Σάββατο 7 Ιουλίου 2012

Ο Κόκκινος Ντάνυ

 Πριν από μέρες, είχα αναρτήσει φωτογραφίες από τον τοπικό τύπο με θέμα τις γυμναστικές επιδείξεις που κάναμε στο Δημοτικό. Αναφερόταν στο σχολικό έτος 1968, μιά χρονιά εμβληματική αλλά και πολύ σημαντική για τα χρόνια που ακολούθησαν σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο  Νίκος -παρατηρητικός όπως πάντα -είχε προσέξει στην άκρη της φωτογραφίας που είχα βάλει, ένα σχόλιο με τίτλο: Τα έβαψε μαύρα, που αναφερόταν στον Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ. Η οπτική γωνία και το σαρκαστικό σχόλιο του κειμενογράφου αντανακλά πλήρως την επιβαλλόμενη  από τη Δικτατορία ενημέρωση στη χώρα.
Ο Ντανιέλ Κον Μπεντίτ, Γαλλογερμανικής καταγωγής, γεννήθηκε στις 4-4-1945 στη Γαλλία. Σε ηλικία 18 ετών επέλεξε τη Γερμανική υπηκοότητα για να αποφύγει το στρατό για ιδεολογικούς λόγους. Αρχικά μέλος της Αναρχικής ομοσπονδίας θα την εγκαταλείψει με ομάδα συμφοιτητών του για να ενταχθεί στο Μαύρο και Κόκκινο. Από τους πρωτεργάτες στο Γαλλικό Μάη, θα εκδιωχθεί από τη Γαλλία και θα του απαγορευτεί η είσοδος στη χώρα μέχρι το 1978. Το 1984 εντάχθηκε στους Γερμανούς Πράσινους και φέτος αναγορεύθηκε σε επίτιμο διδάκτορα του Πανεπιστημίου Αθηνών. Αμφιλεγόμενη για πολλούς προσωπικότητα, θέμα έντονων συζητήσεων αλλά και θαυμασμού στα φοιτητικά μας χρόνια (θυμάστε τους Internationale Situationniste ), έχει πολλαπλώς εκφραστεί κατά του μνημονίου και υπέρ της Ελλάδας.
Εν τω μεταξύ ενώ η Γαλλία ζει στον απόηχο του Μάη, σε μας η ''Επαναστατική Κυβέρνηση''  κάνει ανασχηματισμό με νέο Πρόεδρο και Υπουργό Εθνικής Αμύνης τον Γ. Παπαδόπουλο. Στη νέα ''κυβέρνηση'' συμμετέχουν και αρκετοί Πανεπιστημιακοί, ενώ στον τύπο αναφέρονται οι ''θετικές''  απόψεις του ξένου τύπου για τον ανασχηματισμό. Εκείνο το καλοκαίρι τίθεται Συνταγματικό θέμα και το φθινόπωρο γίνονται εκλογές με θέμα το Πολίτευμα και τη Βασιλεία.





blog comments powered by Disqus