Δευτέρα 5 Αυγούστου 2013

Φορολογια και μαγαζια διασκεδασης

Πολλα γραφονται για επιδρομες εφοριακων σε μαγαζια διασκεδασης και για πρωτη φορα μαγαζια κλεινουν για μερικες μερες και απειλουνται με μονιμο κλεισιμο αν δεν πληρωσουν αυτα που χρωστανε στην Εφορια.
Οπωσηδποτε τετοιες ειδησεις σου δινουν την εντυπωση οτι κατι γινεται και οντως γινεται. Η αληθεια ομως ειναι οτι η φοροδιαφυγη στην Ελλαδα γινεται απο την μεγαλη πλειοψηφια των ελευθερων επαγγελματιων που περιεχονται στο τριγωνο μηχανικοι-γιατροι-δικηγοροι
Θα ζητησω προκαταβολικα συγγνωμη απο τους πολλους φιλους που ανηκουν σε αυτη την κατηγορια αλλα οπως ειχα πει σε προηγουμενη αναρτηση η αναλυση των φορολογικων στοιχειων δειχνει πχ την Ελλαδα σαν την χωρα με τους ποιο φτωχους γιατρους.
Επισης εχω δει στο facebook συνδεσεις απο φιλους απο τον χωρο της εκπαιδευσης σε πολλα αρθρα σχετικα με τις αλλαγες στην επαγγελματικη εκπαιδευση, που βασικα σημαινει απολυση καθηγητων.
Αν και δεν ειμαι αντιθετος στην απολυση εκπαιδευτικων (οπως και καθε αλλος εργαζομενος ερχεται η στιγμη που ο εργοδοτης δεν μπορει να τους πληρωσει) φαινεται οτι εχει γινει πολυ προχειρα και ειδικα χωρις να σκεφτουν το τι θα γινει στα παιδια που σπουδαζουν σε αυτα τα σχολεια. Για μενα ειναι σαχλαμαρες τα περι ιδιωτικων σχολων να γεμιζουν το κενο. Που θα βρουν τα λεφτα να πληρωσουν τις ιδιωτικες σχολες? Εκτος αν το κρατος επιδοτησει τις σπουδες που σε κανει να σκεφτεσαι αλλα πραγματα.
Δεν μπορει να καποιος να αποφυγει την συνδεση φορολογιας (πιο συγκεκριμενα την αποτυχια συλλογης φορων) με τις απολυσεις εκπαιδευτικων και την γενικη εισπρακτικη μετρολογνια.
Μηπως χρειαζεται τελικα μια τελειως ριζοσπαστικη λυση? Απολυτη αποχωρηση του κρατους απο τους περισσοτερους τομεις, ελαχιστη φορολογια και τα παντα γινονται με πληρωμη απο τους χρηστες? Μου φαινεται τελειως λαθος αλλα η ελλειψη φορολογικης συνειδησης ειναι δυσκολο να διορθωθει. Ενα δημος στην Αγγλια προσπαθησε να γινει easyCouncil (κατα το προτυπο των αεροπορικων εταιρειων οπως η EasyJet and Ryanair) με πολυ μικτα αποτελεσματα.

blog comments powered by Disqus