Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2021

Είμαι διατηρητέο, είπε το χάος στους εργολάβους...

Ήταν το παλιό σπίτι στην Καβάλα του πρώην δήμαρχου και βουλευτή Μπαλάνου. Πουλήθηκε από τα παιδιά του πριν από πολλά χρόνια, έχοντας κριθεί ως διατηρητέο. Γύρω στο 2015, το αγόρασε ένας εργολάβος, και κυκλοφόρησε την είδηση  στην πόλη, ότι θα κρατήσει το εξαιρετικό εξωτερικό κέλυφος, θα ανασκευάσει το εσωτερικό για να το κάνει boutique- hotel 36 κλινών,
εξασφαλίζοντας άδεια δόμησης και ανακαίνισης. 
Καταπληκτική ιδέα. Κρατήσαμε βέβαια μικρό καλάθι, αλλά είμαστε καλοπροαίρετοι άνθρωποι και σκεφτήκαμε να μην είμαστε τόσο καχύποπτοι, και να περιμένουμε.  Αντί για εργασίες αναπαλαίωσης-αποκατάστασης, γρήγορα μπήκε μπουλντόζα!!!! γκρέμισε όλο το εσωτερικό και τους τοίχους, άφησε μόνο τον τοίχο-πρόσοψη στον δρόμο, που ως ετοιμόρροπος και με πύργους, ήταν θέμα χρόνου να καταρρεύσει. Μπήκαν λαμαρίνες, κορδέλες, υποστηρικτικά πλαίσια που, σε κεντρικό δρόμο, εμπόδιζαν την διέλευση στο πεζοδρόμιο, το οποίο στην ουσία είχε αχρηστευθεί. 
Χρόνια πολλά, παρέμενε έτσι, καμία εργασία δεν φαινόταν να προχωρά: το όμορφο σπίτι, είχε μετατραπεί σε ένα φάντασμα που έχασκε στο κέντρο της πόλης. Η μπουλντόζα, είχε παρκάρει πίσω από τον τοίχο, έτοιμη να αναλάβει δράση, και το σπίτι ήταν σαν βομβαρδισμένο και επικίνδυνο....Ώσπου χθες, κατέρρευσε ο τοίχος στην μεριά του δρόμου (η βασική δυτική είσοδος στην Καβάλα, βασική αρτηρία της πόλης, που οδηγεί στο πλέον πολυσύχναστο σταυροδρόμι της πόλης.) Οι εργάτες, δούλευαν από πίσω, ευτυχώς πεζός δεν υπήρχε στο σημείο να καταπλακωθεί, ένα αυτοκίνητο μόνο, που περίμενε στα φανάρια για να μπει στο κέντρο πόλη μαζί με κάτι άλλα έπαθαν ζημιές, όπως μου είπε γείτονας. 
Αδιανόητο; Η κανονική ιστορία στο Ελλαδιστάν, που ο καθένας που έχει λεφτά, αγοράζει πανέμορφα διατηρητέα με στόχο να τα καταστρέψει χωρίς αιδώ; Κι έτσι, έχουμε ακόμη μια βολική αναμενόμενη κατάρρευση διατηρητέου, που βρισκόταν σε οικόπεδο φιλέτο, την αβελτηρία όλων των εμπλεκομένων που εξέθεσαν σε θανάσιμο κίνδυνο ανθρώπους και περιουσίες, την καλή τύχη των πρωταγωνιστών της ιστορίας που δεν υπήρξαν θύματα, και την κακιά μας τύχη σαν πόλη και χώρα, που βλέπουμε να συνεχίζεται η καταστροφή του αρχιτεκτονικού πλούτου και της ιστορίας της πόλης από διάφορους χωρίς όραμα ντουβαροποιούς, που επί πλέον, έβαλαν σε κίνδυνο την ζωή και τις περιουσίες διερχόμενων.
Ιστορίες νεοελληνικού κράτους και πολιτισμού.
Ή παραλογισμού...
Κείμενο: Μαρία Π. Φωτογραφίες: 1. Το διατηρητέο το 1935. 2. Σκηνή από το συμβάν της κατάρρευσης

blog comments powered by Disqus