Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2009

Οι τρεις πρώτες επέτειοι

Ακούγοντας Κυριακη βραδυ ενα αφιερωμα του 2ου Προγραμματος για το Πολυτεχνειο, θυμηθηκα εκεινη την εποχη των μεγαλων προσδοκιων και των μεγαλων Ιδεων. Αξιζε να ζησει κανεις αυτην την ατμοσφαιρα. 
1η Επετειος: Κυριακη 17/11/1974
Η 17 Νοεμβρη πεφτει πολυ βολικα Κυριακη, ημερα που διεξηχθησαν οι πρωτες βουλευτικες εκλογες μετα την Δικτατορια.Ειμαστε στην Α Λυκείου και τη Δευτερα στο σχολειο μαθημα έγινε κανονικα. 
2η Επετειος: Δευτερα 17/11/1975 
Ενας χρονος Δημοκρατιας. Οι δικες των Απριλιανων συνεχιζονται. Η πρωτη μεγαλη πορεια στην Αθηνα. Μαζικοτητα, συγκινηση, αυθορμητισμος. Ενας στεναγμος και μια κραυγη για τα χρονια της καταπιεσης, της τρομοκρατιας, της φυλακης και της εξοριας. Το υπουργειο ανακοινωσε ( 15/11 ) οτι «δυναται στα σχολεια Μεσης Εκπαιδευσεως απο το διδακτικο προσωπικο να πραγματοποιηθει εντος της 1ης ωρας ομιλια υπο καθηγητου...». Ετσι και εγινε, το θυμαμαι. Ποιος αραγε εβγαλε λογο; Παραξενευτηκα, δεν το περιμενα απ' αυτους. Στην Πρωινη της 18/11 ειχε αρθρο του Λ.Αποστολιδη με θεμα το Πολυτεχνειο. Απο τις τοπικες εφημεριδες της επομενης μερας:
  • Οι μαθητες του 1ου τμηματος του Β' Γ.Α.Κ. τιμωντας τους νεκρους του Πολυτεχνειου και μη μπορωντας με αλλους τροπους να εκδηλωσουν τον σεβασμο τους , κατεθεσαν αντι στεφανου 200 δρχ. υπερ της Στεγης Σπουδαστου.
  • Υπο ''αυστηρη επιτηρηση'' οι εκδηλωσεις των μαθητων. Με σιωπηλη καταθεση στεφανων στο ηρωο, αντιπροσωπεια μαθητριων του Α' Γ.Θ.Κ. και των μαθητων του Α' Γ.Α.Κ...
  • Η Ε' ταξη του Α' Γ.Θ.Κ. δηλωνει οτι η αντιδραση της στην εκδηλωση του σχολειου για την επετειο δεν στρεφεται εναντιον των καθηγητων αλλα...Εκφραζουμε την λυπη μας , τοσο για την παρεξηγηση που εγινε οσο και για τον κλονισμο της υγειας του Γυμνασιαρχη. 
Θυμαμαι που παραγγειλαμε  ενα στεφανι στο οποιο με κοκκινα γαριφαλα σε ασπρο φοντο εγραφε τον αριθμο 17 και το καταθεσαμε κρυφα στο Ηρωο. 
3η Επετειος:
Τεταρτη 17/11/1976 Με πρωτοβουλια των μαθητικων κοινοτητων εγιναν ομιλιες και αλλες εκδηλωσεις στα Γυμνασια της χωρας. Ο Ακης Ασσαντουριάν στις σκαλες του σχολειου απαγγελλει με παθος Γ. Ριτσο. Η ΦΕΝΚ καλει την νεολαια και το λαο στην καταθεση στεφανιων στις 1 στο Ηρωο. Σε μια συνεντευξητους στον Κούφαλα, μηνες μετα, τα κοριτσια του Β' Θηλεων αναφερονται παλι σε απαγορευσεις απο την τότε διευθυντρια Ταμαμιδου. Οι φωτογραφιες απο τις εκδηλωσεις της 3ης επετειου. Το Πολυτεχνειο ενδιαφερει πια κανεναν;
blog comments powered by Disqus