Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2008

Μια χωρα χαμενη στην Ιστορια

Δεν αναφερομαι στην Ελλαδα αλλα στην Ισλανδια, που τουλαχιστον εδω εχει γινει συνωνυμη με τα γεγονοτα των τελευταιων ημερων.
Σχεδον ολες οι ισλανδικες τραπεζες εχουν πτωχευσει (αν οχι τεχνικα, σιγουρα ουσιαστικα) και το μεγεθος της ζημιας μεγαλωνει καθε μερα.
Περα απο τους εκοτανταδες χιλιαδες ιδιωτες καταθετες, τοποκα συμβουλια (κατι μεταξυ δημου και νομαρχιας) εχουν καταθεσεις που πλησιαζουν το 1 δις λιρες.
Η κυβερνηση εχει εγγυηθει τα λεφτα ιδιωτικων καταθετων αλλα για τα συμβουλια τα πραγματε ειναι δυσκολα. Ειναι οι λεγομενοι ενημερωμενοι επενδυτες και αναμενονταν να εβλεπαν τα σημαδια νωριτερα και να επαιρναν τα λεφτα τους.
Φυσικα τα λεφτα των τοπικων συμβοθλιων ειναι λεφτα φορολογουμενων. Εαν δεν μπορεσουν να τα παρουν πισω θα αυξησουν τους τοπικους φορους ή θα μειωσουν υπηρεσιες.
Η κυβερνηση χρησιμοποιησε αντι-τρομοκρατικους νομους για να παγωσει τα περιουσιακα στοιχεια στην Βρεττανια, κατι που δεν αρεσε στους Ισλανδους αλλα η τεραστια αποτυχια ελεγχων στην Ισλανδια εχει επακολουθα.
Εχουμε πλεον ξεπερασει το φοβο και σημερα ειναι καθαρα πανικος με μαζικες πωλησεις μετοχων μια και ολοι πιστευουν οτι η υφεση ειναι σιγουρη και ισως να εχουμε depression (δεν ειμαι σιγουρος για την αναλογη ελληνικη λεξη).
Χρειαζεται επισκεψη στο παμπ για βαθυτερη αναλυση.
blog comments powered by Disqus