Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012

Βασιλοπιτα 2012

Με μεγαλη επιτυχια για μια ακομη φορα, οι παλιοι συμμαθητες βρεθηκαν για να κοψουν την πιτα.

Στην πλεον καθιερωμενη γωνια της ταβερνας Γιωρικα στον Αμυγδαλεωνα εγινε μια ειλικρινης ανταλλαγη αποψεων μεταξυ νερου και τηγανιτων πατατων.
Υπαρχουν μερικα πραγματα που μας αρεσουν και γινοτναι θεσμοι οπως ο Θεμος να λεει μερικα πραγματα.
Φυσικα το κυριως γεγονος ειναι η κοπη της Βασιλοπιτας το οποιο ανελαβε με επιτυχια ο Παναγιωτης
Ο τυχερος της βραδυας ηταν ο Χρηστος, ο οποιος με το που ειδε το φλουρι αρχισε να σκεφτεται τι με περιμενει τωρα?
Μια αλλη παραδοση της βραδυας ειναι ενα δωρο για το τυχερο. Γεγονος ειναι οτι τα τελευταια χρονια τα δωρα ηταν σχετικα με ενα αντικειμενο για το οποιο λεγεται οτι ον ανδρες το σκεφτονται καθε 10 δευτερολεπτα.
Ο Χρηστος χρειασθηκε τηλεφωνικη υπστηριξη για να ανοιξει το δωρο

Το μπλογκ ειναι παντα μεσα στο πνευμα της εποχης αν και θα ηθελα να ξερω τι του λεει ο Παναγιωτης
Πριν απο 100 χρονια, ενα χρυσο τουρκικο φλουρι αγοραζε φαγητο για ολο τον χρονο. Βλεπω η επιλογη ηταν για πραγματα που κραταν ενα χρονο.
Ο απων απο τις φωτογραφιες ειναι ο φωτογραφος Χρηστος Χ τον οποιο ευχαριστουμε για τις φωτογραφιες.
Παντα να ανταμωνουμε και να γελαμε. Καλη χρονια.

Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2012

Το τελευταιο ευρω στην πιτα αποψε

Φυσικα ελπιζω να κανω λαθος αλλα εχω την εντυπωση οτι τα πραγματα εχουν δυσκολεψει κατα ενα μεγαλο βαθμο τις τελευταιες μερες. Δεν θελω η πιτα της επομενης χρονιας να εχει δραχμη.
Θα ηθελα να ευχηθω σε οσους βρεθουν αποψε μια καλη βραδυα που να γινει αρχη μιας καλυτερης χρονιας. Πρεπει να ομολογησω οτι εκτος απο την συμμετοχη, παντα μου αρεζαν τα προ-εορτια, ειδικα η αγορα δωρου με τον Παναγιωτη. Καναμε πολυ γελιο, απο μαγαζι σε μαγαζι, μαζευοντας πληροφοριες για το που θα μπορουσαμε να βρουμε κατι χειροτερο! Ειναι απιστευτο το τι μπορεις να βρεις στην Καβαλα.
Αναμενουμε φωτογραφιες και βιντεο.

Ο ... Κωλοτούμπας

Μια που στις μέρες μας έγινε μόδα από τους πολιτικούς μας η κωλοτούμπα, ας κάνω κι εγώ τη δικιά μου. (Εξάλλου, ας μην ξεχνάμε, έχουμε τους πολιτικούς που μας αξίζουν - καθ' ομοίωση).
Μια ανάρτησή μου, λοιπόν, αναφερόμενη σε μικροβανδαλισμό στο πλαίσιο του 30xronia Inc, έτυχε κατ' αρχήν της προσοχής του καλού φίλου του blog και δημοσιογράφου Θ. Θεοδωρίδη, ο οποίος το δημοσιοποίησε (μαζύ με νέα κολακευτικά για το blog σχόλια) στο μέσον που εργάζεται (Εφημερίδα ΠΡΩΙΝΗ).
Από κει και πέρα ακολούθησε ένας μικρός πανικός.
Ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος αμέσως ενεργοποιήθηκε ζητώντας επίμονα τον αριθμό κυκλοφορίας του αυτοκινήτου για να υποβληθεί μήνυση.
Όμως, εγώ έχασα το χαρτάκι όπου είχα σημειώσει τον αριθμό... Και δεν μπορώ να θυμηθώ και βασικά στοιχεία του περιστατικού...

Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012

Mare (σκουπιδο) Nostrum


Χθες το βράδυ γύρω στις 10.30 δεν κουνιόταν φύλλο. Αυτή ήταν ίσως και η αιτία που τα είδα. Αναφέρομαι στα σκουπίδια με τα οποία ήταν γεμάτη η θάλασσα στο λιμάνι. Πλαστικές σακούλες, χαρτιά, αποφάγια, ψαροκασσέλες από φελιζόλ και ότι άλλο μπορείς να φανταστείς. Μπράβο σε όσους το έκαναν! Μπράβο όμως και σ' αυτούς που το επιτρέπουν! Aς ελπίσουμε ότι θα ξαναφυσήξει βοριάς και θα τα πάει πιό μέσα, οπότε αφού δεν θα φαίνονται θα είναι σαν να μην υπάρχουν.
Το 30xronia inc αξιολογεί με ΑΑ.

Ουτοπια

Οι Σουηδοι εφοριακοι ειναι οι πιο δημοφιλεις δημοσιοι υπαλληλοι στην Σουηδια. Οι Σουηδοι πληρωνουν υψηλους φορους και απο την αλλη μερια απολαμβανουν τα κοινωνικα προνομια που παρεχει το κρατος.
Ερωτηση σε ιδιοκτητη καφε στην κεντρικη Στοκχολμη  - τι νομιζεις για αυτους που φοροδιαφευγουν? Απαντηση - Ειναι κακοι ανθρωποι.
Οι Σουηδοι εμπιστευονται το κρατος τους, το κρατος επιστευεται τους πολιτες, αλλα και καθε ταμιακη μηχανη εχει ενα μαυρο κουτι ωστε να μην υπαρχει προβλημα με πληρωμες σε ρευστο. Οταν ολοι πληρωνουν το μεριδιο τους, υπαρχει ενα αισθημα ισοτητας.
(Απο το δελτιο ειδησεων του BBC για το ποσο καλα παει η Σουηδια παρα την κριση στην Ευρωπη)

Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2012

Χρεος

Αυτες οι συζητησεις που γινονται τωρα μεταξυ Ελλαδας και δανειστων θα επρεπε να ειχαν αρχισει με την εκλογη της νεας κυβερνησης το 2009.  Αντιθετα ακολουθησε μια περιοδος συνεχων αλλαγων στα σχεδια για την οικονομια, ενω ηταν φανερο οτι λεφτα δεν υπηρχαν, τουλαχιστον λεφτα ετοιμα. Ο Καραμανλης εκανε πολλα λαθη αλλα αυτο που ειπε στην προκυρηξη των εκλογων περι οδυνηρων αποφασεων που πρεπει να παρθουν, ειχε δικαιο. Το ΠΑΣΟΚ εχασε την δευτερη μεγαλη ευκαιρια που του δοθηκε (η πρωτη ηταν το 1981) για πραγματικη αλλαγη. Ισως τελικα το ποιος ειναι στην εξουσια δεν εχει διαφορα, η χωρα εχει τους πολιτικους που της αξιζουν και οι επερχομενες εκλογες θα το αποδειξουν ξανα.
Απο αυτα που διαβαζω για τις συνομιλιες,  η Ελλαδα μου φαινεται σαν θεατης αν και οι ΕΕ, ΔΝΤ φαινεται να εχουν μια ποιο πραγματιστικη ιδεα για το τι χρειαζεται να γινει με το κουρεμα.
Τα οικονομικα νεα ειναι ασχημα παντου, διαβαζω σημερα στον Guardian για την χαμενη 10ετια που ερχεται με μισθους παγωμενους για την μεσαια ταξη (την πολυ ζουλιγμενη μεσαια ταξη) ενω οι πλουσιοι εξακολουθουν να απολαμβανουν ολο και μεγαλυτερες απολαβες.
Ειναι σιγουρο ομως οτι για μερικες ωρες αυτη την Πεμπτη ολα αυτα θα ξεχασθουν. Η κοπη τις πιτας θα δωσει ευκαιρια σε οσους παρευρεθουν να γελασουν και να θυμηθουν μια εποχη που φαινεται ολο και καλυτερη οσο παιρναει ο χρονος.


Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012

Quizz

Μέχρι τώρα θεωρούσαμε ότι ο Νίκος θυμάται απίστευτα πράγματα (και μας δημιουργούσε και άγχος αυτή του η ικανότητα). Ακόμη όμως κι αυτός κάποια γεγονότα, όπως για παράδειγμα τη βάπτισή του, δεν θα μπορούσε να τη θυμάται.
Κι όμως, υπάρχει κάποιος από μας που θυμάται τη δική του. Γιατί ήταν περίπου 3 χρονών τότε (1/7/1962).
Βρήκα σήμερα την φωτογραφία στον Ταχυδρόμο και ξαφνιάστηκα.
Το μόνο στοιχείο που θα δώσω είναι ότι το όνομα του εικονιζόμενου Μητροπολίτη αρχίζει από Α.

Αποσπασματα

Την περασμενη Τεταρτη εγινε ενα σεμιναριο στη Αθηνα σχετικα με την κριση στη Ελλαδα, για λεπτομερειες δειτε εδω http://www.redesigngreece.org/site/content/athens-event
Το σεμιναριο ηταν ζωντανο στο Ιντερνετ και ειδα ενα μικρο κομματι το οποιο ετυχε να ειναι η ομιλια/θεση του Μανου. Ειπε κατι το οποιο για μενα ηταν σωστο:
Στις επομενες εκλογες θα κληθειτε να επιλεξετε απο τα προσωπα που οδηγησαν την Ελλαδα στην σημερινη κατασταση. Χωρις νεα προσωπα δεν μπορουν να αλλαξουν τα πραγματα και πρεπει μια καινουρια φουρνια ελληνων να ασχοληθουν με τα κοινα.
Πριν απο ενα περιπου χρονο ειχα μια (πολυ αστεια) συζητηση με τον Αποστολο Μ και Χρηστο Χ σχετικα με εμπορικα ενοικια. Διαβαζω λοιπον οτι η εταιρεια Nike ενοικιασε κεντρικο καταστημα στην Αθηνα, με ενοικιο 43% λιγοτερο απο οτι πληρωνε ο προηγουμενος ενοικιαστης. Το καταστημα ηταν αδειο για 2 χρονια και κατα τον μεσιτη σηματοδοτει απο την μια κατανοηση των ιδιοκτητων για την κατασταση και την πραγματικη αξια του ακινητου, απο την αλλη πιστευει οτι ειναι μια αρχη για αναλογες εταιρειες να εκμεταλευθουν την κατασταση και να ανοιξουν μαγαζια.
Ακουσα κατι στο ραδιοφωνο σημερα (ξανα ενα μερος συζητησης) για το τι γινεται οταν καποιος ταξιδευει για δουλεια. Υπαρχει κατι που λεγεται εκτος εδρας δηλαδη σε πληρωνουν για να κανεις την δουλεια που ηδη πληρωνεσαι να κανεις απλα τυχαινει να πας καπου αλλου. Δεν ξερω αν αυτο ειναι για να καλυπτει εξοδα (το οποιο ειναι φυσιολογικο να πληρωθουν - με αποδειξεις). Δηλαδη αν καποιος παει απο την Καβαλα στη Ξανθη το πρωι και γυρισει το μεσημερι πληρωνεται επι πλεον? Ισως να μην καταλαβα το τι ακριβως λεγοταν μια και ακουσα μονο ενα μερος της συζητησης.
Ειδα μια εκπομπη για τον Πουτιν. Οταν ηρθε στην εξουσια ενα απο τα προβληματα που αντιμετωπισε ηταν η μη πληρωμη φορων (που ειχε σαν αποτελεσμα μεγαλη μιζερια για του ρωσσους μια και το κρατος δεν μπορουσε να πληρωσει μισθους και συνταξεις) και η επιρροη των ολιγαρχων. Αποφασισαν να εχουν ενα κοινο φορο 13% για ολους, το οποιο αλλαξε τα πραγματα ραγδαια και φυσικα συκγρουσθηκε με τους ολιγαρχες (αυτο ειναι διαφορετικη ιστορια και τα πραγματα δεν ειναι ασπρα/μαυρα)

Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2012

"Δεν μιλούσα σε εσάς" - Βραβευμένο βίντεο για την κρίση...



Το Blog "Powerline" διοργάνωσε έναν διαγωνισμό με βραβείο 100.000 δολαρίων για οποιονδήποτε μπορέσει να παρουσιάσει με τον πιο αποτελεσματικό και δημιουργικό τρόπο την σημασία και το δράμα της οικονομικής κρίσης.

Αυτό είναι το βίντεο που κέρδισε τον διαγωνισμό.

Για το απόσπασμα είναι........ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ.......

Αν έχετε ακόμα αμφιβολίες για το ότι αυτή η χώρα δεν κατέρρευσε μόνο από τα «μεγάλα συμφέροντα» που «έφαγαν δισεκατομμύρια», αλλά και από «μικρότερα ψάρια» που λυμαίνονται το δημόσιο πλούτο μέσω των προσβάσεών τους στις πολιτικές, συνδικαλιστικές και λοιπές συντεχνίες, ακούστε την παρακάτω είδηση.

Όπως διαβάσαμε στο site της εφημερίδας «Το Βήμα», ο μοναδικός προσομοιωτής οδήγησης μετρό στα Βαλκάνια κι ένας από τους ελάχιστους σε ολόκληρη την Ευρώπη, που είχε αγοραστεί από την «Αττικό Μετρό» για ένα εκατομμύριο ευρώ και σ’ αυτόν εκπαιδεύονταν οδηγοί του μετρό, βρίσκεται σήμερα διαλυμένος στις εγκαταστάσεις της ΣΤΑΣΥ (της κρατικής εταιρείας μετρό και τραμ)! Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, το σύστημα «έχει αποσυναρμολογηθεί βίαια, βρίσκεται διαμελισμένο και κλειδωμένο στο Αμαξοστάσιο των Σεπολίων και τα εξαρτήματά του κείτονται διάσπαρτα σε διάφορους χώρους των εγκαταστάσεων της ΣΤΑΣΥ». Και πώς εκπαιδεύονται οι νέοι ηλεκτροδηγοί τώρα χωρίς εξομοιωτή; Με ...υπερωρίες από τους υπάρχοντες ηλεκτροδηγούς τις νυχτερινές ώρες, με αποτέλεσμα η ήδη ελλειμματική εταιρεία να έχει αύξηση εξόδων μισθοδοσίας!

Τα συμπεράσματα δικά σας...


Του Π.Φ από εδώ: http://newsletter.me..._350_190112.pdf 

Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2012

ΣΩΠΑ & ΠΙΠΑ (SOPA & PIPA)

Η Wikipedia, το Moveon.org, το Craiglist, το Reddit και οκτώ ακόμη ιστοσελίδες των ΗΠΑ αποφάσισαν να κατεβάσουν ρολά για σήμερα ως μέτρο αντίδρασης προς το Stop Online Piracy Act (SOPA) και το Protect IP Act (PIPA). Δύο μέτρα που προωθούνται για την πάταξη της πειρατείας αλλά την ίδια ώρα περιορίζουν σημαντικά τις διαδικτυακές ελευθερίες. 
SOPA and PIPA - Learn more

Όποιος επισκεφθεί σήμερα το Wikipedia καθώς επίσης και τις υπόλοιπες ιστοσελίδες που συμμετέχουν στη διαμαρτυρία θα παραπεφθούν σε μία ενημερωτική ιστοσελίδα σχετικά με το θέμα. Πάντως στο πλευρό των διαμαρτυρόμενων τάσσεται τόσο το Facebook όσο και η Google αλλά θα συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά.

http://en.wikipedia.org/wiki/Main_Page 


Και εδώ η "σκοτεινή" πλευρά αυτής της κίνησης:




Ο Ομπάμα δήλωσε ήδη ότι δεν θα το υποστηρίξει το νομοσχέδιο, άρα a priori καταδικάστηκε να μην ψηφιστεί, κάτι που προκάλεσε τις μεγάλες αντιδράσεις αυτών που θίγονται (κυρίως εταιρίες μουσικής και κινηματογράφου) 


Σ.Σ. Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται η πρωτοπορία και ανωτερότητα της Ελληνικής Γλώσσας.

Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2012

Στοιχεία από το παρελθόν (ΙΙ)

.... Αυτή η φωτογραφία είναι πιό ενδιαφέρουσα (δυστυχώς σε χαμηλή ανάλυση). Παρατηρείστε ότι τα κύμματα (F) φτάνουν μέχρι τον Δημοτικό κήπο, όπου διακρίνεται ένα κτίριο (Ε) που σήμερα δεν υπάρχει πλέον. Πρέπει να είναι το Αναγνωστήριο των Καπνεργατών η ''Ευδαιμονία'' που βρισκόταν επί της οδού Κύπρου, μπροστά από την Καθολική εκκλησία. Στο βάθος, στο Φάληρο, διακρίνεται η καπναποθήκη Meyer, ενώ πιό πέρα το Κιουτσούκ Ορμάν (Ν), όπως λεγόταν η περιοχή της Ραψάνης τότε. Πιό δεξιά το κτίριο των Αδελφών του Ελέους (Η) που εγκαινιάσθηκε στις 28-12-1908 και άρχισε να λειτουργεί στις 19-10-1909, με 42 μαθήτριες εκ των οποίων μόνο 12 ήταν καθολικές. Είχε δύο εισόδους, μία επί της Ν.Ξιφίου και μία στην οδό Ρωμανού. Παράλληλα με το εκπαιδευτικό τους έργο οι Καλόγριες είχαν οργανώσει και ένα μικρό ιατρείο για πρώτες βοήθειες ( από το βιβλίο του Κομνηνού Απότα, οι Θρησκευτικές Κοινότητες της Καβάλας). Στο κέντρο φαίνεται η αποθήκη Αποστολόπουλου (καπναποθήκη Abott) με μιά στενή λιθόστρωτη προκυμαία προς τη μεριά της θάλασσας. Δεξιά της η οδός Βενιζέλου!! (J) και στη γωνία Βενιζέλου- Δραγούμη, εκεί που σήμερα βρίσκεται ο ΕΟΤ (Κ) μιά από τις πιό παλιές καπναποθήκες (1870). Μπροστά η εκκλησία του Α. Νικολάου (L) -πρώην τζαμί Ιμπραήμ πασά- και πιό πέρα η καπναποθήκη Regie (Μ)** του Οθωμανικού Μονοπωλίου (Εμπορικό κέντρο). Στο πλάι της η Δημοτική Καπναποθήκη που κτίσθηκε το 1910 και ήταν η μόνη που λειτούργησε στη Βουλγαρική κατοχή του 1916-18.
Στην τελευταία φωτογραφία το Οθωμανικό σχολείο (Ο), το δικό μας Αρρένων. Παρατηρείστε τον τοίχο (Ρ) που χώριζε το σχολείο από το σπίτι του Χατζή Σικίρ Αγά (μετέπειτα Μεραρχία). Επί της οδού Κολοκοτρώνη το τζαμί του Αλί πασά (Q) και ένας μεντρεσές (θεολογική σχολή, φυτώριο φανατισμού) εκ των οποίων σώζεται σήμερα μόνο η πτέρυγα των δωματίων. Σε πρώτο πλάνο τα Καλαφατιά. Οι λόφοι στο βάθος γυμνοί από πράσινο.
** Στο βιβλίο Pictures from the Balkans του Άγγλου περιηγητή John Fraser, γραμμένο το 1906, βρήκα το παρακάτω ενδιαφέρον κείμενο: ''...Τσιγάρα! Τα μοναδικά τσιγάρα που υποτίθεται ότι μπορεί να καπνίσει κάποιος στην Τουρκία είναι τα Ρεζή του μονοπωλίου. Αλλά ποτέ κανείς δεν τα κάπνισε στην Καβάλα. Όλα τα τσιγάρα στην Καβάλα είναι λαθραία και γι αυτό είναι και καλά. Ο καλύτερος καπνός στον κόσμο μεγαλώνει στις πλαγιές πίσω από την πόλη. Η Αίγυπτος αν και μας στέλνει τσιγάρα δεν παράγει ούτε γραμμάριο καπνού. Εισάγει τον καλύτερο από την Καβάλα...Μόνο τρίμματα και απομεινάρια καπνού χρησιμοποιούνται για τα τσιγάρα Ρεζή...''

Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2012

Θα τιμωρηθούν όποιοι δεν καπνίζουν !!!

ό το Χρήστο πήρα χθες το παρακάτω κείμενο μαζί με τη φωτογραφία. Νομίζω ότι σύμφωνα με τη πρόταση του Κώστα για αξιολόγηση, ένα ΑΑ είναι ότι χρειάζεται.

<<Σήμερα πήγαμε για καφέ στο μπαράκι πάνω στο ΝΟΚ. Καταπληκτικό μέρος !!!

Μέσα όμως γινόταν της κακομοίρας απ΄το ντουμάνι. Κάπνιζαν οι πάντες. Με μεγάλη έκπληξη φεύγοντας στην είσοδο του μπαρ είδα τις νέες πινακίδες!!!! Έτσι εξηγούνται όλα. Τώρα πια υπάρχει και η προστασία από τον αντίστοιχο σύλλογο Καβάλας.

Καπνίστε παντού άφοβα !!! Ο χώρος ελέγχεται με κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης.>>


Οικος αξιολογησης - 30xronia Inc

Σε αυτους τους δυσκολους καιρους απαιτουνται περισσοτερες γνωσεις απο καθε αλλη φορα. Με γνωμονα την ενημερωση του κοινου, το μπλογκ ανακοινωνει ενα οικο αξιολογησης που καποιος μπορει να εμπιστευθει απολυτα. Το 30xronia Inc αξιολογει κατι διαφορετικο απο τους αλλους οικους, μια ποσοτητα που μεχρι τωρα δεν εχει μετρηθει: Την ασυδοσια που επικρατει στην Ελλαδα.
Υπαρχουν 3 επιπεδα αξιολογησης
ΑΑΑ - τριπλη ασυδοσια, φωναξτε την αστυνομια
ΑΑ - τα πραγματα δυσκολευουν
Α - προειδοποιηση
Θα αξιολγηθουν κοινοι χωροι και κοινες δρασεις, με τελειως αφανη και απολυτως προσωπικα κριτηρια.
Σαν πρωτη αξιολογηση θα ελεγα οτι η κατασταση στο παρκο της παραλιας ειναι ΑΑΑ.

Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2012

Παρασκευή και 13

Πραγματικά γρουσούζικη η χθεσινή μέρα. Εννιά χώρες της Ευρώπης (Αυστρία, Μάλτα, Σλοβακία, Σλοβενία, Κύπρος, Ιταλία , Ισπανία, Πορτογαλία και Γαλλία) υποβαθμίστηκαν, με αποτέλεσμα ο τύπος να κάνει λόγο για ''Μαύρη Παρασκευή'' , αναφερόμενος ιδιαίτερα στη Γαλλία. Άλλη μιά αμφισβήτηση της ισχύος του Ευρώ, δημιουργώντας όμως ερωτήματα γιατί δεν υποβαθμίστηκαν και οι εξίσου χρεωμένες ΗΠΑ και Βρεττανία. Τι σημαίνει αυτό για μας, θα φανεί. Ίσως πάλι και νάναι καλό που φτώχυναν λίγο κι άλλοι, μήπως και πέσει κάπως η (Γαλλική) μύτη τους και μας δουν με κατανόηση.
Η φύση πάντως αγνοεί τελείως αυτά που μας συμβαίνουν. Χθες το απόγευμα γύρω στις 5.50 αυτοί που περπατούσαν στο λιμάνι απόλαυσαν ένα μοναδικό δειλινό.

Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012

Κοπή πίτας

Ακολουθώντας το έθιμο, και με εντελώς δημοκρατικές διαδικασίες και συμφωνία όλων των παρευρισκομένων, αποφασίσαμε την μεθεπόμενη Πέμπτη 26/1 να κόψουμε την πίτα μας, παραδοσιακά στον Γιωρίκα.

Ένα πάρκιγκ γεννιέται...

Μην πτοείσθε από την πινακίδα στην είσοδο του Πάρκου, είναι παραπλανητική. Αν δεν βρίσκετε να παρκάρετε στο πάρκιγκ του Διοικητηρίου ή μπροστά στο κολυμβητήριο, μπορείτε να παρκάρετε εντελώς δωρεάν στον ''άδειο χώρο'' απέναντι απ' το Αρχαιολογικό Μουσείο. Και μάλιστα με θέα καταπληκτική!
Και το βράδυ αν το παιδί σας θέλει να κάνει σούζες με τη μηχανή του, ο ίδιος επίσης χώρος ενδείκνυται. Προσοχή μόνο μην πατήσει κανένα σκύλο...

Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012

Κλειστα επαγγελματα

Μεγαλη συζητηση γινεται για τα λεγομενα κλειστα επαγγελματα και τις προσπαθειες να ανοιχθουν. Η λογικη ειναι οτι κλειστα επαγγελματα οδηγουν στην αυξηση των τιμων μια και δεν υπαρχει ανταγωνισμος.
Την ιδια στιγμη διαβαζω οτι αυτοι που νοικιαζουν ακινητα πρεπει να εχουν ενα πιστοποιητικο ενεργειακης αποδοτικοτητας για καθε ακινητ ('η' κατι παρομοιο) Δεν μπορω να σχολιασω το πιστοποιητικο και τα προσοντα που πρεπει να εχει ο ειπιθεωρητης αλλα υπαρχει ελαχιστη αμοιβη για καθε ειδος επιθεωρησης. Γιατι δεν αφηνουν την αγορα να διαμορφωσει τις τιμες? Δημιουργουν ενα ειδος κλειστης αγορας για κατι που ειναι υποχρεωτικο.

Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2012

Η καρέκλα σου! Δεν θα μπορεί να …κάτσει άλλος!

Θα ξέρετε την φράση «μην αφήνεις την καρέκλα σου, γιατί θα χάσεις την θέση (εργασίας) σου». Ε, τώρα χάρις στην ιαπωνική τεχνολογία και να αφήσεις την καρέκλα σου... δεν θα μπορεί να …κάτσει άλλος! Ιάπωνες ερευνητές έφτιαξαν λοιπόν καθίσματα τα οποία αναγνωρίζουν τυφλά τον ιδιοκτήτη τους. Και αυτό καθώς 360 ανιχνευτές έρχονται σε επαφή με τα οπίσθια του κατόχου και φτιάχνουν ένα βιομετρικό προφίλ. Πρόκειται για ένα έξυπνο κάθισμα, το οποίο μπορεί να αναγνωρίσει τον κάτοχο στο 98% των περιπτώσεων, αναφέρει ο καθηγητής κ. Σιγκεόμι Κοσιμίτζου από το ινστιτούτο Advanced Institute of Industrial Technology μιλώντας στην ιστοσελίδα psyοrg.com. Ο καθένας στη θέση του. Το σύστημα θα είναι έτοιμο σε λίγα χρόνια και στην αγορά θα πλασαριστεί ως μια πατέντα, η οποία θα παρεμποδίζει κυρίως τις κλοπές αυτοκινήτων. Εκτός αυτού σύμφωνα με τους ερευνητές θα μπορεί να χρησιμοποιείται σε ορισμένες θέσεις για κομπιούτερ, όπου ο χρήστης πρέπει να χρησιμοποιήσει ειδικό κωδικό πρόσβασης για να καθίσει μπροστά από τον συγκεκριμένο υπολογιστή. Σε αντίθεση με τους κωδικούς πρόσβασης η καρέκλα που αναγνωρίζει το χρήστη είναι πιο βολική διότι οι διαστάσεις του χρήστη δεν αλλάζουν τόσο εύκολα. Αν και αυτό είναι, βεβαίως, ένα από τα προβληματάκια των ερευνητών. Τι γίνεται δηλαδή αν ο χρήστης φάει λίγο παραπάνω και οι διαστάσεις αλλάξουν; Σ’ αυτή την περίπτωση είτε θα πρέπει να αφήσει το αυτοκίνητο στη θέση του είτε να δουλέψει με άλλο κομπιούτερ. Βέβαια οι χρήσεις δεν θα περιορισθούν στις παραπάνω μόνο.



  • Από εδώ:  http://tro-ma-ktiko.blogspot.com/2012/01/blog-post_1833.html
  • Σημείωση δική μου: Πληροφορίες που κυκλοφορούν ότι η Ελληνική Βουλή έσπευσε να παραγγείλει με τη διαδικασία του κατεπείγοντος 300 τέτοιες καρέκλες, και με δυνατότητα επέκτασης για μερικές χιλιάδες για τις διάφορες διευθύνσεις υπηρεσιών, ελέγχονται για την ακρίβειά τους......

Πικρή Αλήθεια

Με το συνταγματικό πραξικόπημα και τον σχηματισμό της "Κυβέρνησης Παπαδήμου" έκλεισε ένας τριακονταεπταετής κύκλος από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας.
Με δεδομένο ότι τα πολιτικά συστήματα κρίνονται από τον βαθμό που καταφέρνουν να δημιουργήσουν καλύτερες συνθήκες ζωής στους πολίτες, νομίζω ότι το σύστημα της Προεδρευόμενης Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας ΑΠΕΤΥΧΕ ΟΙΚΤΡΑ.
Επειδή πιστεύω ότι οι εξουσίες, ως συντηρητικοί μηχανισμοί, βρίσκουν τον τρόπο να διατηρούν τα κεκτημένα, φοβάμαι ότι αλλαγή δεν μπορεί να γίνει με ειρηνικό τρόπο.
Και το λέω με πόνο ψυχής...

Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2012

Σπίτι (ή Blog) χωρίς Γιάννη, προκοπή δεν κάνει.......

Στους Γιάννηδες (και τις Ιωάννες) λοιπόν αφιερωμένη η σημερινή δημοσίευση, αλλά και στους "έχοντες" Γιάννη ή Ιωάννα στην οικογένεια. Χρόνια Πολλά, με Υγεία και Επιτυχίες.

Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2012

Θεοφάνεια 2012, 3.50' μ.μ.

Tην έχουμε δει πολύ πιό αγριεμένη και με κύματα πολύ μεγαλύτερα. Όμως ακόμη κι έτσι ήταν εντυπωσιακή! Κι η βροχή που έπεφτε ανακατευόταν με το πούσι που σήκωνε ο Νοτιάς...

Θεοφάνεια το 1910

Ο Αγιασμός των υδάτων επί Τουρκοκρατίας και μέχρι το 1915 γινόταν στο Φάληρο. Στην επάνω φωτογραφία φαίνεται η ρίψη του Σταυρού το 1910 περίπου . Αριστερά διακρίνεται ο Τούρκος χωροφύλακας που παρακολουθεί την τελετή και λίγο πιό πέρα οι Καπναποθήκες Εμφιετζόγλου (τότε Meyer) υπό ανέγερση.
Στη διπλανή καρτ-ποστάλ η ίδια τελετή κάποια  χρόνια αργότερα. Παρατηρείστε ότι αρκετοί από τους παρόντες φορούν φέσι. Στο βάθος κατοικίες της συνοικίας του Αγίου Ιωάννου.

Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2012

Rebranding Greece (GREEK SUBTITLES)

Malta not yok

Διαβαζω οτι η Μαλτα εχει καταφερει να προσελκυσει hedge funds που χρειαζονται εδρα στην ΕΕ, με χαμηλη φορολογια, μορφωμενο πληθυσμο και εξαιρετικο καιρο.
Παρ'ολο που τα hedge funds δεν πλρωνουν πολλους φορους, απασχολουν πολλα ατομα τα οποια πληρωνουν φορους και επομενως η Μαλτα βγαινει κερδισμενη. Το προβλημα ειναι οτι με πλυθησμο 440,000 αν υπαρχουν αρκετα ατομα με τα καταλληλα προσοντα.
Αναρωτιεμαι γιατι κατι τετοιο αναλογο δεν γινεται στην Ελλαδα. Υπαρχουν χιλιαδες αποφοιτοι οικονομικων σχολων, που οι περισσοτεροι μιλουν καλα αγγλικα και ψαχνουν για δουλεια. Ο καιρος ειναι καλος και τουλαχιστον η Αθηνα εχει αεροπορικη συνδεση με τα περισσοτερα μερη του κοσμου.
Κατι αναλογο γινοταν στην Ελλαδα με ναυτιλιακες εταιρεις που πληρωναν ενα ορισμενο φορο και απο εκει και περα τα αλλα κερδη ηταν αφορολογητα. Εδινα δουλεια σε πολυ κοσμο, ειδικα στον Πειραια και με πολυ καλους μισθους,

Του 1960 οι εκδρομείς - Part 2

Τον Μάρτιο του 2009, στη σκηνή της Μονής Λαζαριστών, δόθηκε από το ΚΘΒΕ η παράσταση "Rock Story" σε σενάριο της Λείας Βιτάλη. Στο πρόγραμμα της παράστασης αναφέρονται και τα παρακάτω:
Ο πρώτος Έλληνας που παίζει Rock’n’Roll […] φαίνεται ότι είναι ο Νίκος Αδάμας. Ο Αδάμας, είναι ένα φτωχό παιδί που εργάζεται σε μηχανουργείο της Καβάλας και τις ελεύθερες ώρες του μαθαίνει κιθάρα. Αγαπάει πολύ τη μουσική Rock’n’Roll, αλλά δεν βρίσκει τον τρόπο να κάνει κάτι. Στα 1958, έρχεται στην πόλη του το περιοδεύον Φεστιβάλ Μόδας του επιχειρηματία Δ. Γεωργουλόπουλου. Ο Γεωργουλόπουλος […] έβρισκε όμορφες κοπέλες, […] τις μετέφερε σε επαρχιακές πόλεις, όπου και έδινε λαϊκές παραστάσεις. Οι κοπέλες έκαναν τα πάντα. Τραγουδούσαν, χόρευαν, έβγαιναν με μπικίνι αλλά και με «βαρύτιμες τουαλέτες». Ο Νίκος Αδάμας πρότεινε στον Γεωργουλόπουλο να συμμετάσχει στο σόου. Θα έπαιζε αυτός Rock’n’Roll με την κιθάρα του και τα μανεκέν θα χόρευαν. Και έτσι έγινε. Μπορούμε να φανταστούμε το απίθανο αυτό περιοδεύον συνονθύλευμα: ο ίδιος ο Γεωργουλόπουλος παρουσιαζόταν σαν κομφερασιέ Τζιμ, μια πανέμορφη κοπέλα, η Τζούλια Σταμίρη, εμφανιζόταν σαν Μις Ελλάς 1954 και «βεντέτα του θεάτρου», διάφορες κοπέλες έβγαιναν με μπικίνι και αναπαριστούσαν «καλλιστεία επί σκηνής, όπως στο Λονγκ Μπιτς της Αμερικής». Και ο Αδάμας, έπαιζε με την κιθάρα του Rock’n’Roll! Οι επαρχιώτες έβλεπαν επιτέλους τον χορό που είχαν ακούσει ότι χόρευαν στην Αθήνα. Το Φεστιβάλ Μόδας είναι λίγο απ’ όλα: λίγο επιθεώρηση, λίγο τραγούδι, λίγο χορός, λίγο γυμνό, λίγο ψέμα. Όμως, αυτό το μπουλούκι δίνει στέγη, τροφή και προστασία στον Νίκο Αδάμα, τον πρώτο Έλληνα που κατορθώνει έτσι να ζει από το Rock’n’Roll, τη μουσική που αγαπά και που κάνει τώρα τρόπο ζωής. Στα 1958, το μπουλούκι γυρίζει όλη σχεδόν την Ελλάδα και, την επόμενη χρονιά, προσλαμβάνει έτερο καλλιτέχνη. Είναι ο Βασίλης Τζαβάρας, ο οποίος παρουσιάζεται σαν «σωσίας του Πρίσλεϋ». […] Οι δύο νέοι γίνονται αυτοκόλλητοι, ονομάζονται ντουέτο ΤΖΑΒΑΔΑΜΑΣ και γρήγορα ανακαλύπτουν ότι μία από τις όμορφες που βγαίνουν με τα μπικίνι, έχει πολύ καλή φωνή. Είναι η δεκαοκτάχρονη Βασιλική Σκυριανού, που χρησιμοποιεί το υποκοριστικό Κούκα. Ο Τζαβάρας, ο Αδάμας και η Κούκα, δένονται μεταξύ τους και αποφασίζουν να κάνουν καριέρα πέρα από το περιοδεύον «φεστιβάλ». Ονειρεύονται να κατακτήσουν το πανελλήνιο ως τρίο πια, και Rock’n’Roll μπάντα. Μετά το 1960, δραστηριοποιούνται με το όνομα ΤΖΑΒΑΔΑΜΑΣΚΟΥΚΑ. Είναι οι πρώτοι που γνωρίζουμε σήμερα.
Μανώλης Νταλούκας, ό.π.,σσ. 119-126, 147, 152-154.
Παρ' όλο που υπάρχει μια σαφής χρονολογική διαφορά, νομίζω ότι το κείμενο είναι λίαν διαφωτιστικό.

Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2012

Του 1960 οι εκδρομείς

Στο ΝΟΚ το εξαιρετικόν Διεθνές Βαριετέ της Αθήνας θα παρουσιάσει ένα πρόγραμμα μοναδικό... Μεταξύ των άλλων και ο καταπληκτικός χορευτής Τζων Ασταίρ σε Ροκ εντ Ρολ, Τσα-Τσα, Τσάρλεστον, Μερέγγες και ότι άλλο χορεύεται στα μεγάλα κλούμπ (!) της Αθήνας και του εξωτερικού.
Μήνυμα του Βουλευτή Αύγουστου Θεολογίτη για το νέο έτος και τα ονόματα αυτών που δεν γιορτάζουν.
Ευχές για Σιδερένιο το 1960 από κατάστημα σιδερικών και ευχές από την Ολυμπιακή που -προσέξτε- είχε πτήση και από την Καβάλα για τη Λήμνο. Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά σε μια εποχή αισιοδοξίας κι ελπίδας.
Και πολύ σημαντικής για κάποιους από μας γιατί σε λίγες μέρες θ΄αρχίζαμε  να ...εμφανιζόμαστε.
Υ.Γ. Η ανακοίνωση για τους συνδρομητές Ραδιοφωνίας έχει σχέση με την υποχρεωτική -αρκετά χρόνια μετά -συνδρομή υπέρ της ΕΡΤ;