυγούστου 2021
Καλαμίτσα, καλοκαίρι του 1934
Παρέα λουόμενων και μη, σε κάποιο καφενεδάκι της περιοχής το 1937.
Πέμπτη 26 Αυγούστου 2021
Ellinika
Διαβαζω αρθρο σε κομβο ειδησεων για την Καβαλα σχετικα με ενα νεο μαγαζι που ανοιξε στην Καβαλα.
Οι ιδιοκτητες εφεραν κορυφαια brands στο flagship μαγαζι τους σε ενα exclusive χωρο. Σε ενα event το μαγαζι παρουσιασε το brand που ειναι η εταιρικη του ταυτοτητα.
Προτεινω τα εμβολια να λεγονται Vaccines, ισως να εχουν μεγαλυτερη αποδοχη
Κυριακή 22 Αυγούστου 2021
Παρασκευή 21 Μαΐου 2021
Δευτέρα 3 Μαΐου 2021
Έαρ μικρό, έαρ βαθύ...
Οδός Βενιζέλου, αριθμός 85.
Οικία του Κλέωνος Κραντονέλλη. Βόρειο τμήμα, πρόσοψη. Αγαλματίδιο αρχαίας κόρης με κοντό χιτώνα, τύπου «Αρτέμιδας σε κυνήγι». Το κτίριο εντελώς εγκαταλειμμένο, διανύει το χρόνο αντίστροφα.
Δευτέρα 26 Απριλίου 2021
Πρασινη αναπτυξη και πρασινα αλογα
Διαβαζω οτι η Καβαλα εχει επιλεχθει για εγκατασταση δικτυου φυσικου αεριου. Την ιδια στιγμη η κυβερνηση προωθει την λεγομενη πρασινη αναπτυξη και αναρωτιεμαι το πως η επεκταση χρησης υδρογονανθρακων συμπορευεται με πρασινη αναπτυξη
Σιγουρα η μολυνση απο το αεριο ειναι μικροτερη απο το ντιζελ και καρβουνο αλλα δεν ειναι ενα καθαρο καυσιμο. Μερικες φορες αποκαλειται γεφυρωτικο καυσιμο προς ενα κοσμο που ειναι ανθρακικα ουδετερος
Το προβλημα με το αεριο ειναι η διαφυγη κατα την εξορυξη και μεταφορα. μπορει να ειναι μεγαλη και φυσικα καταληγει στην ατμοσφαιρα.
Η 'καθαροτητα΄του αεριου βασιζεται σε διαφυγη 1% αλλα ερευνες στις ΗΠΑ δειχνουν οτι 2% ειναι πιο πιθανο. Με 2% διαφυγη, το αεριο στην ατμοσφαιρα επηρεαζει το κλιμα.
Πριν απο 40 και πλεον χρονια στο ΑΠΘ μιλουσαμε για ανανεωσιμες μορφες ενεργειας και σημερα που ειναι γνωστα τα αποτελεσματα κλιματικης αλλαγης, υπαρχει ενθαρηνση καταναλωσης υδρογονανθρακων. Θα ηθελα να δω πρωτοβουλιες για ανανεωσιμες πηγες ενεργειας που παραγουν καθαρο ηλεκτρισμο και οχι επενδυσεις εκατομυριων σε μολυντικες τεχνολογιες.
Η Ελλαδα παντα ακολουθει αλλα ειναι ευκαιρια να ειναι μπροστα αυτη την φορα
Σάββατο 20 Μαρτίου 2021
«Απαγορεύεται η άνοιξις!»
Δευτέρα 8 Μαρτίου 2021
''Αυτά τα μαθηματικά θέλουμε...''
ΜΔ Ωραία! Ρωτάω εσένα τώρα: Ένα κι ένα;
Κυριακή 7 Μαρτίου 2021
Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2021
Οι πόλεις τη νύχτα
Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2021
Στα καλαφατιά
Στο καφενείο είμαστε τρεις φίλοι. Βράδυ. Αυτός που έρχεται να πάρει παραγγελία είναι νέος. Αμούστακος σχεδόν. Μερακλής όμως για να είναι εδώ. Δεν ξέρει ότι εδώ μεγαλώσαμε, αλλά είναι εδώ. Η διάρκεια στο δικαίωμα της ελπιδοφόρου απελπισίας ανάμεσα στην Παναγία και την Αγία Βαρβάρα. Παίρνει την παραγγελία και φεύγει. Μπορείς εύκολα να φύγεις όταν είσαι εδώ.
Ζητώ την άδεια να βγω έξω. Να περπατήσω μέσα στο καλαφάτι. Ο νεαρός χαμογελάει. Βγαίνω. Περπατώ ανάμεσα στα καΐκια. Σκοτάδι. Σκοντάφτω στο ακατάστατο έδαφος της μνήμης και σ΄ αντικείμενα που δεν γνωρίζω. Ψιλοβρέχει. Βλέπω τη θάλασσα. Επιστρέφω στο καφενείο. Ο νεαρός έχει πιάσει το μπουζούκι. Άλλος ένας με την κιθάρα. Δυο κορίτσια με την ομορφιά τους. Τραγουδάνε. Μόνο ρεμπέτικα. Με αθώα έπαρση καθώς τα καΐκια κρέμονται πάνω από το κεφάλι μας και ισορροπούνε στα ίδια παλιά μπουντέλια τ΄ ουρανού και της βροχής.
Τραγουδήσαμε κι εμείς οι τρεις: «Χαράματα η ώρα τρεις, θα ΄ρθω να σε ξυπνήσω...».
(Το κείμενο δημοσιεύθηκε στο βιβλίο: «ΚΑΒΑΛΑ. Μια πόλη στη λογοτεχνία» που επιμελήθηκε ο Διαμαντής Αξιώτης.)