Τρίτη 19 Ιουνίου 2012

Εμπρος στο δρομο που χαραξε η Εστονια

Η Εστονια, μια χωρα με 1.3 εκ κατοικους, προσπαθει να γινει το Silicon Valley της Ευρωπης. Με μορφωμενο πληθυσμο, νεες επιχειρησεις (start-ups) προσπαθουν να προσελκυσουν επενδυτικα κεφαλαια. Απο την αλλη μερια το κρατος εχει δημοιυργησει μια δικτυωμενη χωρα (αληθεια τι εγινε με τις οπτικες ινες στην Καβαλα που θα εδιναν γρηγορο και φθηνο ιντερνετ?) και προσφερει υπηρεσιες ηλεκτρονικα. Για να ξεκινησεις μια εταιρεια χρειαζεται 15 λεπτα και 150 ευρω και φυσικα γινεται μεσω του ιντερνετ.
Το ΑΕΠ της χωρας επεσε 15% το 2009 αλλα με λιτοτητα (παρομοια με αυτη που γινεται σε Ελλαδα και Ισπανια αλλα χωρις αποτελεσματα) εχουν την μεγαλυτερη ποσοστιαια αυξηση ΑΕΠ στην Ευρωπη.
Οι νεες επιχειρησεις στην Εστονια εχουν στοχο τον καταναλωτη, αναπτυσσουν κυριως λογισμικο αλλα και αλλα υψηλες τεχνολογια προ'ι'οντα μια και το μορφωτικο συστημα δινει βαρος σε μαθηματικα και φυσικη με αποτελεσμα να υπαρχουν πολλοι με καταλληλες γνωσεις (ειναι αποτελεσμα του σοβιετικου εκπαιδευτικου συστηματος που παρα το μισος τους για τους σοβιετικους, αν κατι ειναι καλο δεν το αλλαζεις)
Ο λογος που γραφω ολα αυτα ειναι φυσικα να ρωτησω γιατι δεν γινεται το ιδιο στην Ελλαδα? Σιγουρα υπαρχουν πτυχιουχοι με προσοντα και ξερω οτι υπαρχουν αρκετα start-ups στην Αθηνα ειδικα με εφαρμογες κινητης τηλεφωνιας. Γιατι ομως οχι και στην Καβαλα? Υπαρχει ΚΑΤΕΕ που βγαζει αποφοιτους με καταλληλες γνωσεις. 
Δοξαζουμε τους προγονους μας που ηταν εμποροι σε ολη την Μεσογειο, ειναι ωρα και εμεις να γινουμε εμποροι νεων τεχνολογιων. Χρειαζεται αυτοι που εχουν λεφτα να ρισκαρουν κατι για να υποστηριξουν αυτες τις προσπαθειες και κυριως το κρατος να δημιουργησει το καταλληλο περιβαλλον. 
blog comments powered by Disqus