Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2009

Ομορφη πολη


...Ο ηλιος χρυσιζει...βουνα και γιαπια, πελαγη απλωμενα...

Χρωματιστες ψηφιδες μνημης. Δυο φωτογραφιες απο τα τελη τις δεκαετιας του ΄60.
Στην επανω διακρινεται δεξια ο Γαλαξιας ,το ξενοδοχειο με την καλυτερη θεα της πολης, με πεντε οροφους ακομη. Λιγο πιο περα οι στεγες απο τις τεραστιες καπναποθηκες της Βενιζελου. Στο κεντρο τα θερινα Ολυμπια, ενω το κτιριο του Λιμενικου ταμειου δεν εχει ακομη κτισθει(1970-1973). Πιο πισω το παρκο Φαληρου χωρις το ειδεχθες κτιριο της Νομαρχιας.
Στην κατω φωτογραφια, μια πλευρα της πολης που ευτυχως αλλαξε λιγο. Στο κεντρο δεσποζει το κτιριο που γνωρισαμε σαν Οικονομικο Γυμνασιο.
Γυρω στα 1902 ο πλουσιος Τουρκος εμπορος Μεχμετ Αλη Πασατζικ, εκτισε στην οδο Πουλιδου ενα συμμετρικο τριωροφο σπιτι. Χαρακτηριστικο δειγμα Οθωμανικου κλασικισμου με επιδρασεις Art Nouveau, με ενα κεντρικο σαχσινι στην οδο Θ.Πουλιδου και ενα κεντρικο διωροφο πολυγωνικο bay window στην οψη προς το λιμανι. Στο κτιριο στεγαστηκε η Εμπορικη Σχολη, το Εσπερινο και σημερα το 5o Γυμνασιο. Κατα την βουλγαρικη κατοχη στεγαζοταν η περιβοητη Οχρανα ( ο Παναγιωτης Κ. θα μας πει μια ιστορια για τον πατερα του, μιας και εκει ηταν η γειτονια του;). Διπλα, η οικια Ζιουντι που κτισθηκε λιγο αργοτερα, με εξισου ιδιομορφα διακοσμητικα στοιχεια.
(Πηγες: Σ. Αγγελουδη - Google)

blog comments powered by Disqus